ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града
НЕШТО конкретнији и кремастији од класичног, Њујоршку чизкејк тражи мало стрпљења док се не охлади, али љубитељи цитрусних укуса биће одушевљени овом јединственом посластицом која се топи у устима.

Foto: Jutjub/Printskrin/
За разлику од обичне торте од сира, Њујоршки чизкејк је гушћи и кремастији, а често и слађи са додатком мириса лимуна и ваниле.
Одличан додатак је и воћни прелив који једноставно можете да направите тако да свеже или смрзнуто воће помешате с мало лимуновог сока и шећера па кратко прокувате, а према жељи можете додати и неку кашичицу мармеладе.
Састојци:
За кору:
- 85 г путера +још мало за калуп
- 140 г кекса по избору
- 1 кашика шећера у праху
Фил:
- 900 г крем сира
- 250 г шећера
- 3 кашике глатког брашна
- 1 и ½ кашичице екстракта ваниле
- ситно нарендана корица 1 лимуна (око 2 кашичице)
- 1 и ½ кашичице сока од лимуна
- 3 велика јаја, плус 1 жуманце
- 200 мл киселе павлаке
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени, а калуп за печење од 23 цм премажите путером изнутра, а спља обложите с два слоја алуминијумске фолије.
Кексе уситните у сецкалици или истуците чекићем за месо па помешајте с растопљеним путером и кашиком шећера. Равномерно их утисните на дно калупа.
Пеците 10 минута и оставите да се хлади док припремате фил.
Повећајте температуру рерне на 220 степени. Умутите сир на средњој брзини мискером док не постане кремаст, око 2 минута. Поступно додајте шећер, брашно и прстохват соли и затим екстракат ваниле, лимунову кору и сок од лимуна.
Умутите и јаја и жуманце, једно по једно, а затим улијте и киселу павлаку и мутите на лаганој брзини док се све лепо не сједини. Тесто треба да буде глатко, лагано и помало прозрачно.
Странице калупа премажите отопљеним путером па ставите калуп на лим за печење. Улијте фил у калуп па пеците 10 минута. Затим смањите температуру рерне на 110 степени и пеците још око 45-55 минута. Ако лагано протресете лим, колач би се требао лагано љуљати, али не сме бити превлажан.
Искључите рерну и отворите врата па оставите да се хлади унутра 2 сата. Прођите танким ножићем уз ивицу колача како бисте га одвојили од калупа. Лабаво покријте фолијом и оставите у фрижидеру најмање 8 сати или преко ноћи.
Пријатно!
(Стил)
Препоручујемо

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

"ОЛ СТАР" СЕ МЕЊА ИЗ КОРЕНА, Никола Јокић ће добити прилику да заблиста као никада! (ВИДЕО)
НБА лига је донела одлуку да из корена промени формат "ол-стар" меча, потврдио је комесар лиге Адам Силвер.
04. 06. 2025. у 21:50

УЧЕНИЦИ БИЛИ ЗАБЕЗЕКНУТИ: Шта је наставница обукла - одмах је сликали, фотке су обишле свет
НАСТАВНИЦА Вероника Дукју потрудила се да визуелизује своју лекцију из анатомије. Њен потез одушевио је хиљаде корисника друштвених мрежа, на којима су се прошириле фотографије са њеног часа.
04. 06. 2025. у 10:42
Коментари (2)