НАЈЛЕПШЕ 4 ФРАНЦУСКЕ ПОСЛАСТИЦЕ КОЈЕ СВИ ОБОЖАВАЈУ: Лако се праве, а пружају максималан ужитак, прсте ћете да полижете (ФОТО)
ФРАНЦУСКЕ посластице су прави рај за непца и због тога су све популарније и код нас!
Десерти су у земљи Гала стварани и усавршавани вековима, па због тога многи тврде да Француска целом свету с разлогом диктира моду кад су слатке делиције у питању. Не морате да идете у Париз да бисте у њима уживали, можете лако да их спремите и код куће.
Добра вест је да вам за припрему нису потребне неке посебне вештине!
Макаронси
Састојци:
Колач
-2 беланца
-1 шоља бадемовог брашна
-1 шоља шећера у праху
-3 велике кашике шећера кристал
-1 прстохват соли
-1 велика кашика боје, по избору
Крем
-100 г маскарпонеа
-100 г крем сира
-100 мл павлаке
-100 г шећера у праху
-1 ванила шећер
-1 велика кашика боје, по избору
Припрема:
1. Мутите беланца и со у пригодној посуди, а пре него што добијете снег сипајте шећер и наставите да мутите док маса не добије чврстину, па сипајте боју и поново измутите.
2. У посебној посуди помешајте бадемово брашно и шећер у праху, добро измешајте. Сипајте затим у смесу умућена беланца и све заједно опет мутите да добијете гладак крем.
3. Ставите крем у шприц, па на плех који сте обложили папиром. Уз помоћ шприца правите једнаке кругове.
4. Оставите кругове да ухвате корицу, најмање 90 минута, не треба да се лепе када их додирнете.
5. Пребаците кругове у рерну и додатно их сушите 15 минута на 100 степени.
6. У посебној посуди за крем помешајте маскарпоне, крем сир боју, шећер и ванилу, добро умутите, а у другој посуди измиксајте павлаку па додајте у смесу са сиром и добро промешајте.
7. Када се макаронси добро охладе, премажите их и залепите.
Крем бруле
Састојци:
-8 жуманаца
-750 мл млечног крема
-200 г шећера кристал
-4 велике кашике смеђег шећера
-со
Припрема:
1. Сипајте у пригодну шерпу млечни крем и кристал шећер, промешајте и загрејте на рингли до кључања, па склоните са шпорета.
2. Благо охлађену текућину после 15 минута вратите на ринглу и поново загрејте. Чим смеса опет прокључа, сипајте жуманца и смеђи шећер и промешајте.
3. Укључите рерну да се загреје на 160 степени, распоредите добијену смесу у пригодне калупе, преко смесе поспите још мало смеђег шећера и пеците око пола сата.
4. Украсите крем бруле, по жељи, свежим воћем.
Тарталете са малинама
Ако су малине киселије, поспите их шећером у праху, а уместо свежих малина можете да користите и слатко
Састојци:
Тесто
-1 жуманце
-150 г брашна
-75 г путера
-35 г шећера у праху
-1 велика кашика млека
-1 прстохват соли
Надев
-150 г малина
-2 јаја
-100 г крем сира
-1 дл павлаке
-70 г шећера
-1/2 лимете, кора
-1 велика кашика скроба
-2 листа желатина
Припрема:
1. Помешајте брашно са шећером у праху, сипајте со. Исеците на комаде путер и утрљајте их прстима у смесу док се не створе мрвице, па додајте жуманце и кашику млека. Месите све док не добијете глатко тесто.
2. Покријте тестом 6 калупа за тарталете. Треба добро да се залепи за дно и по странама калупа, а након тога избоцкајте виљушком коре да се не подигне тесто и ставите калупе у фрижидер на 20 минута.
3. Док се коре хладе угрејте рерну на 180 степени. Пеците тарталете око 15 минута, док коре не порумене и оставите их да се охладе.
4. За надев, сипајте шећер у блендер и кору пола лимете, мешајте док лимета не пусти добро мирис и боју, па додајте крем сир, павлаку, скроб и јаја и добро промешајте, а потом изгњечите неколико великх малина и саставите са масом.
5. Прокувајте смесу на ниској температури или на пару 5 минута.
6. Натопите листове желатина у хладној води, оцедите, ставите у благо расхлађен крем и добро промешајте.
7. Када се крем охлади, напуните тарталете, по свакој поређајте свеже малине и ставите у фрижидер да се хладе 2-3 х пре служења.
Мини еклери Париз
Састојци:
Кора
-1 велика кашика какаа
-60 г путера
-70 г смеђег шећера
-70 г белог брашна
Тесто
-4 јаја
-80 г путера
-125 г белог брашна
-1 дл млека
-1 дл воде
-2 мале кашике шећера кристал
-1/2 мале кашике соли
Крем шантили
-400 г слатке павлаке
-60 г шећера
-екстракт ваниле
Припрема:
1. У пригодној посуди умутите путер и шећер, додајте брашно и мешајте док се састојци не сједине. Тесто поделите на два дела. У један сипајте какао кроз цедиљку да би избегли стварање грудвица,
2. Оба дела теста покријте фолијом и развуците оклагијом па оставите у фрижидер, нека одстоје на 2 х. Ако тесто одстоји у фрижидеру, приликом печења се неће распрснути, а биће хрскаво.
3. За то време у пригодну шерпу сипајте млеко, воду, шећер, со и путер и ставите на ринглу. Када проври, скините са ватре и сипајте одједном брашно, мешајте масу док се све добро не сједини, па шерпу вратите на умерену ватру и мешајте до 2 минута да испари сувишна влага, односно док се тесто не одвоји од ивица шерпе.
4. Када се охлади, додајте непрестано мешајући једно по једно јаје. Сједињену масу сипајте у шприц и правите еклере величине око 3 цм па их ставите на плех обложите папиром за печење.
5. Загрејте рерну на 180 степени. Пеците око 1/2 х, док не нарасту и не добију златну боју.
6. Умутите потом павлаку, додајте полако шећер и ванилу, све ставите у шрпиц и са доње стране сваког еклера сипајте крем.
(Курир Стил)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КРЕМАСТИ КОЛАЧ ОД САМО ПАР САСТОЈАКА: Топи се у устима, а готов је за 15 минута
06. 10. 2023. у 12:00
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)