ПРАВИ СЕ ЗА 5 МИНУТА И НЕ ГОЈИ: Најстарији и најздравији колач на свету
РЕЦЕПТ долази из Грчке и стар је 6.000 година, а колач решава здравствене проблеме и даје невероватну снагу.
Што је заправо пастели? Ради се о мешавини две здраве намирнице – сусама и меда. Називају га још и питом од сусама и меда.
Користи и лековита својства пастелија:
Комбинација ове две намирнице даје вам свети грал корисних састојака и то између осталог: цинка, гвожђа, влакана, магнезијума, калцијума, бакра и низа витамина, посебно групе Б, односно скоро свих састојака кључних за здравље и функционисање организма.
Пастели ће идеално деловати на регулацију неправилних откуцаја срца, висок крвни притисак и бољу циркулацију. Даће вам неопходну енергију и снагу за тешки физички и психички рад.
Истраживања указују да редовно коришћење пастелија решава хронични умор, нервозу и депресију. Комбинација сјајно ђелује и на хронични стрес и то након 3 недеље редовног коришћења.
Пастели садржи чак 182 елемента који су корисни за здравље нашег организма, а посебно је велика концентрација антиоксиданаса.
Само једна или две куглице пастелија пред неки важан догађај, даће вам дуготрајну и јаку енергију и бити сјајно гориво за здравље целог организма.
Изворни рецепт за пастели:
Састојци:
* 300 грама тахинија (паста од чистог млевеног сусама)
* 300 грама природног меда
Напомена: У продавницама здраве хране можете наћи готови тахини.
Направите га сами ако имате времена и добар блендер.
За добар домаћи тахини намаз требају вам сирове ољуштене семенке сисама и уље по жељи (обично 2 кашичице уља иду на једну или пола шољице семенки, у зависности колико густу смесу желите – најчешће се користи сусамово, маслиново или сунцокретово). Лагано попржите семенке на тигању без додавања масноћа до златне боје (5-10 минута, мешајући стално). Будите опрезни да вам сусам не загори, јер ће постати горког укуса. Када се охладе, убаците их у блендер с маслиновим уљем и миксајте док не добијете пасту жељене густоће (можете додавати још маслиновог уља по жељи).
Поступак:
Помешајте ове две намирнице у посуди. Пре стављања у посуду можете излити накупљено уље које се створи на врху посуде са тахинијем. Оба састојка су течна али, што је врло интересантно, када их добро измешате, стврднуће се у масу која се може обликовати као пластелин.
У току мешања можете додати у масу и шаку дробљених комадића ораха, бадема, пистаћа или лешника ако желите. Неки, правећи овај рецепт, пеку смесу, што никако не препоручујемо због великог губитка корисних састојака, али и самог укуса.
Направите куглице, плочу или неки вама занимљив облик. Уваљајте ове куглице или правоугаонике у целе семенке сусама.
Готове пастелије поређајте на неки послужавник и ставите све у фрижидер.
Будите умерени, јер се ради о енергетској "бомби".
(Super Žena/B 92)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ХРСКАВЕ СПОЉА, ИЗНУТРА ПУНЕ ФИЛА: Припремите панцероте из рерне
25. 02. 2024. у 14:10
СНИКЕРС БАЈАДЕРА: Већ можете замислити укус који се не заборавља
23. 02. 2024. у 15:00
ВЕЛИКА ПОБЕДА РУСА У ЧАСОВОМ ЈАРУ: "Избачени су, у току чишћење стамбених зграда"
ОРУЖАНЕ снаге Руске Федерације избациле су украјинске трупе са територије фабрике ватросталних материјала у Часовом Јару, а непријатељ је потиснут у приватни сектор. У току је чишћење стамбених зграда у граду, изјавио је саветник председника ДНР-а Игор Кимаковски.
14. 01. 2025. у 10:56
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било
ХРВАТСКА има битно више авио-путника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.
14. 01. 2025. у 11:38
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)