АМЕРИЧКА ПИТА СА ВИШЊАМА: Класик без премца још укуснији од оригиналне верзије
Америчка пита са вишњама је пуна густог фила, а споља има хрскаву корицу.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 2 и по шоље брашна
- 1 кашика шећера
- 1 кашичица соли
- 1 шоља хладног путера (исеченог на коцкице)
- пола шоље хладне воде
За фил:
- 4 шоље очишћених и осушених вишања
- 1 шоља шећера
- 1/4 шоље кукурузног скроба
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 1/4 кашичице бадемовог екстракта (опционо)
- 1 кашика лимуновог сока
- 1/4 кашичице соли
За премазивање:
- 1 јаје
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно, шећер и со. Додајте хладан путер и мешајте виљушком или рукама док смеса не постане мрвичаста. Постепено додајте хладну воду, мешајући док се тесто не сједини. Можда неће бити потребно пола шоље воде. Поделите тесто на два дела, обликујте у дискове, умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер на најмање 1 сат. У великој посуди помешајте вишње, шећер, кукурузни скроб, ванилу, бадемов екстракт (ако га користите), лимунов сок и со. Добро измешајте и оставите са стране. Извадите један диск теста из фрижидера и развуците га на побрашњеној површини до пречника мало већег од калупа за питу (око 23 цм). Ставите тесто у калуп за питу. Сипајте фил од вишања у калуп са тестом. Извадите други диск теста из фрижидера и развуците га. Ставите преко фила и спојите ивице са доњим тестом. Премажите горњи део пите умућеним јајетом. Пеците питу на 220 степени 20 минута. Смањите температуру на 175 и пеците питу још 40-45 минута, или док кора не постане златносмеђа, а фил не почне да кипи. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

СОЧНА И УКУСНА ЛЕТЊА ПИТА: Ако сте љубитељ поврћа, онда је ово прави рецепт за вас
05. 07. 2024. у 07:00

ПИТА ОД ЈАЈА СА СПАНАЋЕМ И СИРОМ: Најбољи предлог за доручак (ВИДЕО)
13. 06. 2024. у 07:00

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ИЗ АВИОНА: Стигла ми је фантастична вест од Ђорђе Мелони (ВИДЕО)
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић огласио се из авиона и рекао да му је стигла фантастична вест из Рима.
04. 04. 2025. у 12:49

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

ПРИЛАЗЕ МУ ЈЕДАН ПО ЈЕДАН: Јоца Амстердам из затвора стигао на сахрану Рутовића (ВИДЕО)
ДА СЕ опрости од Жељка Рутовића стигао је и Сретен Јоцић, познатији као Јоца Амстердам.
07. 04. 2025. у 13:36
Коментари (0)