СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)

Јелена Стојковић

13. 01. 2024. у 19:24

У читавој Грчкој, па и на Светој Гори, постоји обичај да се за празник Светог Василија спрема један колач који се по њему и зове Василопита.

СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)

Фото: Ј.С.

Обично на њему стоје и слова Х П што је скраћеница од хроња пола (многаја љета) или К Х скраћено од кали хроња (добра година).

Гордана Димитријевић из Врања, радо спрема ову питу, јер јој се допада каквог је укуса, али и због тога што се њено спремање везује за разне обичаје. 

У Василопиту се, попут наше чеснице, ставља један новчић који се тражи током ломљења, односно конзумирања овог колача. Постоје чак новчићи наменски израђени само за коришћење у василопити, са крстом и на реверсу и на аверсу кованице.
Деца у Грчкој Деда Мраза називају Свети Василије, и верују да им он доноси поклоне на свој празник, 1. јануара.

А ево и рецепта који је наша саговорница поделила са читаоцима Новости.

Фото: Ј. С.

Потребно је:

4 јаја
550 гр брашна
250 гр шећера
150 гр путера
кесица ванилин шећера
кесица прашка за пециво
прстохват соде бикарбоне
1 децилитар коњака или брендија
4 децилитра сока од поморанџе
1 помораџа (кора)
1 лимун (кора)
за декорацију ољуштени бадеми и шећер у праху

Фото: Ј. С.

Припрема:

Одвојите беланца од жуманца. Миксером умутите жуманца са шећером и са две кашике воде. Мутите док маса не постане светла и пенаста. Уз лагано мућење додајте и путер, мало по мало. Све заједно мутите још непун минут.

У смесу сипајте и сок од поморанџе и коњак (или бренди). Помешајте варјачом да се све сједини. Наставите са мешањем додајући брашно, ванилин шећер, прашак за пециво и соду бикарбону. Изрендајте кору 1 поморанџе и лимуна и додајте смеси.

Беланца умутите у чврсту пену (снег), па их лагано умешајте у већ домијену масу. Све заједно излијте у калуп за печење (око 25цм пречника) који сте претходно обложили папиром за печење. Поспите по врху исецкане бадеме. Пеците око сат времена у загрејаној рерни, на 180 степени.

Пре сервирања поспите василопиту прах шећером.

 

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи

ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи

У МАСОВНОЈ пуцњави повезаној с трговином дрогом у западној Француској, тешко је повређено петоро људи, међу којима и један тинејџер, рекао је министар унутрашњих послова Бруно Ретаиллеау, пише Гардијан.

01. 11. 2024. у 11:25

ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)

ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)

ИВАН из Хрватске одушевио је читав регион када је једним малим гестом показао како је мало потребно а јако лепо, држати се оне чувене реченице "воли своје, поштуј туђе".

01. 11. 2024. у 10:24 >> 10:28

Коментари (0)

СТВАРИ КОЈЕ ОБАВЕЗНО МОРАТЕ ПОНЕТИ НА ЗАДУШНИЦЕ: Многи носе храну, а заборављају најбитније