ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града
НЕШТО конкретнији и кремастији од класичног, Њујоршку чизкејк тражи мало стрпљења док се не охлади, али љубитељи цитрусних укуса биће одушевљени овом јединственом посластицом која се топи у устима.

Foto: Jutjub/Printskrin/
За разлику од обичне торте од сира, Њујоршки чизкејк је гушћи и кремастији, а често и слађи са додатком мириса лимуна и ваниле.
Одличан додатак је и воћни прелив који једноставно можете да направите тако да свеже или смрзнуто воће помешате с мало лимуновог сока и шећера па кратко прокувате, а према жељи можете додати и неку кашичицу мармеладе.
Састојци:
За кору:
- 85 г путера +још мало за калуп
- 140 г кекса по избору
- 1 кашика шећера у праху
Фил:
- 900 г крем сира
- 250 г шећера
- 3 кашике глатког брашна
- 1 и ½ кашичице екстракта ваниле
- ситно нарендана корица 1 лимуна (око 2 кашичице)
- 1 и ½ кашичице сока од лимуна
- 3 велика јаја, плус 1 жуманце
- 200 мл киселе павлаке
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени, а калуп за печење од 23 цм премажите путером изнутра, а спља обложите с два слоја алуминијумске фолије.
Кексе уситните у сецкалици или истуците чекићем за месо па помешајте с растопљеним путером и кашиком шећера. Равномерно их утисните на дно калупа.
Пеците 10 минута и оставите да се хлади док припремате фил.
Повећајте температуру рерне на 220 степени. Умутите сир на средњој брзини мискером док не постане кремаст, око 2 минута. Поступно додајте шећер, брашно и прстохват соли и затим екстракат ваниле, лимунову кору и сок од лимуна.
Умутите и јаја и жуманце, једно по једно, а затим улијте и киселу павлаку и мутите на лаганој брзини док се све лепо не сједини. Тесто треба да буде глатко, лагано и помало прозрачно.
Странице калупа премажите отопљеним путером па ставите калуп на лим за печење. Улијте фил у калуп па пеците 10 минута. Затим смањите температуру рерне на 110 степени и пеците још око 45-55 минута. Ако лагано протресете лим, колач би се требао лагано љуљати, али не сме бити превлажан.
Искључите рерну и отворите врата па оставите да се хлади унутра 2 сата. Прођите танким ножићем уз ивицу колача како бисте га одвојили од калупа. Лабаво покријте фолијом и оставите у фрижидеру најмање 8 сати или преко ноћи.
Пријатно!
(Стил)
Препоручујемо

ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ ЕУ ОДБИЛЕ ТРАМПОВ ПЛАН: Неће да купују америчко оружје за Украјину!
ЧЕТИРИ европске земље одбиле су да учествују у пројекту председника САД Доналда Трампа о куповини америчког оружја за Украјину.
16. 07. 2025. у 14:12

БЕБА ИЗ СРБИЈЕ СЕ УГУШИЛА НАОЧИГЛЕД РОДИТЕЉА: Незапамћена трагедија на Халкидикију
БЕБА из Србије, стара свега 13 месеци, изненада је изгубила живот у једном угоститељском објекту на Халкидикију. Како наводе грчки медији, ова незапамћена трагедија одиграла се пред очима дететових родитеља.
16. 07. 2025. у 14:33

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (2)