НЕОДОЉИВА БЕОГРАЂАНКА: Чоколадна торта са јабукама, рапсодија укуса коју нико не одбија
ВИШЕ десерта је названо Београђанка, али је свакако најпознатија ова са чоколадом и јабукама. Упловите у чаролију мириса и укуса.
Састојци:
За кору:
- 4 жуманцета
- 200 грама брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кашика какаоа
- 200 грама шећера
- 150 милилитара уља
- 200 милилитара млека
За фил
- 4 беланца
- 200 грама шећера
- 7 јабука
- 1 кашика гриза
За глазуру
- 100 грама чоколаде по избору
- 50 милилитара слатке павлаке
Припрема:
Умутите жуманца уз постепено додавање шећера, па додајте млеко и уље и наставите да мутите. Помешајте брашно, прашак за пециво и какао, па их сипајте у претходну мешавину. Кад добијете хомогену смесу, сипајте у плех претходно обложен пек-папиром и пеците у рерни загрејаној на 180 степени све док се не ухвати корица, па извадите.
Ољуштите јабуке и добро их изрендајте, па помешајте с кашиком гриза. Добро умутите беланца са шећером, па у то убаците јабуке са гризом. Промешајте лагано кашиком, па тиме прекријте кору. Затим смањите температуру рерне на 150 степени, па вратите да се допече још 20-30 минута. Затим загрејте 50 милилитара слатке павлаке, па преко нарендајте чоколаду и мешајте док се не отопи. Тиме прелијте торту.
По жељи поспите листићима бадема, млевеним орасима или шареним мрвицама. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ОМИЉЕНИ СЛАТКИШ ПРИНЦА ВИЛИЈАМА И КЕЈТ МИДЛТОН: Чоколадна торта која се не пече
15. 08. 2024. у 10:52
ЈЕЗИВА ПРЕТЊА МЕДВЕДЕВА: Уредници британског листа "Тајмс" су легитимна војна мета
БИВШИ руски председник Дмитриј Медведев данас је означио уреднике британског листа "Тајмс" као "легитимну војну мету", реагујући на њихово писање о убиству руског генерала Игора Кирилова, пренели су британски медији.
19. 12. 2024. у 09:50
УТИЦАЈ ОРЕШНИКА НА ЛОНДОН: Руски амбасадор – Натерани су да заузму уравнотеженији став
ЛАНСИРАЊЕ руске балистичке ракете средњег домета „орешник“ на територију Украјине натерало је Лондон да заузме уравнотеженији став по питању извођења напада оружјем дугог домета у дубину руске територије, изјавио је амбасадор Русије у Великој Британији Андреј Келин.
18. 12. 2024. у 17:25
ТРАМПОВА НОВА ФРИЗУРА: Мреже се усијале од коментара - расправе због зализане косе (ВИДЕО)
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп због једног снимка постао је тема бројних расправа. На X-у (бившри Твитер) се, наиме, појавио снимак која га приказује са новом фризуром.
19. 12. 2024. у 08:37
Коментари (0)