МАЛАГА ТОРТА: Рапсодија изузетног укуса
Прелепа, богата торта. Једна од оних које никада не излазе из моде.

Фото Shutterstock
Састојци:
За коре
- 6 јаја
- 2 шоље (од 1,5 дл) шећера
- 1 шоља уља
- 2 шоље брашна
- 2 кашичице прашка за пециво
- 8 беланаца
- 12 кашика шећера
- 8 кашика млевених ораха
За фил:
- 8 жуманаца
- 12 кашика шећера
- 2 кесице пудинга од ваниле
- 6 дл млека
- 4 кашике рума
- 500 мл слатке павлаке за шлаг
- 1 кесица (10 г) желатина
- 200 г сувог грожђа
- мало рума
За преливање кора:
- 200 г чоколаде за кување
- 6 кашика уља
Сируп за коре:
- 10 кашика воде
- 2 кашике шећера
- 2 кашике рума
- За украшавање:
- 500 мл слатке павлаке за шлаг
- 50 г чоколаде за кување
Припрема:
Умутит 3 јајета са 1 шољом шећера да буде густо, додати уље, брашно и прашак за пециво. Масу ставити у плех величине 20x35 цм, претходно обложен папиром. Умутити 4 беланца са 6 кашика шећера, додати 4 кашике млевених ораха. Масу ставити у плех преко масе од јаја. Пажљиво распоредити и поравнати да се масе не сједине. Пећи на 160 степени 40 минута. Испећи још једну овакву кору, тако да имамо 2 коре. Истопити 200 г чоколаде за кување и 6 кашика уља, прелити обе коре и оставити да се охлади.
Направити фил: Умутити 8 жуманаца са 12 кашика шећера, 2 пудинга од ваниле, 4 кашике рума, 1 дл млека и ставити у 5 дл кипућег млека и кувати док се не згусне. Оставити да се охлади.
Сируп за коре: У посуду ставити 10 кашика воде, 2 кашике рума и 2 кашике шећера, да проври и оставити да се охлади. У посуду ставити 200 г сувог грожђа прелити са мало рума и оставити да стане. Умутити 5 дл слатке павлаке, додати хладан фил и суво грожђе натопљено у руму. Једну кесицу желатина ставити у посуду прелити са 4 кашике воде, и оставити да набубри. Кад набубри на тихој ватри отопити, додати филу и све добро умутити.
Филовати торту: Узети једну кору са доње стране попрскати са куваним хладним сирупом, ставити на тацну, премазати са 1/2 фила, ставити другу кору попрскану са доње стране сирупом, ставити 2/2 фила. Умутити 5 дл слатке павлаке и украсити торту. (trpeza)
Препоручујемо

ЊЕНО ВИСОЧАНСТВО ТОРТА БЕЛА КРАЉИЦА: Најлепша посластица на свету
22. 03. 2024. у 10:36

БАРОН ТОРТА: Најлепши спој кремастог чоколадног фила и малина
20. 07. 2024. у 15:00

ШВАРЦВАЛД ЧИЗКЕЈК: Две омиљене посластице у једној, у рецепту без мане
16. 07. 2024. у 16:00

ШОК ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР: Најављено да ће пасти пола метра снега! Овакве екстреме ни метеоролози не памте
ПРЕМА најавама метеоролога, октобар 2025. почеће у Србији под утицајем продора хладног ваздуха са североистока Русије који је дошао до Немачке и Пољске, али се полако приближава ка нама што ће проузроковати развој циклона у Јонском, Тиренском и делу Јадранског мора и већ 1. октобра, у среду, у вечерњим часовима на југу и југозападу Србије почеће да пада киша.
30. 09. 2025. у 20:58

"ЗАШТО МИ ПИПАШ ЖЕНУ?" Овако је почела туча на свадби у Горњем Милановцу, насрнули на доктора (ВИДЕО)
СВАДБЕНО весеље у Горњем Милановцу претворило се у хаотичну сцену када је дошло до несвакидашњег инцидента.
30. 09. 2025. у 16:10

ОГЛАСИЛА СЕ БИЉА НАКОН РАСТАНКА ОД АЦЕ ИЛИЋА: "Видећу како време пролази..."
ИАКО растављени, Биља и Аца имају велики разлог за славље.
01. 10. 2025. у 12:20
Коментари (0)