МАЛАГА ТОРТА: Рапсодија изузетног укуса

Новости онлине

25. 07. 2024. у 07:00

Прелепа, богата торта. Једна од оних које никада не излазе из моде.

МАЛАГА ТОРТА: Рапсодија изузетног укуса

Фото Shutterstock

Састојци:

За коре

  • 6 јаја
  • 2 шоље (од 1,5 дл) шећера
  • 1 шоља уља
  • 2 шоље брашна
  • 2 кашичице прашка за пециво
  • 8 беланаца
  • 12 кашика шећера
  • 8 кашика млевених ораха

За фил:

  • 8 жуманаца
  • 12 кашика шећера
  • 2 кесице пудинга од ваниле
  • 6 дл млека
  • 4 кашике рума
  • 500 мл слатке павлаке за шлаг
  • 1 кесица (10 г) желатина
  • 200 г сувог грожђа
  • мало рума
     

За преливање кора:

  • 200 г чоколаде за кување
  • 6 кашика уља

Сируп за коре:

  • 10 кашика воде
  • 2 кашике шећера
  • 2 кашике рума
  • За украшавање:
  • 500 мл слатке павлаке за шлаг
  • 50 г  чоколаде за кување

Припрема:

Умутит 3 јајета са 1 шољом шећера да буде густо, додати уље, брашно и прашак за пециво. Масу ставити у плех величине 20x35 цм, претходно обложен папиром. Умутити 4 беланца са 6 кашика шећера, додати 4 кашике млевених ораха. Масу ставити у плех преко масе од јаја. Пажљиво распоредити и поравнати да се масе не сједине. Пећи на 160 степени 40 минута. Испећи још једну овакву кору, тако да имамо 2 коре. Истопити 200 г чоколаде за кување и 6 кашика уља, прелити обе коре и оставити да се охлади.

Направити фил: Умутити 8 жуманаца са 12 кашика шећера, 2 пудинга од ваниле, 4 кашике рума, 1 дл млека и ставити у 5 дл кипућег млека и кувати док се не згусне. Оставити да се охлади.

Сируп за коре: У посуду ставити 10 кашика воде, 2 кашике рума и 2 кашике шећера, да проври и оставити да се охлади. У посуду ставити 200 г сувог грожђа прелити са мало рума и оставити да стане. Умутити 5 дл слатке павлаке, додати хладан фил и суво грожђе натопљено у руму. Једну кесицу желатина ставити у посуду прелити са 4 кашике воде, и оставити да набубри. Кад набубри на тихој ватри отопити, додати филу и све добро умутити.

Филовати торту: Узети једну кору са доње стране попрскати са куваним хладним сирупом, ставити на тацну, премазати са 1/2 фила, ставити другу кору попрскану са доње стране сирупом, ставити 2/2 фила. Умутити 5 дл слатке павлаке и украсити торту.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева

ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.

17. 11. 2024. у 19:48

ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ: Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.

17. 11. 2024. у 09:28

Коментари (0)

ОПТИЧКА ВАРКА: Душан Влаховић се офарбао пред меч одлуке (ФОТО)