ВИШИ ниво кофеина у крви смањује ризик од дијабетеса и гојазности показало је најновије истраживање које је обавио тим истраживача са Института Каролинска у Шведској.
Već je 20 mg kofeina toksično, a šalica kave ima 70 mg. U početku ja kava pastelnozelena, a onda pocrni nakon termičke obrade. Samo bi malouman konzumirao pocrnjene pržene krumpiriće, ali "stručnjaci" tvrde da je kava ljekovita!?
Doktor Borović: Prva stvar na koju treba skrenuti pažnju je boja zrna pržene kafe. Nepržena kafa je pastelnozelena, a nakon pečenja crna. Zamislite da krompiriće pečete dok ne pocrne, da li biste ih jeli? Isto se dešava i s kafom. Kad se prži na tolikoj temperaturi, dolazi do oštećenja strukture zrna, pocrni i stvara se kancerogeni akrilamid. Sudija Elihu Berle iz Kalifornije primorao prodavce je kafe da na kesice stave javno upozorenje o njenoj štetnosti!
АМЕРИЧКА агенција за храну и лекове (ФДА) одобрила је гепотидацин, орални антибиотик за пацијенткиње старије од 12 година, које имају инфекције мокраћне бешике, тако да жене и адолесценткиње које се суочавају с учесталим инфекцијама мокраћних путева сада имају нову могућност лечења.
МИКРОБИОЛОГ др Џордан Бисанз, доцент за биохемију и молекуларну биологију на Penn State, раде на проналаску нове стратегије која би, уместо антибиотицима, бактерију клостридију натерала да се врати у оно стање у којем није патоген, обнављањем његове неутралне улоге у целокупном микробиому.
УКОЛИКО свакодневно пијете више лекова, а нарочито терапију против згрушавања крви (попут варфарина), требало би да будете опрезни када једете веће количине поврћа и пролећног зелениша.
DŠ
02.04.2023. 10:41
Već je 20 mg kofeina toksično, a šalica kave ima 70 mg. U početku ja kava pastelnozelena, a onda pocrni nakon termičke obrade. Samo bi malouman konzumirao pocrnjene pržene krumpiriće, ali "stručnjaci" tvrde da je kava ljekovita!?
Šakota
02.04.2023. 19:39
@DŠ - Pa ti objavi svoja istraživanja i radove na tu temu, kad si već tako kompetentan
DŠ
03.04.2023. 09:34
Doktor Borović: Prva stvar na koju treba skrenuti pažnju je boja zrna pržene kafe. Nepržena kafa je pastelnozelena, a nakon pečenja crna. Zamislite da krompiriće pečete dok ne pocrne, da li biste ih jeli? Isto se dešava i s kafom. Kad se prži na tolikoj temperaturi, dolazi do oštećenja strukture zrna, pocrni i stvara se kancerogeni akrilamid. Sudija Elihu Berle iz Kalifornije primorao prodavce je kafe da na kesice stave javno upozorenje o njenoj štetnosti!