ГРЧКА ТОРТА КОЈА СЕ ПАМТИ: Кремасти класик за сваку свечану трпезу

В.Н.

28. 10. 2025. у 13:30

ГРЧКА торта је раскошна и кремаста посластица која спаја лагане орашасте коре и богат, чоколадно–кексасти фил.

ГРЧКА ТОРТА КОЈА СЕ ПАМТИ: Кремасти класик за сваку свечану трпезу

Foto: Jutjub/Printskrin

Њен савршено балансиран укус, у којем се преплићу млечна и бела чоколада, даје јој препознатљиву пуноћу и елеганцију. Ова торта је идеална за празнике, рођендане или када желите десерт који одушевљава и изгледом и укусом.

Време припреме: око 2 сата

Време печења: 15 минута по кори
Тежина припреме: средње захтевна
Количина: за калуп пречника 26 цм или правоугаони 23×25 цм

Састојци

Коре (3 комада)

9 беланаца
9 кашика шећера
9 кашика млевеног кекса
9 кашика млевених ораха

Фил

500 мл млека
6 кашика брашна
3 кашике шећера
9 жуманаца
250 г маргарина
120 г шећера у праху
120 г изломљеног кекса
100 г беле чоколаде (ситно исецкане)
100 г млечне чоколаде (ситно исецкане)

Припрема

1. Печење кора

Укључите рерну на 180°Ц.

Умутите беланца у чврст снег, па постепено додајте шећер и мутите док маса не постане сјајна и густа.

Лагано умешајте млевене орахе и млевени кекс.

Поделите смесу на три једнака дела.

Сваку кору пеците посебно, 12–15 минута, у калупу обложеном пек папиром.

Печене коре пажљиво извадите и оставите да се потпуно охладе.

2. Припрема фила

У мањој посуди умутите жуманца, брашно и шећер, па постепено додајте мало хладног млека да добијете глатку смесу.

Остатак млека ставите да проври, затим додајте припремљену смесу и кувајте на средњој ватри уз непрестано мешање док се не згусне.

Склоните са шпорета и оставите да се прохлади.

Умутите маргарин са шећером у праху и сједините га са охлађеним филом.

Додајте изломљен кекс, сецкану белу и млечну чоколаду. Добро промешајте да се све повеже у богат, кремаст фил.

3. Филовање торте

На тацну ставите прву кору и премажите је трећином фила.

Преко ње ставите другу кору, поново премажите филом.

Завршите трећом кором и нанесите остатак фила преко и са стране торте.

Поравнајте површину и украсите по жељи – ренданом чоколадом, млевеним орасима или шлагом.

4. Хлађење и сервирање

Торту ставите у фрижидер да се добро стегне, најбоље преко ноћи. Сече се лако и задржава облик, а укуси се савршено сједине.

Савети за савршен резултат

Ако желите богатији укус, део маргарина можете заменити маслацем.
Коре ће бити мекше ако их пре филовања благо попрскате млеком.
Уместо млевеног кекса можете користити млевену плазму за интензивнији мирис.
По жељи додајте мало рума или ваниле у фил за додатну арому.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Нафтна компанија продаје своју имовину у иностранству због санкција САД-а

РУСИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Нафтна компанија продаје своју имовину у иностранству због санкција САД-а

РУСКА нафтна компанија Лукоил саопштила је данас да, због увођења рестриктивних мера неких држава против те фирме и њених подружница, намерава да прода своју имовину у иностранству.

27. 10. 2025. у 21:49

ЦЕЦИН СИНЕ, ЋУТИ И УДАРАЈ, ЗА БОЉЕ И НИСИ! Водитељка одбрусила Вељку - Озбиљан комплекс!

"ЦЕЦИН СИНЕ, ЋУТИ И УДАРАЈ, ЗА БОЉЕ И НИСИ!" Водитељка одбрусила Вељку - "Озбиљан комплекс!"

НАКОН што је боксер Вељко Ражнатовић покушао да исмеје перформанс водитељке Јоване Јеремић, који је уприличила током прославе њеног рођендана, она му је брзо јавно узвратила, у свом стилу.

26. 10. 2025. у 10:48

Коментари (0)

ИТАЛИЈА У ШОКУ: Јаник Синер има нову девојку, шта мислите одакле је? (ФОТО)