ОВАКВЕ ЛЕДЕНЕ КОЦКЕ НИКАД НИСТЕ ПРОБАЛИ: Замените брашно тајним састојком и биће још лепше и миришљавије
Кремасте, лагане и неодољивог укуса, ледене коцке су с разлогом прави класик међу посластицама, а ако их направите овако, биће још лепше!

Foto: Shutterstock
Један од њих је да уместо брашна користите млевене лешнике, који ће дезерту дати пунији укус и феноменалан мирис, а кору можете попрскати и инстант кафом за још бољи ефекат.
Састојци:
За кору
- 5 беланаца
- 5 кашика млевеног лешника
- 5 кашика шећера
- 1 кесица ванилиног шећера
- 1 кесица прашка за пециво
- 5 кашика вреле воде
- ½ кашичице инстант кафе
За фил
- 5 жуманаца
- 5 кашика шећера
- 200 мл слатке павлаке
- 100 г чоколаде
- 150 г маслаца
За глазуру
- 100 мл слатке павлаке
- 100 г чоколаде
За декорацију:
чоколадне мрвице, рендана чоколада, млевени лешник... по укусу
Припрема:
Умутите беланца са шећером и ванилиним шећером док не добијете чврст снег, па додајте млевени лешник који сте претходно помешали с прашком за пециво.
Пажљиво мешајте шптатулом док се не сједини.
Сипајте у плех обложен пек-папиром, па пеците у рерни претходно загрејаној на 180 степени, око 15-20 минута.
Кад буде печено, размутите инстант кафу у врелој води, па тиме попрскајте кору и оставите да се хлади.
Затим у шерпици за кување на пари помешајте жуманца и јаја, добро их умутите, па кувајте око 10 минута уз непрестано мешање, док не добијете глатку смесу.
Убаците у њу изломљену чоколаду, па промешајте и склоните с ватре. Убаците одмах маслац и мешајте док се не отопи, па склоните да се хлади.
Одвојено у чинији умутите слатку павлаку, па у њу сипајте млак фил и добро промешајте. Прелијте кору филом и оставите да се прохлади.
Прелијте у шерпици изломљену чоколаду слатком павлаком, па загрејте уз мешање док се не чоколада не отопи и пазите да не проклуча. Потом сипајте преко фила и оставите да се хлади у фрижидеру.
По жељи украсите млевеним лешницима, чоколадним мрвицама и сл.
(glossy)
Препоручујемо

КАСАТО КУГЛИЦЕ: Одушевиће вас укусом, а брзо и лако се спремају
25. 03. 2025. у 16:00

РЕЦЕПТ ЗА БОСАНСКИ ЛОКУМ: Традиционална посластица која осваја срца (ВИДЕО)
22. 03. 2025. у 15:00

РАЈСКИ КОЛАЧ: Идеалан за љубитеље чоколаде, а укус је више него рајски
23. 03. 2025. у 14:30

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)