МАЛАКСАЛОСТ И МАЊАК ЕНЕРГИЈЕ ЗБОГ АНЕМИЈЕ: Ево како да надокнадите недостатак гвожђа (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

25. 04. 2024. у 07:15

СТАЛНИ осећај малаксалости и мањка енергије, неретко, поготово код жена, може да буде узрокован анемијом услед недостатка гвожђа.

МАЛАКСАЛОСТ И МАЊАК ЕНЕРГИЈЕ ЗБОГ АНЕМИЈЕ: Ево како да надокнадите недостатак гвожђа (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Зато би на унос овог виталног минерала, важног за правилно функционисање организма, посебну пажњу требало да обрате жене које имају повећано менструално крварење, као и вегетаријанци који не једу месо, маратонци због разградње црвених крвних зрнаца током трчања, такмичари у спортовима издржљивости, они који се појачано зноје, као и деца која брзо израсту и развију се.

Постоји много врста анемије, али најчешћи тип је она која настаје због недостатка гвожђа. Црвена крвна зрнца садрже протеин који се зове хемоглобин. Хемоглобин је пун гвожђа. Без довољно гвожђа, тело не може да произведе хемоглобин који је потребан да створи довољно црвених крвних зрнаца за испоруку крви богате кисеоником у тело, што ствара осећај исцрпљености и умора.

Фото Shutterstock

Зато је прва линија борбе у лечењу анемије одговарајућа исхрана. При томе би требало да се зна да постоје две врсте гвожђа у храни - хем гвожђе и нехем гвожђе. Хем гвожђе се налази у месу, живини и морским плодовима. Нехемско гвожђе се налази у биљној храни и храни обогаћеној гвожђем. Људски организам лакше апсорбује хем гвожђе.

Намирнице које су богате гвожђем су лиснато зелено поврће, јаја, месо, живина, риба, џигерица, плодови мора, махунарке, орашасти плодови. Да би организам што боље апсорбовао гвожђе из хране не би требало истовремено јести намирнице које су богате гвожђем и калцијумом. Јер, калцијум се може везати са гвожђем и тиме смањује његову апсорпцију. То практично значи да не комбинујете млечне производе и месо и лиснато зелено поврће.

Ево како изгледа јеловник који обилује гвожђем:

Фото Shutterstock

Понедељак

Доручак: сендвич са домаћом рибљом паштетом, зеленом салатом и чашом лимунаде заслађене медом

Ужина: шака орашастих плодова

Ручак: месо по избору уз сезонску салату

Вечера: салата од свежег кеља, јабука, ситно сецканих бадема, нара и пилећег белог меса на жару, зачињена маслиновим уљем и лимуновим соком

Фото: Shutterstock

Уторак

Доручак: два барена јајета, ротквице и кришка интегралног хлеба

Ужина: шака индијског ораха

Ручак: сочиво са зеленом салатом или младим луком

Вечера: риба, барени кромпир и салата од руколе

Фото Pixabay free images

Среда

Доручак: мешавина пахуљица са јогуртом и сувим и орашастим плодовима

Ужина: воће по избору

Ручак: џигерица динстана са црним луком и јабукама, интегрални хлеб, зелена салата

Вечера: интергални хлеб са намазом од домаћег хумуса, сезонска салата

Фото: Free Images Pixabay

Четвртак

Доручак: омлет од два јајета, зелена салата и хлеб

Ужина: црна чоколада

Ручак: боранија са пилећим месом и зелена салата

Вечера: пројара са шунком и ротквице

Фото Shutterstock

Петак

Доручак: два барена јајета, хлеб, шоља кефира и свежа црвена паприка

Ужина: шака ораха

Ручак: филе од ослића и салата од бареног карфиола зачињена белим луком, сирћетом и маслиновим уљем

Вечера: парче меса по избору и салата од свежег кеља, јабука, бадема и нара зачињена по укусу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“