ДИНАСТИЈА ТОРТА ЗА СВАКУ ПРИЛИКУ: Раскошна, кремаста, преукусна
ДИНАСТИЈА са правом носи епитет краљице торти, јер је богата са орасима и пуно чоколадног крема.
Foto: Shutterstock
- Састојци:
- за коре:
- 10 беланаца
- 20 кашика шећера
- 150 г ситно сецканих ораха
- 4 кашика брашна
- за филове:
- 10 жуманца
- 10 кашика шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 7 кашика брашна
- 700 мл млека
- 125 г путера
- пола маргарина
- 120 г млечне чоколаде
- 100 г беле чоколаде
- мало кокоса (по жељи)
- за декорацију:
- 100 г шлаг крема
- 180 мл киселе воде
Припрема:
Умутите пет беланаца у чврст шне, па постепено додајте половину количине шећера и мутите док се све не сједини. Када се то лепо умути, додајте половину млевених ораха и две кашике брашна, па сједините шпатулом, а не миксером.
Када се све лепо сједини, сипајте смесу у већи плех (од рерне) који сте обложили папиром за печење и пеците око 15 минута на 180 степени. Поновите све са преосталим састојцима и направите још једну кору. Обе коре добро охладите.
Жуманца умутите пенасто са додацима шећера, па додајте брашно, ванилин шећер и 200 мл млека, а остатак ставите да прокључа на рингли. Када млеко прокључа, сипајте умућену смесу од жуманаца и мутите док се не згусне. Склоните са рингле и повремено опет мешајте док се крем не охлади.
Путер и маргарин који су одстојали на собној температури сипајте у охлађен крем, добро промешајте и поделите га на два дела.
Млечну и белу чоколаду отопите у две посебне посуде па једну чоколаду сипајте у један део крема, а другу чоколаду у други део. У део у који сте сипали белу чоколаду, можете убацити и мало кокоса по жељи.
Две коре које сте испекли и које су се охладиле, преполовите тако да добијете четири коре.
Одаберите тацну на коју ћете послужити торту па ставите једну кору, нанесите половину жутог крема. Поравнајте и ставите другу кору. На ту другу кору ставите половину браон крема, ставите трећу кору, па остатак жутог крема. Ставите и четврту кору и наравно, остатак браон крема. Добро поравнајте и расхладите торту.
За то време умутите шлаг према упутству са кесице и украсите торту и вратите је на хлађење најмање још два сата.
(Ona)
Препоручујемо
ЊЕНО ВИСОЧАНСТВО ТОРТА БЕЛА КРАЉИЦА: Најлепша посластица на свету
22. 03. 2024. у 10:36
ТОРТА ПТИЧЈЕ МЛЕКО: Када је једном пробате, правићете је стално
13. 04. 2024. у 14:00
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
НА ТРГУ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ Објављено колико ће град платити Мерлину за концерт у "најлуђој ноћи"
Већина певача дочек Нове године проводи радно јер је ово својеврсна прилика да зараде огромне хонораре, који су неретко и по неколико пута већи у односу на стандардне.
29. 11. 2025. у 17:35
Коментари (0)