МАЊЕ ПОРЦИЈЕ ЗА МАЊЕ КИЛОГРАМА: Ово је сигуран, здрав и једноставан начин да смршате и решите се вишка сала (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

21. 09. 2024. у 12:00

СТРУЧЊАЦИ за исхрану, било да је реч о лекарима или дијететичарима, када дају савете о исхрани и прописују дијете, увек ће да вам нагласе да је битнија количина онога што поједете, од врсте хране. У

МАЊЕ ПОРЦИЈЕ ЗА МАЊЕ КИЛОГРАМА: Ово је сигуран, здрав и једноставан начин да смршате и решите се вишка сала (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

 народу постоји мишљење да желудац најбоље прихвата ону количину коју можете да ставите у шаку. То практично говори да је за мршављење кључна величина порције, од тога да ли ћете за ручак да једете печење или боранију.

Ови савети никако не значе да би за оброк требало да се поједе мало кекса или других грицкалица, већ да избор намирница мора да буде разноврсан. Дакле, поврће, месо, јаја, воће, житарице, млечни производи, орашасти плодови, риба...

Оброци би требали да буду мали, али да практикујете да их имате око пет пута дневно. Понекад организам даје сигнале да би нешто требало да поједете, али они могу да буду искључиво психолошке природе, тако да има истине у тврдњама да се гладовање учи, а да би се оно избегло једе се увек у исто време.

Битно правило је и да пијете довољно воде, и да не једете два сата пре спавања.

Ево како би могао да изгледа дијетални јеловник:

Фото: Принтскрин Јутјуб/Uradi Sama- Ideje za kreativce

ПОНЕДЕЉАК

Доручак: две кришке пројаре са спанаћем и младим сиром, парадајз салата

Ужина: воће по избору

Ручак: чорбаст пасуљ са свежом паприком

Ужина: шака орашастих плодова по избору

Вечера: 50 г младог сира, кришка хлеба и свежа паприка

Фото: Free Images Pixabay

УТОРАК

Доручак: домаћа паштета, две мање кришке хлеба, шоља кефира

Ужина: воће по избору

Ручак: кромпира паприкаша и купус салата

Ужина: шака орашастих плодова по избору

Вечера: салата од ситно исецкане паприке, бареног пасуља, кукуруза шећерца, црвеног лука, зачињена по жељи

Фото Shutterstock

СРЕДА

Доручак: два пржена јаја, кришка хлеба и салата по избору

Ужина: воће по избору

Ручак: тањир супе без тестенине или чорбе од поврћа, мусака од тиквица, салата по избору

Ужина: шака орашастих плодова по избору

Вечера: паприка пуњена сиром запечена у рерни, кришка хлеба

Фото: Shutterstock

ЧЕТВРТАК

Доручак: овсене пахуљице са исецканом бананом, орашастим плодовима, преливене јогуртом

Ужина: воће по избору

Ручак: тањир бистре супе, интегралне тестенине са млевени м месом

Ужина: шака орашастих плодова по избору

Вечера: сардина, кришка интегралног хлеба и свежа паприка

Фото Shutterstock

ПЕТАК

Доручак: палента са сусамом и младим сиром

Ужина: воће по избору

Ручак: риба на роштиљу и кромпир салата са црним луком, зачињена са кашиком уља и мало соли

Вечера: кришка ражаног хлеба и 60 г младог сира, салата од паприке

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

ТАКВИ ЉУДИ СУ РЕТКИ: Цеца позајмила паре Ђорђу Давиду после саобраћајне несреће у Северној Македонији