СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци
Ово су све добробити коприве: Јача зубе и кости, одлична је за минерализацију у добу раста, трудницама и дојиљама.

Foto: Shutterstock
Обезбеђује дневни унос калцијума у свакодневној исхрани. Богата је магнезијумом па спречава тегобе церебралне, васкуларне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе. Коприва осигурава потребне количине цинка чији недостатак доводи до поремећаја.
Доручак од коприве
Састојци:
- Двадесетак врхова младе коприве (може и више, ако имате);
- 1 главица црног лука,
- 1 кашика масти,
- 5 комада јаја,
- мало млека,
- мало кајмака
Припрема:
Коприве обарите у врелој води (највише 5 мин да кључају у води).
У тигању на масти пропржите црни лук ситно исецкан, па му додајте обарене коприве.
Све динстајте највише 5 минута па прелијте умућеним јајима у која сте додали мало млека и мало кајмака.
Све посолите и послужите за доручак.
Јунећа капама од коприве
Састојци:
- 1 кашика масти,
- 1 главица црног лука,
- 3 чена белог лука,
- 300г коприве,
- 200 грама спанаћа,
- 500 грама јунетине исечене на коцкице,
- мало соли,
- мало брашна,
- мало бибера
Припрема:
Коцкице јунетине уваљајте у брашно па их препржите на масти. Када ухвате корицу покупите их на тањир. У масти у којој се пржила јунетина породинстајте бели и црни лук па му додајте обарену коприву и свеж спанаћ. Све динстајте док зелениш потпуно омекша. Додајте мало воде (само да огрезне поврће) и коцкице јунетине. Све посолите и пустите да се крчка око сат времена.
Послужите топло уз кашику киселог млека.
Проја са копривом
Састојци:
- 3 јаја,
- 100 г павлаке,
- 1 кашика кајмака,
- 1 кашика масти или маслаца,
- 500 грама младе коприве,
- 100 ситног сира, мало јогурта,
- 100 грама белог брашна,
- 1 прашак за пециво,
- мало соли и 400 г пројаног брашна.
Припрема:
Коприву обарити па у обарену и процеђену коприву додати јаја, сир, павлаку, кајмак, маслац, јогурт и умутити.
Додати со и брашно, прашак за пециво и пројано брашно. Све сјединити и пећи у рерни на 220 степени око пола сата.

Фото: Схуттерстоцк
(trpeza)
Препоручујемо

ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње
05. 03. 2025. у 13:30Jована Васић

ПОСНА СУПА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА: Рецепт из Хиландарског кувара
05. 03. 2025. у 11:00Jована Васић

ПОХОВАНИ ЦЕЛЕР: Све популарнији рецепт, који је заслужио да буде део ваше трпезе
01. 03. 2025. у 11:00Јована Васић

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

ОТКРИВЕНА ПОДЗЕМНА СОБА У УКРАЈИНИ: Била затрпана 300 година - чему је служила? (ФОТО)
СКРИВЕНА испод замка у историјском граду Галичу, у западној Украјини, мистериозна соба била је затрпана земљом и отпадом последњих 300 година, а сада је напокон октривена.
02. 06. 2025. у 10:54
Коментари (0)