КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак

Бојана Јовановић

20. 08. 2024. у 08:00

За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће

КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак

FOTO: Promo

Потребно је за сос:

  • неколико комада јагњетине,
  • 2 главице наренданог црног лука,
  • 2 чена наренданог белог лука, шољица леблебија (потопљене дан пре),
  • 1 нарендани парадајз,
  • кашика пасте од парадајза,
  • 8 шаргарепа,
  • 125 г маслаца,
  • 1 стабљика целера,
  • 3 кашике уља,
  • со,
  • бибер,
  • кашика црвене слатке или љуте паприке,
  • кашика мешавине зачина рас-ел-ханут (ако имате),
  • кашика куркуме,
  • 1/2 кашике цимета,
  • кашичица млевеног коријандера,
  • чили по укусу (може и без њега),
  • тиквица.

За кус-кус:

  • 3 шоље кус-куса средње величине зрна,
  • 2 кашике маслиновог уља,
  • вода,
  • 2 кашичице соли,
  • 3 кашике прочишћеног маслаца

У лонцу динстајте лук, бели лук, зачине и месо на уљу, најмање 10 минута, док месо не порумени а лук не постане провидан. Затим додајте 1,5 л воде и леблебије. Оставите да се кува. Пре него што месо буде готово додајте шаргарепу исечену на веће комаде и прокувајте. Затим додајте тиквицу и по потреби још воде, да добијете довољно соса. Након што су месо и поврће скувани, извадите месо и ставите га на тањир. Онда припремајте кус-кус тако што ћете семенке, за почетак, испрати хладном водом. Преспите их у већу посуду, додајте кашику уља и измесите рукама све док више не буде грудвица. Оставите кус-кус на собној температури док се добро не хидрира. Кувајте га на пари у посебној посуди за кување кус-куса око 20 минута, док не почне пара да излази на врху. После 20 минута кус-кус пребаците у велику дубљу посуду. Посолите га и попрскајте с мало воде, добро промешајте и оставите да одстоји око 10 минута. Затим поново ставите кус-кус на пару да се кува по други пут.

Кувајте 20 минута након што почне да излази пара. Поново ставите у дубљу посуду и попрскајте са мало воде у коју сте додали со. Још једном поновите поступак кувања кус-куса на пари, око 20 минута.

На крају ставите у дубљу посуду и додајте прочишћени маслац (можете додати мешавину прочишћеног маслаца и маслиновог уља или само маслиново уље) и благо мешајте. Кус-кус мора бити без грудвица и да се свако зрно одваја за себе. За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ НАС ЈЕ ТРАМП ПРЕВАРИО? Немачки медији брује, шок у Берлину због слања америчких система патриот Украјини

"ДА ЛИ НАС ЈЕ ТРАМП ПРЕВАРИО?" Немачки медији брује, шок у Берлину због слања америчких система "патриот" Украјини

ТО ЈЕ била велика нада у заштити од Путинових ракета: у понедељак је председник САД Доналд Трамп најавио да ће Украјини бити испоручено оружје, али да ће Европљани морати све да плате. Сада се испоставља да Немачка неће само финансирати, већ ће морати и сама да испоручи сопствену противваздушну одбрану, иако је већ сада у дефициту, пише немачки Билд.

19. 07. 2025. у 10:22

СКАНДАЛ ТРЕСЕ НЕМАЧКУ: Погледајте колико је Аналена Бербок потрошила на шминку за само три месеца

СКАНДАЛ ТРЕСЕ НЕМАЧКУ: Погледајте колико је Аналена Бербок потрошила на шминку за само три месеца

КАБИНЕТ бившег немачког канцелара Олафа Шолца издвојио је скоро 590.000 евра из јавних средстава за шминкање и уређивање изгледа државних функционера у периоду од 2022. до марта 2025. године, пише Билд позивајући се на податке немачке владе.

19. 07. 2025. у 11:16

Коментари (0)

Прелазак на наплату електричне енергије преко пословних банака није на штету ни грађана ни ЕПС