СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)
У читавој Грчкој, па и на Светој Гори, постоји обичај да се за празник Светог Василија спрема један колач који се по њему и зове Василопита.

Фото: Ј.С.
Обично на њему стоје и слова Х П што је скраћеница од хроња пола (многаја љета) или К Х скраћено од кали хроња (добра година).
Гордана Димитријевић из Врања, радо спрема ову питу, јер јој се допада каквог је укуса, али и због тога што се њено спремање везује за разне обичаје.
У Василопиту се, попут наше чеснице, ставља један новчић који се тражи током ломљења, односно конзумирања овог колача. Постоје чак новчићи наменски израђени само за коришћење у василопити, са крстом и на реверсу и на аверсу кованице.
Деца у Грчкој Деда Мраза називају Свети Василије, и верују да им он доноси поклоне на свој празник, 1. јануара.
А ево и рецепта који је наша саговорница поделила са читаоцима Новости.
Фото: Ј. С.
Потребно је:
4 јаја Фото: Ј. С.
550 гр брашна
250 гр шећера
150 гр путера
кесица ванилин шећера
кесица прашка за пециво
прстохват соде бикарбоне
1 децилитар коњака или брендија
4 децилитра сока од поморанџе
1 помораџа (кора)
1 лимун (кора)
за декорацију ољуштени бадеми и шећер у праху
Припрема:
Одвојите беланца од жуманца. Миксером умутите жуманца са шећером и са две кашике воде. Мутите док маса не постане светла и пенаста. Уз лагано мућење додајте и путер, мало по мало. Све заједно мутите још непун минут.
У смесу сипајте и сок од поморанџе и коњак (или бренди). Помешајте варјачом да се све сједини. Наставите са мешањем додајући брашно, ванилин шећер, прашак за пециво и соду бикарбону. Изрендајте кору 1 поморанџе и лимуна и додајте смеси.
Беланца умутите у чврсту пену (снег), па их лагано умешајте у већ домијену масу. Све заједно излијте у калуп за печење (око 25цм пречника) који сте претходно обложили папиром за печење. Поспите по врху исецкане бадеме. Пеците око сат времена у загрејаној рерни, на 180 степени.
Пре сервирања поспите василопиту прах шећером.
Препоручујемо

ПОГЛЕДАЈТЕ ЗАШТО СЕ ТОЛИКО ДЕЛИ НА МРЕЖАМА: Чиа пудинг по рецепту Ким Кардашијан
11. 01. 2024. у 10:00

СПРЕЧАВА ДИЈАРЕЈУ: Супа од шаргарепе, по рецепту доктора из 1908 године
13. 01. 2024. у 16:00

ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ ОТВОРЕНО ДА УБИЈАЈУ НА УЛИЦИ Вучић: Земља нам је у великој опасности, банда влада улицама! Победићемо ово зло заједно
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се нацији из Палате Србија после четири дана узастопног блокадерског дивљања и напада на објекте, полицију и грађане. Поручио је да је питање дана када ће блокадери да отворено убијају на улици, јер им је само то преостало. Рекао је да ће се у наредним данима чинити да се држава повукла, а онда ће показати сву своју одлучност и искористити сва средства на располагању да се врати поредак и мир у земљу. Са народом и грађанима заједно, победићемо ово зло, поручио је Вучић.
17. 08. 2025. у 12:14 >> 12:44

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

ЦИФРА - БОЛИ ГЛАВА: Колику пензију прима Берчек? Сваког месеца на рачун му лежу ДВЕ СУМЕ
МНОГИ кажу да је Александар Берчек један од највећих глумаца на овим просторима, а он је свој таленат доказивао идући из улоге у улогу, и изнова показујући чари свог глумачког умећа.
15. 08. 2025. у 13:20
Коментари (0)