СВЕ О ЧЕСНИЦИ: Када и како се припрема, које врсте постоје и зашто се ставља новчић?
05. 01. 2025. у 07:00
Православни верници Божић славе 7. јануара, када се породица окупља око богате трпезе и проводи дан у љубави и захвалности. Уколико говоримо о храни, чесница је незаобилазни део наше традиције и ломи се за доручак.
Повезане вести
![НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционална погача се ломи рукама, сви траже парицу! НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционална погача се ломи рукама, сви траже парицу!](/data/images/2025-01-03/560568_2411641f6c1b15116349fb3d272056cd-670x0_kf.jpg?time=1736234773)
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционална погача се ломи рукама, сви траже парицу!
Божићна чесница може да се направи на бројне начине, али обичај је да се у њу стави новчић умотан у фолију, зрна пасуља и кукуруза и комадић дрена. У питању је слана погача која се ломи рукама и уз оброк на Божић једе уместо хлеба.
06. 01. 2025. у 11:00 >> 08:26Новости онлине
![КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом](/data/images/2024-12-31/559871_shutterstock-225184828_kf.jpg?time=1736117195)
КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом
После раскошног божићног ручка послужите и војвођанску чесницу, чувену слатку питу са сувим грожђем и медом. Обичаји зависе од краја до краја, па се тако у Војводини уместо погаче прави слатка пита са медом, орасима и сувим грожђем. Укусом доста подсећа на баклаву, па вам предлажемо да направите војвођанску чесницу као колач после ручка.
06. 01. 2025. у 13:00Новости онлине
Најновије из рубрике
![КЕШКУЛ: Рецепт за традиционални турски пудинг КЕШКУЛ: Рецепт за традиционални турски пудинг](/data/images/2025-02-10/571495_shutterstock-2425654185_kf.jpg?time=1739218012)
КЕШКУЛ: Рецепт за традиционални турски пудинг
Бројне рецепте смо преузели од Турака, па су нам најпознатије баклава, туфахије, сарма и слично. Међутим, мање познат али не и мање укусан је и кешкул, оријентални рецепт за пудинг на бази бадема.
11. 02. 2025. у 11:00Јована Васић
![МУСАКА СА ПИЛЕТИНОМ И ПИРИНЧЕМ: Мало другачији рецепт, али једнако укусан (ВИДЕО) МУСАКА СА ПИЛЕТИНОМ И ПИРИНЧЕМ: Мало другачији рецепт, али једнако укусан (ВИДЕО)](/data/images/2025-02-10/571371_372949-musakaa-piletina-i-pirinac_kf.jpg?time=1739190850)
МУСАКА СА ПИЛЕТИНОМ И ПИРИНЧЕМ: Мало другачији рецепт, али једнако укусан (ВИДЕО)
Још један лаган ручак који се брзо спрема.
11. 02. 2025. у 09:00Новости онлине
![ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа](/data/images/2024-06-04/492515_shutterstock-razani-hleb_kf.jpg?time=1739190659)
ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа
Таин се прави од мешавине ражаног и белог брашна у односу 70 према 30 одсто. .
11. 02. 2025. у 07:00Новости онлине
![НЕМАТЕ УЉА КОД КУЋЕ, НЕМА ПРОБЛЕМА: Ове намирнице могу да замене зејтин у припреми хране НЕМАТЕ УЉА КОД КУЋЕ, НЕМА ПРОБЛЕМА: Ове намирнице могу да замене зејтин у припреми хране](/data/images/2025-01-24/566479_shutterstock-2466398451_kf.jpg?time=1739193058)
НЕМАТЕ УЉА КОД КУЋЕ, НЕМА ПРОБЛЕМА: Ове намирнице могу да замене зејтин у припреми хране
Нестало вам је уље, а хтели сте баш данас да направите рецепт чији је један од састојака управо уље. Не брините, постоје неке намирнице које могу бити одлична замена, а вероватно неке и имате код куће.
10. 02. 2025. у 16:00Новости онлине
![ЦВЕКЛА САЛАТА СА ШАРГАРЕПОМ И ЈАБУКАМА: Савршено освежава, препуна је витамина и прави додатак уз месо ЦВЕКЛА САЛАТА СА ШАРГАРЕПОМ И ЈАБУКАМА: Савршено освежава, препуна је витамина и прави додатак уз месо](/data/images/2025-02-10/571429_shutterstock-437729311_kf.jpg?time=1739190817)
ЦВЕКЛА САЛАТА СА ШАРГАРЕПОМ И ЈАБУКАМА: Савршено освежава, препуна је витамина и прави додатак уз месо
Направите нешто другачију салату од цвекле која ће вас одушевити.
10. 02. 2025. у 16:00Јована Васић
Коментари (0)