КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак
За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће

FOTO: Promo
Потребно је за сос:
- неколико комада јагњетине,
- 2 главице наренданог црног лука,
- 2 чена наренданог белог лука, шољица леблебија (потопљене дан пре),
- 1 нарендани парадајз,
- кашика пасте од парадајза,
- 8 шаргарепа,
- 125 г маслаца,
- 1 стабљика целера,
- 3 кашике уља,
- со,
- бибер,
- кашика црвене слатке или љуте паприке,
- кашика мешавине зачина рас-ел-ханут (ако имате),
- кашика куркуме,
- 1/2 кашике цимета,
- кашичица млевеног коријандера,
- чили по укусу (може и без њега),
- тиквица.
За кус-кус:
- 3 шоље кус-куса средње величине зрна,
- 2 кашике маслиновог уља,
- вода,
- 2 кашичице соли,
- 3 кашике прочишћеног маслаца
У лонцу динстајте лук, бели лук, зачине и месо на уљу, најмање 10 минута, док месо не порумени а лук не постане провидан. Затим додајте 1,5 л воде и леблебије. Оставите да се кува. Пре него што месо буде готово додајте шаргарепу исечену на веће комаде и прокувајте. Затим додајте тиквицу и по потреби још воде, да добијете довољно соса. Након што су месо и поврће скувани, извадите месо и ставите га на тањир. Онда припремајте кус-кус тако што ћете семенке, за почетак, испрати хладном водом. Преспите их у већу посуду, додајте кашику уља и измесите рукама све док више не буде грудвица. Оставите кус-кус на собној температури док се добро не хидрира. Кувајте га на пари у посебној посуди за кување кус-куса око 20 минута, док не почне пара да излази на врху. После 20 минута кус-кус пребаците у велику дубљу посуду. Посолите га и попрскајте с мало воде, добро промешајте и оставите да одстоји око 10 минута. Затим поново ставите кус-кус на пару да се кува по други пут.
Кувајте 20 минута након што почне да излази пара. Поново ставите у дубљу посуду и попрскајте са мало воде у коју сте додали со. Још једном поновите поступак кувања кус-куса на пари, око 20 минута.
На крају ставите у дубљу посуду и додајте прочишћени маслац (можете додати мешавину прочишћеног маслаца и маслиновог уља или само маслиново уље) и благо мешајте. Кус-кус мора бити без грудвица и да се свако зрно одваја за себе. За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће.

РАСПОРЕЂЕНО 110.000 ВОЈНИКА, РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ УДАР НА ПОКРОВСК: "Са тиме би могли заузети средње велику европску државу"
РУСИЈА не показује знакове повлачења у рату против Украјине. Напротив, Москва је појачала далекометне ударе на украјинске градове и нападе дуж целе линије фронта. Војни стручњаци истичу да је руска страна усвојила нове тактике, ослањајући се на масовну употребу дронова и малих диверзантских јединица, пише The New York Times.
10. 08. 2025. у 20:18

ЕВО КО ЈЕ ТРОСТРУКИ УБИЦА ИЗ ГЊИЛАНА: Био у друштву са Куртијем, Османијевом и Харадинајем
ТРИ особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која се догодила данас у Гњилану, док је осумњичени нападач у бекству, пренела је Коха. Болница у Гњилану саопштила је да је на лицу места констатована једна смрт, а да су две особе пребачене у Ургентни центар без знакова живота.
10. 08. 2025. у 18:11

Овако изгледа кућа Милана Борјана која је демолирана: Лопов однео и снимач видео надзора (ФОТО)
"ХВАЛА полицији града Београда на брзој реакцији и сјајном односу према послу."
11. 08. 2025. у 09:52
Коментари (0)