БОЉЕ ОД БАКЛАВА: Татлије - Стари колач са југа Србије, сочна посна посластица којој нећете моћи да одолите

Татјана Марковић

06. 04. 2024. у 20:05

ТАТЛИЈЕ су старински колач који се прави у Пироту, а својим изгледом подсећа на чувене баклаве.

БОЉЕ ОД БАКЛАВА: Татлије - Стари колач са југа Србије, сочна посна посластица којој нећете моћи да одолите

Фото: Принтскрин ЈУтјуб/Bokina kuhinja

За овај колач вам нису потребне коре, већ се само умути тесто, а као и сви оријенатални колачи прелива се слатким сирупом. Татлије се праве са пивом, а и сви остали састојци су посни, па можете да их служите и у току Васкршњег поста. 

Састојци:

300 мл пива
300 мл уља
600 г шећера
4 кесице ванилин шећера
600 г брашна
200 г ораха
1 кесица прашка за пециво
400 мл воде

Рецепт за татлије колач:

У шерпу ставите две кашике шећера и када се карамелизује сипајте пиво и уље. Добро промешајте и кувајте док не течност не прокључа. Затим склоните са шпорета, па додајте просејано брашно, млевене орахе и прашак за пециво. Добро промешајте и сипајте смесу у тепсију коју сте премазали уљем. Пецитеу загрејаној рерни на 250°Ц око 30 минута. Након тога смањите температуру на 200°Ц и пеците док тесто не почне да се одваја од ивице тепсије. 

Преостали шећер сипајте у шерпу, додајте ванилин шећер и сипајте воду. Кувајте док се не појави бела пена на врху, па склоните са шпорета. Исеците колач на коцке и када се охлади прелијте врелим сирупом. 

(Ствар укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

(не)COOLTURNI ОСВОЈИЛИ КУЛТУРОМ: Овације за Бојана Маровића и Банета Томашевића на Дорћолу