КАЗАНДИБИ: Турски дезерт који се топи у устима, и који се обожава широм света

Новости онлине

11. 07. 2024. у 16:00

Десерт казандиби потиче из јеловника старих Римљана, а касније су га преузели Турци. Ако волите турске специјалитете онда ће вам се овај колач или боље речено пудинг сигурно много допасти.

КАЗАНДИБИ: Турски дезерт који се топи у устима,  и који се обожава широм света

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 л млека
  • 3 кашике пиринчаног брашна (може и пшенично)
  • 3 кашике кукурузног скроба 
  • 1 чаша ситног шећера
  • 50 г маслаца или маргарина
  • 1 жуманце
  • пола чаше шећера у праху
  • мало маслаца за подмазивање тигања
  • мало кокосовог брашна или млевених пистаћа за украшавање

Припрема: 

Шећер додајте у млеко и оставите да проври. Засебно умутите скроб, брашно и жуманце с мало воде. Лагано смесу додајте у проврело млеко. Онда смањите температуру и кувајте док се не згусне. Додајте путер, па кад се отопи, миксером умутите ваздушаст крем. Тигањ премажите маслацем па поспите шећером у праху. Прелијте одозго врућим кремом. Ставите тигањ на ринглу да се шећер кармелизовао, уз повремено проверавање кашиком. У већи плех ставите тигањ па пажљиво налијте хладну воду. Оставите прохлађен десерт у фрижидеру сат до два. Затим, сеците оштрим ножем на шире траке, па их подигните шпатулом и преклопите. Декоришите пудинг  кокосовим брашном или млевеним пистаћима. 

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

РЕЧИ КОЈЕ ТЕРАЈУ СУЗЕ НА ОЧИ! Тренер Вориорса: Сваког дана мислим на Дејана Милојевића