СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА НАДЛАЦКЕ: За доручак, вечеру, слане, или слатке - посластица сачувана од заборава

Новости онлине

03. 04. 2025. у 10:00

Ако сте одрасли у Војводини, онда сте вероватно чули за надлацке.

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА НАДЛАЦКЕ: За доручак, вечеру, слане, или слатке - посластица сачувана од заборава

Foto: Shutterstock

 Наше баке којима су комшинице биле Словакиње, нарочито оне из Срема, пренеле рецепт за надлацке, често су их спремале, на општу радост целе куће. У различитим варијантама и под нешто другачијим називима јављају се и у чешкој, мађарској, аустријској и немачкој кухињи. Кисело тесто кува се на пари, ваздушасто је, мекано и нема тог гурмана који може да им одоли.

Састојци:

  • Брашно по потреби
  • Вода 1 л
  • Млеко 1 дл
  • Квасац 2 коцкице
  • Шећер 2 кашике
  • Јаје 1
  • Со 1 кашичица

Припрема:

Замесити тесто и оставити да порасте. Кад порасте, разваљајте оклагијом и растањите. Потом модлом или чашом направите кружне облике, као за крофне. И њих треба мало оставити да се "одморе". Након тога их поређајте у шерпу или дубоки тигањ који претходно треба премазати машћу или уљем. Додајте воде тек толико да их покрије. Поклопите и кувајте док вода не испари. Е, а ту је највећа цака... Важно је да се поклопац никако не отвара током кувања, саветују домаћице. Зато је најбоље одабрати провидан, како бисте имали увид у оно што се дешава. Нема ту јачине ватре, окретања, провиривања... Једноставно, лоптице треба да зацврче или замиришу, тад ћете знати да су готове. Обично им треба двадесетак минута на тихој ватри. Када се скувају, склоните их са шпорета, али не скидајте поклопац одмах, да тесто не би "пало" и да уместо лоптица не бисте добили летеће тањире.

Најлепша и најоригиналнија је слатка варијанта. Уваљајте надлацке у млевени мак, на којем не треба да штедите ако желите неодољиву посластицу. Можете додати и шећер. Некад се посипају и млевеним орасима. Ако више волите слано, онда преко њих нарендајте сир док су још топле. Данас постоје и модернији "модели", са разним кремовима, намазима, чак и са месом, па пустите машти на вољу.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

НА ТРГУ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ Објављено колико ће град платити Мерлину за концерт у најлуђој ноћи

НА ТРГУ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ Објављено колико ће град платити Мерлину за концерт у "најлуђој ноћи"

Већина певача дочек Нове године проводи радно јер је ово својеврсна прилика да зараде огромне хонораре, који су неретко и по неколико пута већи у односу на стандардне.

29. 11. 2025. у 17:35

Коментари (0)

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У СРБИЈИ