САВРШЕНА ПОСЛАСТИЦА ЗА ЉУБИТЕЉЕ ПИСТАЋА: Кремаста, сочна и пуна богатог укуса

Јована Васић

07. 03. 2025. у 13:30

Ако сте љубитељ пистаћа, овај колач ће вас одушевити! Комбинација меканог, ваздушастог бисквита са хрскавим пистаћима, натопљеног ароматичним пистаћ млеком и прекривеног богатом кремастом глазуром, ствара десерт којем је тешко одолети.

САВРШЕНА ПОСЛАСТИЦА ЗА ЉУБИТЕЉЕ ПИСТАЋА: Кремаста, сочна и пуна богатог  укуса

Foto: Printscreen/Youtube/Easy Quick Recipes

Састојци:

За бисквит:

  • 300 г брашна 
  • 2 кашичице прашка за пециво
  • ½ кашичице соде бикарбоне
  • ¼ кашичице соли
  • 100 г сецканих пистаћа
  • 175 г шећера 
  • пола шоље јогурта 
  • 120 мл уља 
  • 360 мл млека 
  • 1 кашичица сирћета

За млеко:

  • 100 г пистаћ крема
  • 240 мл топлог млека 
  • 80 г кондензованог млека

За прелив:

  • 100 г пистаћ крема
  • 100 г крем сира
  • 80 г кондензованог млека

Припрема:

У великој чинији просејте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону и со. Додајте сецкане пистаће и промешајте. У другој чинији умутите шећер, јогурт, биљно уље и млеко. Додајте сирће и лагано промешајте. Постепено додајте суве састојке у смесу са јогуртом и мешајте док не добијете глатко тесто. Сипајте смесу у подмазан плех димензија 20x20 цм. Загрејте рерну на 170°Ц. Пеците колач 40-50 минута, или док чачкалица убодена у средину не изађе сува. Извадите колач из рерне и оставите да се охлади у плеху 10 минута, затим га пажљиво пребаците на решетку да се потпуно охлади.

У шерпици загрејте млеко док не постане топло (не сме да прокључа). Додајте пистаћ крем и кондензовано млеко, па добро промешајте док не добијете глатку смесу. Охлађен колач избоцкајте виљушком или чачкалицом и прелијте пистаћ млеком. Оставите да упије 10-15 минута.

У чинији сједините пистаћ крем, крем сир и кондензовано млеко. Мутите миксером док не добијете глатку и кремасту текстуру.
Равномерно распоредите прелив преко колача. По жељи, колач можете украсити додатним сецканим пистаћима или ренданом белом чоколадом. Оставите у фрижидеру најмање 30 минута пре сечења, како би се сви укуси лепо сјединили.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље

ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.

10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"

РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

10. 10. 2025. у 14:48

Коментари (0)

НАЈВАЖНИЈИХ 90 МИНУТА ДО САДА: Србија преко Албаније прави велики корак ка пласману на Мундијал