БОЉЕ ОД БАКЛАВА: Татлије - Стари колач са југа Србије, сочна посна посластица којој нећете моћи да одолите
ТАТЛИЈЕ су старински колач који се прави у Пироту, а својим изгледом подсећа на чувене баклаве.
За овај колач вам нису потребне коре, већ се само умути тесто, а као и сви оријенатални колачи прелива се слатким сирупом. Татлије се праве са пивом, а и сви остали састојци су посни, па можете да их служите и у току Васкршњег поста.
Састојци:
300 мл пива
600 г шећера
4 кесице ванилин шећера
600 г брашна
200 г ораха
1 кесица прашка за пециво
400 мл воде
Рецепт за татлије колач:
У шерпу ставите две кашике шећера и када се карамелизује сипајте пиво и уље. Добро промешајте и кувајте док не течност не прокључа. Затим склоните са шпорета, па додајте просејано брашно, млевене орахе и прашак за пециво. Добро промешајте и сипајте смесу у тепсију коју сте премазали уљем. Пецитеу загрејаној рерни на 250°Ц око 30 минута. Након тога смањите температуру на 200°Ц и пеците док тесто не почне да се одваја од ивице тепсије.
Преостали шећер сипајте у шерпу, додајте ванилин шећер и сипајте воду. Кувајте док се не појави бела пена на врху, па склоните са шпорета. Исеците колач на коцке и када се охлади прелијте врелим сирупом.
(Ствар укуса)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
НЕОЧЕКИВАНА ИЗЈАВА БЕРБОКОВЕ О ХАРКОВСКОЈ ОБЛАСТИ: Болно признање немачке министарке
НЕМАЧКА министарка спољних послова Аналена Бербок признала је озбиљне потешкоће за Оружане снаге Украјине у Харковској области.
18. 05. 2024. у 12:12
ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД
БИВШИ амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би за пет месеци преосталих до избора у САД могао да избије трећи светски рат због неспособности актуелног америчког руководства.
18. 05. 2024. у 09:45
КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ
КОСОВО и Метохија веома су значајан део српске историје и традиције, али ретки су они који знају како је тако важно поднебље нашег постанка и идентитета добило име. Обе речи у називу нађе јужне покрајине имају различито порекло и велику симболику.
18. 05. 2024. у 11:47
Коментари (0)