ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ: Комбинујте паприку и пасуљ да смршате (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

16. 09. 2024. у 07:00

ДОМАЋИ пасуљ и паприка увелико се продају по пијацама и продавницама и зато је ово време идеално да исхрану обогатите с ове две здраве намирнице и решите се вишка килограма.

ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ: Комбинујте паприку и пасуљ да смршате (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Пасуљ је веома богат витаминима и минералима, влакнима, споро се вари и садржи врло мало калорија. Осим тога, одлична је замена за месо, снижава холестерол и стабилизује шећер у крви. Из ових разлога нећете да погрешите и ако вам се у неком периоду пасуљ нађе на трпези за ручак сваки дан.

Да би ужитак уз јела од пасуља био комплетан допините га паприком као салатом. Поред тога што даје специфичан укус храни, придаје јој се и мноштво лековитих особина. Користи се како у превенцији, тако и у лечењу неких здравствених проблема, међу којима се истиче решавање дигестивних проблема, антиинфламаторна, антивирусна, антибактеријска и антигљивична дејства, побољшавање циркулације, а испитује се и потенцијално дејство паприке на смањење ћелија рака.

Без обзира коју сорту пасуља или паприке изаберете, нећете да погрешите. Слободно можете да се руководите личним укусом.

Ево како би могла да изгледа дијета са пасуљом и паприком:

Foto: Shutterstock

ПОНЕДЕЉАК

Доручак: два барена јајета, црвена паприка печена у рерни и кришка црног хлеба

Ужина: воће по избору

Ручак: чорбаст пасуљ са свежом паприком

Вечера: 60 г младог сира, кришка хлеба и свежа паприка

Фото: Free Images Pixabay

УТОРАК

Доручак: паштета од пасуља, кришка хлеба и ситно сецкана црвена паприка

Ужина: воће по избору

Ручак: чорбаст пасуљ са печеним паприкама, зачињеним по укусу

Вечера: салата од ситно сецкане паприке, бареног пасуља, кукуруза шећерца, црвеног лука, зачињена по жељи

јоутубе/Принтсцреен

СРЕДА

Доручак: салата од коцкица интегралног хлеба, свеже паприке, парадајза, руколе и печенице

Ужина: воће по избору

Ручак: пребранац и салата од паприке

Вечера: паприка пуњена сиром запечена у рерни, кришка хлеба

Фото Shutterstock

ЧЕТВРТАК

Доручак: кајгана од два јајета, кришка ражаног хлеба и свежа паприка

Ужина: воће по избору

Ручак: пасуљ са кобасицом и салата од свеже помало љуте паприке

Вечера: сардина, кришка интегралног хлеба и свежа паприка

Фото Pixabay free images

ПЕТАК

Доручак: паштета од пасуља са доста белог лука и першуна и свежа паприка

Ужина: воће по избору

Ручак: пребранац и салата од паприке

Вечера: кришка ражаног хлеба и 60 г младог сира, салата од паприке

Фото Shutterstock

СУБОТА

Доручак: салата од ситно сецкане паприке, бареног пасуља, кукуруза шећерца, црвеног лука, зачињена по жељи

Ужина: воће по избору

Ручак: чорбаст пасуљ са ребрима и салата од печене паприке

Вечера: два барена јајета, кришка хлеба и свежа цреван паприка

Фото Shutterstock

НЕДЕЉА

Доручак: печене паприке, оцеђене од масноћа, кришка хлеба и младог сира

Ужина: воће по избору

Ручак: чорбаст пасуљ и салата од паприке

Вечера: две кришке ражаног хлеба, млади сир и свежа паприка

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

ТАКВИ ЉУДИ СУ РЕТКИ: Цеца позајмила паре Ђорђу Давиду после саобраћајне несреће у Северној Македонији