ЧЕТИРИ РАЗЛОГА ДА ДУЖЕ ЖВАЋЕТЕ ХРАНУ: Процес варења почиње у устима, значи, знатно пре него што поједено стигне до желуца
УКОЛИКО имате проблема са варењем, брзим осећајем ситости, надутошћу, гасовима и подригивањем требало би да обратите пажњу да ли довољно жваћете храну. Јер, темељно жвакање није потребно само због гутања хране, већ управо и због избегавања низа дигестивних, а самим тим и других здравствених проблема.
Поред тога, процес варења не почиње у желуцу, већ у устима. Први корак варења је жвакање, које смањује величину хране и активира пљувачне жлезде да би излучиле више пљувачке. Пљувачка садржи ензиме попут амилазе и липазе, који разграђују угљене хидрате и масти и додају слуз, а она помаже у везивању честица хране и пружа мазиво за помоћ у гутању.
Ово су најважнији разлози због којих би требало више да жваћете храну:
Горушица
Жвакање покреће производњу хлороводичне киселине у желуцу. То припрема желудац за разградњу хране. Ако не жваћете храну у потпуности, у желуцу неће бити толико киселине која би помогла да се храна правилно свари. Комбинација ниске желудачне киселине и непрожвакане хране може да проузрокује стварање гасова, који се уздижу до једњака и грла што доводи до горушице.
Дигестивни проблеми
Недовољно жвакање нездраво је за црева. Како храна креће из желуца у танко црево, гуштерача излучује ензиме, а жучна кеса ослобађа жуч. Ако су честице хране превелике, природне бактерије у цревима могу да ферментишу непробављену храну и умноже се. То може да доведе до надутости, појаве гасова, дигестивних сметњи и затвора.
Недостатак хранљивих материја
Жвакање помаже телу да разгради угљене хидрате, протеине и масти, односно макронутријенте или хранљиве супстанце које су нам потребне у највећим количинама, у моносахариде, амино-киселине и масне киселине. Те молекуле апсорбује танко црево, где се одвија "усисавање" хранљивих супстанци. Када храна није довољно сажвакана, угљени хидрати, протеини и масти се неће у потпуности разградити, што отежава танком цреву да апсорбује те хранљиве супстанце.
Гојазност
Особе које једу брзо и гутају недовољно сажвакану храну имају тенденцију да с временом добијају на тежини. С друге стране, када се сваки залогај жваће дупло дуже него обично, дајете телу времена да схвати да му је доста. Тако најлакше спречавате појаву преједања. Ово је потврђено у многим истраживањима.
Препоручујемо
ИЛОН МАСК ПОДЕЛИО СНИМАК ИСТИНЕ: "НАТО је бомбардовао Београд како би распарчао Србију" (ВИДЕО)
МИЛИЈАРДЕР Илон Маск, власник Тесле, "Спејс Икса", друштвене платформе Икс, поделио је на свом профилу говор у којем Џефри Сакс прича о нелегалном бомбардовању Србије од стране НАТО-а.
12. 11. 2024. у 15:47
"ГЛАВНА ТЕМА ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ МОСКВА БИТИ ГАЂАНА" Велико упозорење Вучића: Свет се креће по ивици амбиса!
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности после говора на Самиту КОП29 у Азербејџану.
12. 11. 2024. у 12:33
НАЈВЕЋИ ЈАТАК "ЗЕМУНАЦА" Она је била последња линије одбране клана - у кући крила килограме кокаина, а онда им пресудила
ПОСЛЕ убиства Ђинђића, она се представљала као Зорица Весић и купила је салаш у месту Путинци, где се једно време скривао врх земунског клана.
13. 11. 2024. у 10:23
Коментари (1)