КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак

Бојана Јовановић

20. 08. 2024. у 08:00

За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће

КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак

FOTO: Promo

Потребно је за сос:

  • неколико комада јагњетине,
  • 2 главице наренданог црног лука,
  • 2 чена наренданог белог лука, шољица леблебија (потопљене дан пре),
  • 1 нарендани парадајз,
  • кашика пасте од парадајза,
  • 8 шаргарепа,
  • 125 г маслаца,
  • 1 стабљика целера,
  • 3 кашике уља,
  • со,
  • бибер,
  • кашика црвене слатке или љуте паприке,
  • кашика мешавине зачина рас-ел-ханут (ако имате),
  • кашика куркуме,
  • 1/2 кашике цимета,
  • кашичица млевеног коријандера,
  • чили по укусу (може и без њега),
  • тиквица.

За кус-кус:

  • 3 шоље кус-куса средње величине зрна,
  • 2 кашике маслиновог уља,
  • вода,
  • 2 кашичице соли,
  • 3 кашике прочишћеног маслаца

У лонцу динстајте лук, бели лук, зачине и месо на уљу, најмање 10 минута, док месо не порумени а лук не постане провидан. Затим додајте 1,5 л воде и леблебије. Оставите да се кува. Пре него што месо буде готово додајте шаргарепу исечену на веће комаде и прокувајте. Затим додајте тиквицу и по потреби још воде, да добијете довољно соса. Након што су месо и поврће скувани, извадите месо и ставите га на тањир. Онда припремајте кус-кус тако што ћете семенке, за почетак, испрати хладном водом. Преспите их у већу посуду, додајте кашику уља и измесите рукама све док више не буде грудвица. Оставите кус-кус на собној температури док се добро не хидрира. Кувајте га на пари у посебној посуди за кување кус-куса око 20 минута, док не почне пара да излази на врху. После 20 минута кус-кус пребаците у велику дубљу посуду. Посолите га и попрскајте с мало воде, добро промешајте и оставите да одстоји око 10 минута. Затим поново ставите кус-кус на пару да се кува по други пут.

Кувајте 20 минута након што почне да излази пара. Поново ставите у дубљу посуду и попрскајте са мало воде у коју сте додали со. Још једном поновите поступак кувања кус-куса на пари, око 20 минута.

На крају ставите у дубљу посуду и додајте прочишћени маслац (можете додати мешавину прочишћеног маслаца и маслиновог уља или само маслиново уље) и благо мешајте. Кус-кус мора бити без грудвица и да се свако зрно одваја за себе. За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ СЕ НЕ ЗАУСТАВЉАЈУ, ПОЈАЧАЛИ УДАРЕ НА УКРАЈИНУ Зеленски: Америка и Европа морају да зауставе Путина

РУСИ СЕ НЕ ЗАУСТАВЉАЈУ, ПОЈАЧАЛИ УДАРЕ НА УКРАЈИНУ Зеленски: Америка и Европа морају да зауставе Путина

РУСИЈА је током ноћи 5. октобра извела још један свеобухватан напад на Украјину, у којем је, према званичним подацима, погинуло најмање пет особа, а најмање 18 је рањено.

05. 10. 2025. у 15:00

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.

02. 10. 2025. у 10:47

ИСТИНА ЈЕ - БИЛА САМ С ЊИМ Милица Павловић признала за везу: Не знам што сам то крила

"ИСТИНА ЈЕ - БИЛА САМ С ЊИМ" Милица Павловић признала за везу: "Не знам што сам то крила"

"КАДА волим, дајем се безусловно. Тада само треба да ми верујете, ништа друго. Само поверење немојте да ми изиграте, све остало може. И ја партнеру верујем исто тако и онда нећемо имати проблем, али ако се усуди да ми изигра поверење, то је крај, у стању сам да се окренем и да се правим да га никада познавала нисам."

03. 10. 2025. у 21:02

Коментари (0)