ЈАЧИ МАМУРЛУК ЗБОГ КВЕРЦИТИНА: Занимљиви резултати истраживања о црном вину
ИСТРАЖИВАЧИ с Универзитета у Калифорнији утврдили су због чега многи након конзумирања вина имају јак мамурлук.

Фото Shutterstock
Ендрју Вотерхаус, професор енологије, казао је за The Conversation да црвено вино садржи много кверцетина, који утиче на способност тела да правилно прерађује алкохол.
Кверцетин је фенолно једињење које се налази у кожици грожђа. У црвеном вину има више кверцетина него у белом вину јер љуске црвеног грожђа остају дуже током процеса ферментације.
Истраживачи су анализирали како кверцетин успорава процес разградње ензима ацеталдехида, који се производи у људском телу при разградњи алкохола. Резултати су потврдили да је кверцетин био снажан инхибитор у овом процесу.
Кверцетин глукуронид омета метаболизам и ствара додатни ацеталдехид за циркулацију - што узрокује упале и главобоље.

ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ ЕУ ОДБИЛЕ ТРАМПОВ ПЛАН: Неће да купују америчко оружје за Украјину!
ЧЕТИРИ европске земље одбиле су да учествују у пројекту председника САД Доналда Трампа о куповини америчког оружја за Украјину.
16. 07. 2025. у 14:12

БЕБА ИЗ СРБИЈЕ СЕ УГУШИЛА НАОЧИГЛЕД РОДИТЕЉА: Незапамћена трагедија на Халкидикију
БЕБА из Србије, стара свега 13 месеци, изненада је изгубила живот у једном угоститељском објекту на Халкидикију. Како наводе грчки медији, ова незапамћена трагедија одиграла се пред очима дететових родитеља.
16. 07. 2025. у 14:33

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)