ФЕРЕРО ТОРТА: Осваја на први залогај

Новости онлине

19. 04. 2024. у 15:00

Фереро торта је раскошна и за њу ће вам требати мало више времена, али резултат ће вас распаметити.

ФЕРЕРО ТОРТА: Осваја на први залогај

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • За коре:
  • 450 г брашна
  • 240 мл топлог млека
  • сок од 1/4 лимуна
  • 65 га какаоа
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • 2 кашичице соде бикарбоне
  • прстохват соли
  • 10 г ванилин шећера
  • 250 г шећера
  • 2 јаја
  • 120 мл биљног уља
  • 200 мл јаке свеже скуване кафе
  • За први фил:
  • 4 јаја
  • 300 грама шећера
  • 90 мл воде
  • прстохват лимунске киселине
  • 400 г путера на собној температури
  • 3-4 кашике чоколадног крема од лешника
  • 150 грама млевених лешника
  • За други фил:
  • 175 мл слатке павлаке
  • 350 г чоколадног намаза од лешника
  • 3 подлоге за вафле (обланда) исечене на величину торте
  • 70 мл крема 30%
  • 100 мл црне чоколаде

Припрема:

У млако млеко исцедите сок од лимуна и оставите да одреагује. Брашно и какао просејте у чинију, додајте прашак за пециво, соду бикарбону, шећер, ванилин шећер, прстохват соли па све лепо умешајте. У другој чинији умутите јаја са уљем и млеком које сте помешали са лимуном. Док мутите постепено додајте кашику по кашику претходне смесе. Добро све сједините. Затим додајте скувану кафу једну шољу. Тесто поделите на 2 дела па пеците у калупу на 180 степени 30-40 минута.

За фил раздвојите жуманца од беланаца. У шерпицу ставите шећер, воду и лимунску киселину. Кувајте на средњој ватри док се шећер потпуно не раствори без мешања. Беланцима додајте прстохват соли и умутите док не постану пенаста. Наставите да мутите и сипајте сируп у танком млазу. Мутите максималном брзином док се маса не охлади на собну температуру. Потом у ту смесу умешајте и путер. Мутите миксером. Додајте и крем од лешника. 

Када су коре печене и скроз охлађене, одсеците избочине на корама и исеците сваку на 2 дела по ширини. Добићете укупно 4 коре.

Слатку павлаку умутите са кремом да добијете још један фил.

Ређање торте: Кора, 2 фил, обланда, први фил нанет посластичарским шприцем по ободу, а унутра фил број 2, млевени лешници, кора..па све поново до утрошка материјала. Торту са свих страна украсите остатком првог фила, а одозго прелијте чоколадом и украсите лешницима и фереро чоколадицама.

(stvarukusa/mondo)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕРИТОРИЈА ПОТПУНОГ БЕЗАКОЊА: Лавров загрмео - Срамна одлука ПССЕ да тзв. Косову да зелено светло за пријем

"ТЕРИТОРИЈА ПОТПУНОГ БЕЗАКОЊА": Лавров загрмео - Срамна одлука ПССЕ да тзв. Косову да зелено светло за пријем

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је данас као срамно то што је Парламентарна скупштина Савета Европе дала зелено светло да тзв. Косово буде примљено у пуноправно чланство Савета Европе.

05. 05. 2024. у 23:50

Коментари (0)

КАДА ЈЕ РАК ПЛУЋА ИЗЛЕЧИВ? Докторка Ђурђевић дала одгоор на питање о страшној болести (ВИДЕО)