НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционална погача се ломи рукама, сви траже парицу!

Јована Васић

06. 01. 2025. у 11:00 >> 08:26

Божићна чесница може да се направи на бројне начине, али обичај је да се у њу стави новчић умотан у фолију, зрна пасуља и кукуруза и комадић дрена. У питању је слана погача која се ломи рукама и уз оброк на Божић једе уместо хлеба.

НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционална погача се ломи рукама, сви траже парицу!

Foto: Profimedia

Састојци:

  • 500 г брашна
  • 250 мл млека
  • 15 г свежег квасца
  • 50 г путера
  • 1 кашичица соли
  • 2 кашичице шећера
  • 1 жуманце

Припрема:

За божићну чесницу прво квасац ставите у млако млеко, као и кашику брашна и шећер. Квасац треба да надође. Измешајте брашно са сољу и додајте путер, жуманца и квасац. Рукама добро замесите тесто и оставите на топлом месту да надође, а после неког времена га поново измесите и одвојите један део који ће да служи за украшавање. Остатак теста обликујте у чесницу и ставите у тепсију. Од теста које сте одвојили направите неки украс за чесницу попут плетенице, крста итд. Ставите на врх чеснице или око ње и премажите тај украс умућеним жуманцетом.

Украшену чесницу ставите у претходно припремљену тепсију, пеците на 180 степени 40 минута и проверите чачкалицом да ли је печена. Ако није пеците је још. Када буде печена сервирајте и уживајте у божићној чесници!

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал

ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан рекао је данас да је у САД "настао велики скандал" након што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да открије колико су новца и коме америчке агенције исплатиле последњих година, а да је то "показало да је либерална глобална елита користила амерички буџет да би финансирала своју финансијску и идеолошку агенду широм света".

10. 02. 2025. у 19:39

ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ

ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ

ЛУКА Дончић један је од најбољих кошаркаша планете. Момак који из дана у дан фасцинира љубитеље кошарке је Србин по оцу, и не крије колико је привржен нашој земљи, а тренутно је у центру пажње због преласка у Лејкерсе.

10. 02. 2025. у 12:44

Коментари (0)

ДОНАЛД ТРАМП ОПЕТ ШОКИРАО АМЕРИКАНЦЕ: Урадио је ово чим је завршен Супербоул