ФЕРЕРО ТОРТА: Осваја на први залогај
Фереро торта је раскошна и за њу ће вам требати мало више времена, али резултат ће вас распаметити.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- За коре:
- 450 г брашна
- 240 мл топлог млека
- сок од 1/4 лимуна
- 65 га какаоа
- 1 кашичица прашка за пециво
- 2 кашичице соде бикарбоне
- прстохват соли
- 10 г ванилин шећера
- 250 г шећера
- 2 јаја
- 120 мл биљног уља
- 200 мл јаке свеже скуване кафе
- За први фил:
- 4 јаја
- 300 грама шећера
- 90 мл воде
- прстохват лимунске киселине
- 400 г путера на собној температури
- 3-4 кашике чоколадног крема од лешника
- 150 грама млевених лешника
- За други фил:
- 175 мл слатке павлаке
- 350 г чоколадног намаза од лешника
- 3 подлоге за вафле (обланда) исечене на величину торте
- 70 мл крема 30%
- 100 мл црне чоколаде
Припрема:
У млако млеко исцедите сок од лимуна и оставите да одреагује. Брашно и какао просејте у чинију, додајте прашак за пециво, соду бикарбону, шећер, ванилин шећер, прстохват соли па све лепо умешајте. У другој чинији умутите јаја са уљем и млеком које сте помешали са лимуном. Док мутите постепено додајте кашику по кашику претходне смесе. Добро све сједините. Затим додајте скувану кафу једну шољу. Тесто поделите на 2 дела па пеците у калупу на 180 степени 30-40 минута.
За фил раздвојите жуманца од беланаца. У шерпицу ставите шећер, воду и лимунску киселину. Кувајте на средњој ватри док се шећер потпуно не раствори без мешања. Беланцима додајте прстохват соли и умутите док не постану пенаста. Наставите да мутите и сипајте сируп у танком млазу. Мутите максималном брзином док се маса не охлади на собну температуру. Потом у ту смесу умешајте и путер. Мутите миксером. Додајте и крем од лешника.
Када су коре печене и скроз охлађене, одсеците избочине на корама и исеците сваку на 2 дела по ширини. Добићете укупно 4 коре.
Слатку павлаку умутите са кремом да добијете још један фил.
Ређање торте: Кора, 2 фил, обланда, први фил нанет посластичарским шприцем по ободу, а унутра фил број 2, млевени лешници, кора..па све поново до утрошка материјала. Торту са свих страна украсите остатком првог фила, а одозго прелијте чоколадом и украсите лешницима и фереро чоколадицама.
(stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЊЕНО ВИСОЧАНСТВО ТОРТА БЕЛА КРАЉИЦА: Најлепша посластица на свету
22. 03. 2024. у 10:36

ШЛАГ ТОРТА: Брза и укусна торта без печења, готова за 20 минута
06. 03. 2024. у 15:00

ТОРТА СА МАКОМ И МАЛИНАМА: Раскошна и кремаста, супер за свечане прилике (ВИДЕО)
24. 01. 2024. у 15:00

ПУТИН ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ДЕТАЉЕ О "ОРЕШНИКУ" Бојева глава издржава температуру као на Сунцу
РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да бојеве главе хиперсоничног система "орешник" могу да издрже екстремне температуре, упоредиве са температуром на површини Сунца.
21. 02. 2025. у 14:16

НОВИНАРИМА РЕКЛА САМО ОВУ РЕЧЕНИЦУ: Бивша градоначелница Ниша са лисицама на рукама спроведена у зграду УКП-а у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)
БИВША градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, која је данас приведена у великој акцији полиције против корупције, са лисицама на рукама доведeна је у зграду Управе криминалистичке полиције у Нишу.
21. 02. 2025. у 13:38

ВЕЉКОВА БИВША - ПОЗНАТА НОВИНАРКА: Узела презиме Ражнатовић, он је оставио након два месеца
ВЕЉКО Ражнатовић годинама је у срећном браку са некадашњом кошаркашицом Богданом са којом је добио и троје деце, но, с времена на време, покрене се прича и о његовим бившим изабраницама.
21. 02. 2025. у 19:34
Коментари (0)