КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак

Бојана Јовановић

20. 08. 2024. у 08:00

За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће

КУС-КУС С ЈАГЊЕТИНОМ И ПОВРЋЕМ: Рецепт за гурмански ручак

FOTO: Promo

Потребно је за сос:

  • неколико комада јагњетине,
  • 2 главице наренданог црног лука,
  • 2 чена наренданог белог лука, шољица леблебија (потопљене дан пре),
  • 1 нарендани парадајз,
  • кашика пасте од парадајза,
  • 8 шаргарепа,
  • 125 г маслаца,
  • 1 стабљика целера,
  • 3 кашике уља,
  • со,
  • бибер,
  • кашика црвене слатке или љуте паприке,
  • кашика мешавине зачина рас-ел-ханут (ако имате),
  • кашика куркуме,
  • 1/2 кашике цимета,
  • кашичица млевеног коријандера,
  • чили по укусу (може и без њега),
  • тиквица.

За кус-кус:

  • 3 шоље кус-куса средње величине зрна,
  • 2 кашике маслиновог уља,
  • вода,
  • 2 кашичице соли,
  • 3 кашике прочишћеног маслаца

У лонцу динстајте лук, бели лук, зачине и месо на уљу, најмање 10 минута, док месо не порумени а лук не постане провидан. Затим додајте 1,5 л воде и леблебије. Оставите да се кува. Пре него што месо буде готово додајте шаргарепу исечену на веће комаде и прокувајте. Затим додајте тиквицу и по потреби још воде, да добијете довољно соса. Након што су месо и поврће скувани, извадите месо и ставите га на тањир. Онда припремајте кус-кус тако што ћете семенке, за почетак, испрати хладном водом. Преспите их у већу посуду, додајте кашику уља и измесите рукама све док више не буде грудвица. Оставите кус-кус на собној температури док се добро не хидрира. Кувајте га на пари у посебној посуди за кување кус-куса око 20 минута, док не почне пара да излази на врху. После 20 минута кус-кус пребаците у велику дубљу посуду. Посолите га и попрскајте с мало воде, добро промешајте и оставите да одстоји око 10 минута. Затим поново ставите кус-кус на пару да се кува по други пут.

Кувајте 20 минута након што почне да излази пара. Поново ставите у дубљу посуду и попрскајте са мало воде у коју сте додали со. Још једном поновите поступак кувања кус-куса на пари, око 20 минута.

На крају ставите у дубљу посуду и додајте прочишћени маслац (можете додати мешавину прочишћеног маслаца и маслиновог уља или само маслиново уље) и благо мешајте. Кус-кус мора бити без грудвица и да се свако зрно одваја за себе. За послуживање ставите кус-кус на велики тањир, распоредите месо и поврће око њега, украсите с неколико прстохвата цимета и послужите вруће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НОВОСТИ САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве

НАКОН Литваније, и летонске власти забраниле су прелет српског авиона до Москве у коме је требало да буде председник Србије Александар Вучић, сазнају "Новости".

06. 05. 2025. у 18:27

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!

У САВЕТУ безбедности Уједињених нација је у току редовна полугодишња седница о ситуацији у БиХ на којој је руски амбасадор Василиј Небензја изјавио је да Кристијан Шмит нема право да говори у име међународне заједнице у Савету безбедност, а онда изашао из сале не желевши да га слуша.

06. 05. 2025. у 17:03

ОБРТ! Бастијан Швајнштајгер скинуо бурму, па поручио: Било је лепо...

ОБРТ! Бастијан Швајнштајгер скинуо бурму, па поручио: "Било је лепо..."

НЕ СТИШАВАЈУ се приче о разводу Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера. Иако се бивша тениска шампионка и немачки фудбалски ас годинама представљају као складан пар, друштвене мреже и медији последњих недеља брује о наводној кризи у браку и разводу.

04. 05. 2025. у 11:07 >> 11:11

Коментари (0)

СЛОВЕНАЦ ПОКАЗУЈЕ ВЕРНОСТ ЛЕКЕРСИМА: Нови уговор Дончићу доноси право богатство