МЕКА ПРАСЕТИНА СА КРОМПИРОМ И СОСОМ: Ручак коме нико неће одолети
Сочно месо и хрскава кожица која се лепи за прсте.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 комад прасетине од ребара
- 1 црвени лук
- 2-3 чешња белог лука
- со и уље
- За мазање:
- 1 кашичица меда
- 3-4 кашике ракије
- 1 кашика црвене млевене паприке
- мало чилија
- За сос:
- 1 шољица воде или супе
- 1 кашика брашна
- 1 кашичица сенфа
- сок пола лимуна
- со и бибер
Припрема:
Опрати месо и осушити папирним убрусом.
Сипајте у плех неколико кашика уља и ставите месо тако да кожа буде окренута горе. Пећи 5-8 минута у добро загрејаној рерни. Кад се кожа затегне, извадите и оштрим ножем засеците уздуж и попреко, на ширину од око 5-6 цм, не дубље од 3-4 мм. Трик је у томе што се пре кратког печења ово не може извести лако, па ни резови неће бити прецизни. Ово је најбољи начин да добијете лепе и правилне коцке. Сад треба посолити месо, утрљавајући со у резове са свих страна равномерно!
Додајте у плех 1 дл воде и исечени лук и бели лук испод меса. Наставите да печете 180 степени 45-50 минута. Повремено доливајте воду, али немојте је преливати преко меса. Такође, немојте окретати комад.
За премазивање, измешајте ракију, мед, паприку и чили па премажите кожицу. Наставите да печете док месо сасвим не омекша. Оцедите вишак масноће из плеха и сачувајте.
Вратите печење у рерну и укључите грил или само горњи грејач да кожица постане "реш". Пратите како кожица тамни, па после седам до осам минута (зависно од рерне), извадите печење кад се појаве мехурићи.
Служите уз кромпир печен у масноћи од печења. Од масноће можете направити и сос, додајући брашно да благо побели, па умешајте остале састојке, додајте воду и укувајте.
(lepaisrecna)

ВИШЕ ОД 200 ДЕЦЕ ОТРОВАНО У ШКОЛИ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО СНИМАК ИЗ КУХИЊЕ: Камера открила све, ухапшено осам особа (ВИДЕО)
ВИШЕ од 200 деце у једној школи у Кини има повишен ниво олова у крви након што је у њихову храну додаван отровни пигмент – наводно како би изгледала примамљивије.
12. 07. 2025. у 21:32

ОТКРИВЕН МОТИВ МАСАКРА У ПРИЛЕПУ: Ово су отац и син које је убио ујак у породичној кући (ФОТО)
ПАНЧО Чупаркоски и његов 13-годишњи син Милан страдали су јуче у кући у Прилепу након што их је ујак убио због наводне свађе око наследства. Након што је ујак починио крвави пир, сакрио се у свој дом, а приликом доласка полиције пружао је отпор да би на крају починио самоубиство.
13. 07. 2025. у 15:33

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)