СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци
Ово су све добробити коприве: Јача зубе и кости, одлична је за минерализацију у добу раста, трудницама и дојиљама.

Foto: Shutterstock
Обезбеђује дневни унос калцијума у свакодневној исхрани. Богата је магнезијумом па спречава тегобе церебралне, васкуларне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе. Коприва осигурава потребне количине цинка чији недостатак доводи до поремећаја.
Доручак од коприве
Састојци:
- Двадесетак врхова младе коприве (може и више, ако имате);
- 1 главица црног лука,
- 1 кашика масти,
- 5 комада јаја,
- мало млека,
- мало кајмака
Припрема:
Коприве обарите у врелој води (највише 5 мин да кључају у води).
У тигању на масти пропржите црни лук ситно исецкан, па му додајте обарене коприве.
Све динстајте највише 5 минута па прелијте умућеним јајима у која сте додали мало млека и мало кајмака.
Све посолите и послужите за доручак.
Јунећа капама од коприве
Састојци:
- 1 кашика масти,
- 1 главица црног лука,
- 3 чена белог лука,
- 300г коприве,
- 200 грама спанаћа,
- 500 грама јунетине исечене на коцкице,
- мало соли,
- мало брашна,
- мало бибера
Припрема:
Коцкице јунетине уваљајте у брашно па их препржите на масти. Када ухвате корицу покупите их на тањир. У масти у којој се пржила јунетина породинстајте бели и црни лук па му додајте обарену коприву и свеж спанаћ. Све динстајте док зелениш потпуно омекша. Додајте мало воде (само да огрезне поврће) и коцкице јунетине. Све посолите и пустите да се крчка око сат времена.
Послужите топло уз кашику киселог млека.
Проја са копривом
Састојци:
- 3 јаја,
- 100 г павлаке,
- 1 кашика кајмака,
- 1 кашика масти или маслаца,
- 500 грама младе коприве,
- 100 ситног сира, мало јогурта,
- 100 грама белог брашна,
- 1 прашак за пециво,
- мало соли и 400 г пројаног брашна.
Припрема:
Коприву обарити па у обарену и процеђену коприву додати јаја, сир, павлаку, кајмак, маслац, јогурт и умутити.
Додати со и брашно, прашак за пециво и пројано брашно. Све сјединити и пећи у рерни на 220 степени око пола сата.

Фото: Схуттерстоцк
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње
05. 03. 2025. у 13:30Jована Васић

ПОСНА СУПА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА: Рецепт из Хиландарског кувара
05. 03. 2025. у 11:00Jована Васић

ПОХОВАНИ ЦЕЛЕР: Све популарнији рецепт, који је заслужио да буде део ваше трпезе
01. 03. 2025. у 11:00Јована Васић

ВЕЛИКА БИТКА ЗА СУЏУ: Руски специјалци изненадили Украјинце, искачу из гасовода (ФОТО/ВИДЕО)
РУСИЈА је данас покренула напад на град Суџу у оквиру велике офанзиве са циљем потискивања украјинских снага из западног дела руске Курске области, објавили су проруски војни блогери.
09. 03. 2025. у 12:27

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

"СВИ МЕ ПИТАЈУ КАКО СЕ ЗОВАМ САЊА И НОСИМ ХИЏАБ" Никад не каже да је променила веру, иако је рођена у православној породици
САЊА Домуз Садиковић са поносом носи хиџаб, сматрајући га својом испуњеном обавезом. Ислам је, како каже, прихватила јер се у њему пронашла, не сматрајући да је променила веру, већ да је тек тада стекла своју прву истинску духовну припадност.
09. 03. 2025. у 10:41
Коментари (0)