ОД ПИРИНЧА И МЛЕКА: Старински колач од пиринча који нестаје у трену
Овај необичан десерт изненађује и одушевљава пуноћом укуса. Иако око припреме треба мало потрудити, није компликовано, а колач треба пећи 45 минута.
Састојци:
- 150 г пиринча арборио,
- 700 мл млека,
- 1/4 кашичице соли,
- 1 лимун,
- 75 г омекшалог маслаца, плус још додатно за премазивање калупа,
- 3 велика јајета, на собној температури,
- 75 г шећера,
- 2 кашичице екстракта ваниле,
- мушкатни орашчић.
Припрема:
Пиринач, млеко и со ставите у лонац и нарибајте кору једног лимуна. Кувајте на јакој ватри уз редовно мешање до тачке кључања, а затим смањите ватру и наставите кувати млеко и пиринач око 30 минута, непрестано мешајући, док рижа не буде кувана и млеко се не упије. Кад је рижа кувана, склоните је са шпорета и умутите 75 г маслаца. Оставите да се хлади сат времена. Загрејте рерну на 160ºС, а калуп за торту од 20 цм премазите маслацем. Одвојите беланца од жуманаца. Умутите беланца у снег и оставите их са стране. Жуманца умутите са шећером. Жуманца и шећеру додајте екстракт ваниле и две кашичице сока од лимуна, а затим смесу постепено умешајте у охлађену рижу, непрестано мешајући. У посуду са рижом умешајте снег од беланаца, полако мешајући. Смесу нежно прелијте у припремљени калуп за торту. Нарибајте мушкатни орашчић и пеците 45 минута. Оставите да се охлади па је пажљиво извадите из калупа и послужите уз прелив по жељи.
(Still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ТОРТА ПТИЧЈЕ МЛЕКО: Када је једном пробате, правићете је стално
13. 04. 2024. у 14:00
ШАХ ТОРТА: Омиљена старинска торта, која се радо припремала за рођендане и свадбе
08. 04. 2024. у 13:04
ТРАМП ЗАПАЛИО СВЕТ ИЗЈАВОМ: Не могу да искључим могућност употребе војне силе!
НОВОИЗАБРАНИ председник САД Доналд Трамп изјавио је данас да не може да искључи могућност употребе војне силе или економске принуде, укључујући повећање царина, када је у питању преузимање контроле над Гренландом и Панамским каналом.
07. 01. 2025. у 18:50
"ОСВЕТА МАЂАРСКОЈ ЗБОГ ПОДРШКЕ ДОНАЛДУ ТРАМПУ" Сијарто оштро о санкцијама САД-а Орбановом шефу кабинета
МИНИСТАР спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас је критиковао одлуку Вашингтона да уведе санкције шефу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Анталу Рогану, због сумње да је умешан у корупцију у Мађарској.
07. 01. 2025. у 18:12
НИЈЕ НИ СЛУТИО ТРАГИЧНУ ВЕСТ: Мемедовић поделио слику са Милорадом дан пре његове смрти (ФОТО)
МИЛИНКОВИЋ је отишао у цркву на литургију где му је изненада позлило.
07. 01. 2025. у 13:21
Коментари (0)