СТАРИ ОБИЧАЈ ЈЕ ДА СЕ НА СТОЛУ НАЂЕ ОВИХ 7 ЈЕЛА: Сазнајте шта треба да се нађе на трпези за Божић
БОЖИЋ је најрадоснији празник. Први дан је увек 7. јануара, а празнује се три дана. Људи се поздрављају: "Христос се роди!", а отпоздрављају: "Ваистину се роди!" На Божић, рано ујутру, у кућу долази специјални гост (то се обично договори са домаћином). Он се зове положајник или полажајник. Сматра се да ће та особа целе наредне године доносити срећу у кућу. Породица се обично окупља за ручком, а пре тога се ломи чесница.
Стари обичај је да се на Божић на вашој трпези нађе бар седам јела, јер она симболишу срећу и благостање, односно да ћете читаве године имати шта да једете. Обичај потиче још из старих времена када није било довољно намирница и свако јело је симболисало један дан у недељи, зато их је обавезно било седам на трпези.
Суво воће и урме
Обавезни су и на божићној, али и на трпези за Бадње вече. Можете да служите као декорацију, али и слатку ужину.
Чесница
Чесница је погача која се меси без квасца, а у њу се обавезно ставља новчић. Врти се у круг и ломи пре ручка, а сматра се да ће особа која извуче новичић имати среће и новца. Такође можете да ставите дрво дрена или неку житарицу, за здравље и боље усеве.
Предјело
За предјело се обично служе сухомеснати производи, сир, кајмак и салате. То једите уз чесницу, а можете да направите и неку питу.
Салата
На празничној трпези незаобилазне су руска или мимоза. Уколико желите да направите неку другу пробајте купус салату која се прави мало другачије, а одлична је уз печење. А и печене паприке су добро решење.
Чорба или супа
Пре главног јела обично се служи чорба или супа, а најпознатије су домаћа са резанцима или са кнедлама. Ако се одлучите за чорбу онда обавезно послужите телећу.
Сарма
Без сарме не може да прође ниједна свечана или празнична трпезе зими, а она се служи пре печења.
Печење
Обичај је да се за Божић једе прасеће или јагњеће печење, а можете да га испечете сами код куће.
(StvarUkusa/Mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МАКРОН СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево шта каже о преговорима са Путином
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност преговора са руским председником Владимиром Путином „када контекст дозвољава“.
17. 11. 2024. у 21:03
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у
ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.
17. 11. 2024. у 09:28
Коментари (0)