ПРАВИ СЕ ЗА 5 МИНУТА И НЕ ГОЈИ: Најстарији и најздравији колач на свету
РЕЦЕПТ долази из Грчке и стар је 6.000 година, а колач решава здравствене проблеме и даје невероватну снагу.

Фото Printskrin Jutjub
Што је заправо пастели? Ради се о мешавини две здраве намирнице – сусама и меда. Називају га још и питом од сусама и меда.
Користи и лековита својства пастелија:
Комбинација ове две намирнице даје вам свети грал корисних састојака и то између осталог: цинка, гвожђа, влакана, магнезијума, калцијума, бакра и низа витамина, посебно групе Б, односно скоро свих састојака кључних за здравље и функционисање организма.
Пастели ће идеално деловати на регулацију неправилних откуцаја срца, висок крвни притисак и бољу циркулацију. Даће вам неопходну енергију и снагу за тешки физички и психички рад.
Истраживања указују да редовно коришћење пастелија решава хронични умор, нервозу и депресију. Комбинација сјајно ђелује и на хронични стрес и то након 3 недеље редовног коришћења.
Пастели садржи чак 182 елемента који су корисни за здравље нашег организма, а посебно је велика концентрација антиоксиданаса.
Само једна или две куглице пастелија пред неки важан догађај, даће вам дуготрајну и јаку енергију и бити сјајно гориво за здравље целог организма.
Изворни рецепт за пастели:
Састојци:
* 300 грама тахинија (паста од чистог млевеног сусама)
* 300 грама природног меда
Напомена: У продавницама здраве хране можете наћи готови тахини.
Направите га сами ако имате времена и добар блендер.
За добар домаћи тахини намаз требају вам сирове ољуштене семенке сисама и уље по жељи (обично 2 кашичице уља иду на једну или пола шољице семенки, у зависности колико густу смесу желите – најчешће се користи сусамово, маслиново или сунцокретово). Лагано попржите семенке на тигању без додавања масноћа до златне боје (5-10 минута, мешајући стално). Будите опрезни да вам сусам не загори, јер ће постати горког укуса. Када се охладе, убаците их у блендер с маслиновим уљем и миксајте док не добијете пасту жељене густоће (можете додавати још маслиновог уља по жељи).
Поступак:
Помешајте ове две намирнице у посуди. Пре стављања у посуду можете излити накупљено уље које се створи на врху посуде са тахинијем. Оба састојка су течна али, што је врло интересантно, када их добро измешате, стврднуће се у масу која се може обликовати као пластелин.
У току мешања можете додати у масу и шаку дробљених комадића ораха, бадема, пистаћа или лешника ако желите. Неки, правећи овај рецепт, пеку смесу, што никако не препоручујемо због великог губитка корисних састојака, али и самог укуса.
Направите куглице, плочу или неки вама занимљив облик. Уваљајте ове куглице или правоугаонике у целе семенке сусама.
Готове пастелије поређајте на неки послужавник и ставите све у фрижидер.
Будите умерени, јер се ради о енергетској "бомби".
(Super Žena/B 92)
Препоручујемо

ХРСКАВЕ СПОЉА, ИЗНУТРА ПУНЕ ФИЛА: Припремите панцероте из рерне
25. 02. 2024. у 14:10

СНИКЕРС БАЈАДЕРА: Већ можете замислити укус који се не заборавља
23. 02. 2024. у 15:00

РУСКИ АВИОНИ УШЛИ У ДРЖАВУ НАТО, ЗАДРЖАЛИ СЕ 12 МИНУТА: "Ово је неприхватиљво и невиђено брутално"
ТРИ руска борбена авиона МИГ-31 ушла су данас у естонски ваздушни простор у области острва Вајндло без дозволе и остала у естонском ваздушном простору скоро 12 минута, пренео је естонски портал "Ерр.ее".
19. 09. 2025. у 17:00

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ДИРЉИВО: Објављена Халидова преписка са директором клинике (ФОТО)
ПЕВАЧ Халид Бешлић опоравља се након што је завршио у болници због здравствених проблема. Вест о његовој болести забринула је многе обожаваоце и естрадне личности, међу којима је Халид цењен и омиљен, а сада се огласио и заступник у НСРС и директор Универзитетског-клиничког центра РС Владо Ђајић.
19. 09. 2025. у 15:33
Коментари (0)