ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ РИЖОТО КОЈИ СЕ СЛУЖИ У РЕСТОРАНИМА: Професионални кувари у пиринач додају 1 кашику овог састојка
САВРШЕНО кремаст рижото није случајност – иза њега стоји прецизна техника, пажљиво бирани састојци и један мали, али моћан трик који користе професионални кувари.
Foto: Printskrin Youtube/ Vincenzo's Plate
Док се многи код куће муче да добију ону свиленкасту текстуру каква се служи у врхунским ресторанима, мајстори кухиње имају тајну: кашика маслаца која се додаје на самом крају кувања.
Овај једноставан корак познат је у гастрономији под француским термином мантецаре, и подразумева енергично мешање хладног маслаца у готово јело, непосредно пре сервирања.
Маслац се тада полако топи, обавија свако зрно риже и ствара богату, сјајну и кремасту структуру.
Наравно, добар рижото не зависи само од маслаца. Кључни су и врста риже (најчешће arborio или carnaroli), стално мешање, као и додатак пармезана, али управо маслац на крају чини завршни корак који све заокружује.
Ово је трик који никада не прескачу ни најискуснији италијански кувари, а резултат је јело које истовремено одише елеганцијом и топлином – празник за непце.
Значи, следећи пут када кувате рижото, не заборавите – једна кашика хладног маслаца може направити разлику између просечног и савршеног тањира.
Пробајте! 👌
(Stil)
Препоручујемо
УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
Коментари (0)