ОВЕ НАМИРНИЦЕ ПОДИЖУ НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ: Не обраћамо пажњу на њих, а изазивају промене
КАДА се помене регулисање шећера у крви, већина људи одмах помисли на очигледне ствари – избацивање слаткиша, избегавање газираних пића и прескакање дезерата. Ипак, стручњаци упозоравају да регулисање шећера у крви није само условљено одрицањем од слатког, те да постоји доста намирница које делују безопасно, а у ствари знатно подижу шећер, а ми то често ни не приметимо.

Фото Shutterstock
Редовна конзумација ових наизглед безазлених намирница може дугорочно преоптеретити панкреас, повећати ризик од дијабетеса типа 2, као и изазвати хроничне упалне процесе у организму. Добра вест је да, уз мало пажње, можемо научити како храна утиче на ниво глукозе и на тај начин задржати енергију, уравнотежити метаболизам и смањити здравствене ризике.
Суши
Иако се често сматра лаким и здравим оброком, суши је пун скривених шећера. Главни кривац је бели пиринач који се користи у припреми, а који готово да не садржи влакна. Поред тога, често се користе слатки сосеви, који додатно доприносе скоку шећера. Ако већ не можете без сушија, покушајте да га наручите без пиринча или са танким слојем пиринча, а уместо тога изаберите краставац или авокадо.
Кромпир
Иако спада у поврће, кромпир је препун скроба - врсте угљених хидрата које тело веома лако претвара у шећер. Посебно је проблематичан у куваном облику или као пире, јер се тада најбрже разграђује. Са друге стране, слатки кромпир (батат) има нижи гликемијски индекс и представља нешто здравију, бољу алтернативу за оне који пазе на шећер.
Бели хлеб
Иако не делује као нешто "слатко", бели хлеб је направљен од прерађеног брашна, из кога су уклоњени и мекиње и клице - делови зрна богати влакнима и хранљивим материјама. Управо тај недостатак влакана узрокује да се бели хлеб веома брзо разгради у глукозу, што изазива нагли скок шећера у крви и подстиче панкреас да ослободи велике количине инсулина. Временом, овакве осцилације могу довести до смањене осетљивости ћелија на инсулин и развоја инсулинске резистенције.
Воћни јогурти са ниским процентом масти
Док је обичан joгурт без шећера добар избор јер садржи доста протеина и мало угљених хидрата, верзије саразличитим укусима често у себи садрже велике количине додатог шећера. Нарочито када на паковању пише "са ниским садржајем масти" - то често то значи да је безукусност компензована додатим шећером, што доводи до брзог и наглог скока шећера у крви.
Суво воће
Воће је, у свежем облику, важан део здраве исхране јер садржи влакна и има низак гликемијски индекс. Међутим, када се осуши, у воћу остаје концентрисан шећер без воде која би га малчице разблажила. Иако делују здраво, само неколико сувих смокви или урми може садржати више шећера него чоколадица, преноси портал Бест Лајф.
Пржена храна
На прву лопту можда и не бисте повезали помфрит или поховани батак са шећером. Ипак, брашно или скроб који се користе за панирање понашају се као једноставани угљени хидрати. Када се томе додају нездраве масти добијене пржењем, резултат је комбинација која води ка инсулинској резистенцији и дугорочном нарушавању метаболичког здравља.
(рт.рс)
Препоручујемо

ПРОЛЕЋНИ УМОР ИЛИ ПРОБЛЕМ СА ШТИТНОМ ЖЛЕЗДОМ? Ево како да препознате разлику
04. 04. 2025. у 10:23

ИЗБЕГАВАЈТЕ ИХ, АКО ЖЕЛИТЕ УСПЕХ: Ове четири навике саботирају вашу срећу
06. 04. 2025. у 14:35

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)