АЈВАР УВЕК ИСПЛАТИВ: Приводи се крају сезона припремања зимнице у Српској

Т. ЦВИЈЕТИЋ

23. 10. 2023. у 13:00

ДОМАЋИЦЕ приводе крају сезону припремања слане и слатке зимнице. На полицама је већ увелико ајвар, пинђур, љутенице, разне зимске салате, али и џемови... Многе од њих за "Новости" кажу да се и поред актуелних цена поврћа и воћа, увек више исплати домаћа зимница него готова из продавнице.

АЈВАР УВЕК ИСПЛАТИВ: Приводи се крају сезона припремања зимнице у Српској

Фото Н. Скендерија

Марија Б. из Добоја каже да је за припрему ајвара ове сезоне потрошила око 100 КМ.

- Исплати се, како да не, укусно је, без конзерванса и других хемикалија, економски исплативо, иако година није климатски била наклоњена воћу и поврћу па је род умањен и до 50 одсто у односу на прошлу годину - говори Марија и објашњава да највише праве ајвар, туршију, шарену салату, салату од цвекле, краставаца, паприка, као и купус у главицама.

Како каже Марија, килограм парадајза у Добоју кошта око пет КМ, паприке црвене за ајвар су око 3,5 КМ, док су јефтиније ако се купују "на више", односно на џак или кутију.

- Бабуре паприке су око 3,5 КМ, карфиол четири, а паприке фефероне су пет, док је купус око 2,5 КМ, колико износи и патлиџан. За бели лук треба платити осам КМ по килограму, краставци су око 3,5, а шаргарепа четири марке - казала нам је Добојка.

Цене више него лане

ЦЕНЕ су високе, парадајз и краставци су доста скупљи него прошле године и паприка рога, сваки дан виша цена. Килограм паприке рога се креће од 2,50 до 3,50 КМ, патлиџана од две КМ, купуса 1,50 КМ, а ко купује на велико од 60 до 80 пфенига. Краставаци су 2,50 КМ конзумни, а крупнији од 3,50 КМ до  пет КМ, у зависности од величине и свежине, кажу на  бањалучкој пијаци.

Јока Л. из Шамца говори да је година била тешка али су успели да произведу домаће поврће.

- Пошто је паприка домаћа, спремам за зимницу киселу, остављам је у замрзивач. Лепо је када зими имамо домаће поврће на столу. Правим и салату са киселим краставцима, она одлично иде уз разне специјалитете - говори Јока.

Додаје да су у Модричи и Шамцу паприке по три КМ. Пензионери купују на килограм јер је њима тешко била шта да купе - каже Јока и додаје да је спремила сатараш за замрзивач, а правила је и џем од домаћих јабука.

Божана Грубор са бањалучке пијаце каже да људи углавном купују викендом када имају више времена.

- Купују краставце, парадајз, црвену паприку. Прави се ајвар, кисели се купус - поручује Божана.

У продавницама се ајвар, у зависности од квалитета, може наћи од пет КМ па све до 18 КМ, тегла шарене салате кошта од три до осам КМ, док је стандардна тегла краставаца од три до пет марака...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

Да ли знате шта су приватни дани на послу и која компанија нуди овај бенефит?