НАЈУКУСНИЈИ ЏЕМ ОД ШИПУРКА: Најслађа тајна бакине кухиње
Сладите се и уживајте у најлепшем укусу и боји домаћег џема од шипурка.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- шипурак (зрели плодови) 6 кг
- шећер 5 кг
- лимунтус 1 кесица
- вода по потреби
Припрема:
На сваком плоду шипка ножем одстраните на врху црну главицу. Шипак оперите, ставите у велику шерпу, воду налијте преко шипка за око два прста. Шипурак кувајте док добро не омекша, око 2-3 сата. Дрвеном варјачом мешајте шипурак док се кува, битно је да се пази да не загори. Воду при кувању досипати ако испари и ако је потребно.
Омекшали шипак самељите на воденици за месо, затим га испасирајте на дрвеној преси која се стави на шерпу где испод пресе излази густа каша без коштица. Дрвена преса је одстранила све ситне коштице. Испасирану густу кашу процедите кроз густо сито као што је за брашно или преко газе. Обавезно ставите рукавице када ово радите.
Додајите топлу воду у густу кашу и мало је разредите јер је каша доста густа. Додајте воду онолико колико желите да вам џем буде густ. Такво цеђење каше од шипка одстраниће ситне иглице које има шипак. Поступак поновити и други пут, јер ће тако бити баш чиста густа каша од шипака и неће више бити иглица у њој..
Када завршите са пасирањем добићете скоро 10 л фине густе каше. Додајте око 5 кг шећера, све зависи колико желите да буде сладак, и једну кесицу лимунтуса. Шерпу са кашом ставите на ватри да проври, кувајте и мешајте варјачом непрекидно око 1 сат. За то време је испарило око трећине течности. Измешајте кашиком масу од шипка са шећером и сједините, да се отопи шећер док се буде кувао. Одмах мешајте масу са шећером да се не би залепио за дно шерпе.
Смањите ринглу или рерну, све зависи где кувате џем. Џем кувајте на лаганој ватри тако 2 ч, видећете да се укувао тако што је постао гушћи и појавиће се мехурићи по целој површини џема. Шерпу са готовим џемом склоните са ватре и пуните стаклене стерилисане тегле. Пуне тегле затворите херметичким поклопцем и окрените их наопако. Тегле напуњене џемом ставите у кутије, покријте ћебетом да тако стоје до сутра док се не охладе потпуно. Сутрадан тегле ставити у шпајз или на неко друго хладно место до употребе.
(super recept)
Препоручујемо
ПИЈАНА ПИТА ОД КАЈСИЈА: Ништа лепше од домаћег слатког колача
12. 07. 2024. у 07:00
ЏЕМ ОД МАЛИНА: По проверено добром рецепту, без конзерванса, од само два састојка
09. 07. 2024. у 14:00
ПУТИН О ИСПОРУЦИ "ТОМАХАВКА": Ако Украјина нападне оружјем дугог домета, одговор ће бити запањујући
АКО Украјина покрене нападе оружјем дугог домета на Русију, одговор ће бити запањујући, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
23. 10. 2025. у 17:59
СТИЖЕ ЗИМА КАКВА СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У СТО ГОДИНА? Метеоролози одговорили на спекулације о "зими века"
НЕМАЧКИ портали су преплављени информацијама о екстремној зими, улицама прекривеним снегом и екстремним временским условима који прете земљи.
23. 10. 2025. у 17:38
СПАВА ПОРЕД ВЦ ШОЉЕ БЕЗ ПОКЛОПЦА Хаос у затвору где је Саркози, вичу му: "Осветићемо Гадафија!" Посебан третман за бившег председника
"СВИ затвореници праве буку, вичу, лупају по зидовима..."
22. 10. 2025. у 15:32
Коментари (0)