СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА НАДЛАЦКЕ: За доручак, вечеру, слане, или слатке - посластица сачувана од заборава
Ако сте одрасли у Војводини, онда сте вероватно чули за надлацке.

Foto: Shutterstock
Наше баке којима су комшинице биле Словакиње, нарочито оне из Срема, пренеле рецепт за надлацке, често су их спремале, на општу радост целе куће. У различитим варијантама и под нешто другачијим називима јављају се и у чешкој, мађарској, аустријској и немачкој кухињи. Кисело тесто кува се на пари, ваздушасто је, мекано и нема тог гурмана који може да им одоли.
Састојци:
- Брашно по потреби
- Вода 1 л
- Млеко 1 дл
- Квасац 2 коцкице
- Шећер 2 кашике
- Јаје 1
- Со 1 кашичица
Припрема:
Замесити тесто и оставити да порасте. Кад порасте, разваљајте оклагијом и растањите. Потом модлом или чашом направите кружне облике, као за крофне. И њих треба мало оставити да се "одморе". Након тога их поређајте у шерпу или дубоки тигањ који претходно треба премазати машћу или уљем. Додајте воде тек толико да их покрије. Поклопите и кувајте док вода не испари. Е, а ту је највећа цака... Важно је да се поклопац никако не отвара током кувања, саветују домаћице. Зато је најбоље одабрати провидан, како бисте имали увид у оно што се дешава. Нема ту јачине ватре, окретања, провиривања... Једноставно, лоптице треба да зацврче или замиришу, тад ћете знати да су готове. Обично им треба двадесетак минута на тихој ватри. Када се скувају, склоните их са шпорета, али не скидајте поклопац одмах, да тесто не би "пало" и да уместо лоптица не бисте добили летеће тањире.
Најлепша и најоригиналнија је слатка варијанта. Уваљајте надлацке у млевени мак, на којем не треба да штедите ако желите неодољиву посластицу. Можете додати и шећер. Некад се посипају и млевеним орасима. Ако више волите слано, онда преко њих нарендајте сир док су још топле. Данас постоје и модернији "модели", са разним кремовима, намазима, чак и са месом, па пустите машти на вољу.
(superrecepti)
Препоручујемо

ТРОУГЛАСТИ ЧУПАВЦИ: Издашни, сочни и миришљави колачи које сви воле (ВИДЕО)
29. 03. 2025. у 16:00

КОЛАЧ СВЕКРВИНО ОКО: Ко није пробао, не зна шта пропушта (ВИДЕО)
19. 03. 2025. у 11:00

ШОК ОТКРИЋЕ, ЕВО КО ВОДИ ОБОЈЕНУ РЕВОЛУЦИЈУ У СРБИЈИ! Вучићевић разоткрио блокадерско-криминалну хоботницу, у све умешан ректор Ђокић!
ГЛАВНИ уредник Информер ТВ Драган Ј. Вучићевић открио је шокантне податке о медијско-политичкој, блокадерској криминалној хоботници која се крије иза покушаја изазивања грађанског рата у Србији.
20. 07. 2025. у 15:05

ШОК ПРИЗОР НА ЕВЗОНИЈУ: Човек стигао на границу у ово време, нема живе душе! Ево када да кренете пут Грчке
ЛЕТЊИ одмор за многе грађане Србије и региона започиње у бескрајном реду на граничном прелазу Евзони, на улазу из Северне Македоније у Грчку.
20. 07. 2025. у 11:15

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)