КАКО СЕ ПРАВИ ПЕЧЕНИЦА ЗА БОЖИЋ: Најсочније месо за празнични ручак, а уз овај трик биће савршено испечена

Јована Васић

04. 01. 2025. у 14:00

Печеница је неизоставни део трпезе за Божић, а уз ове савете професионалних кувара испашће савршено! Месо ће бити сочно, а спољашност лепо запечена и хрскава.

КАКО СЕ ПРАВИ ПЕЧЕНИЦА ЗА БОЖИЋ: Најсочније месо за празнични ручак, а уз овај трик биће савршено испечена

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • Комад свињског меса по избору
  • Со, бибер
  • Мало уља
  • 2 црна лука или 2 шаргарепе

Припрема:

Месо обилно посолите и побиберите, уље загрејте у тигању с дебелим дном. Печеницу запеците са свих страна док не добије златну боју и корицу. На овај начин, спољашњост се запече и мало стврдне и спречава сокове из меса да исцуре. Добићете сочнији и укуснији комад меса на трпези за Божић!

Поврће, лук или шаргарепу, исеците на крупне комаде. Пажљиво их поређајте у плех тако да отприлике добијете величину комада меса. На поврће ћете положити печеницу, и нећете морати да бринете да ли је загорела или се залепила за плех. Поврће по завршетку печења можете бацити или додати прилогу уз месо, важно је да обави улогу "заштитника" печенице у рерни.

Рерну загрејте на 200 степени и пеците месо 40 минута по килограму. Пред сам крај печења, мало појачајте температуру како бисте добили још лепшу корицу. Проверите температуру термометром за месо, или сецните један комад и проверите да ли је сочно. Добро испечена свињетина требало би да буде благо ружичаста изнутра, али никако розе јер то значи да није готова. 

Након печења, обавезно замотајте месо у фолију и оставите најмање 15 минута да одстоји. Сокови ће се тако правилно распоредити по месу, ако га сечете одмах, постаће суво и тврдо.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

РУСИЈА СЛАВИ! Руси добили сјајну вест из Београда