ЈАЧИ МАМУРЛУК ЗБОГ КВЕРЦИТИНА: Занимљиви резултати истраживања о црном вину
ИСТРАЖИВАЧИ с Универзитета у Калифорнији утврдили су због чега многи након конзумирања вина имају јак мамурлук.

Фото Shutterstock
Ендрју Вотерхаус, професор енологије, казао је за The Conversation да црвено вино садржи много кверцетина, који утиче на способност тела да правилно прерађује алкохол.
Кверцетин је фенолно једињење које се налази у кожици грожђа. У црвеном вину има више кверцетина него у белом вину јер љуске црвеног грожђа остају дуже током процеса ферментације.
Истраживачи су анализирали како кверцетин успорава процес разградње ензима ацеталдехида, који се производи у људском телу при разградњи алкохола. Резултати су потврдили да је кверцетин био снажан инхибитор у овом процесу.
Кверцетин глукуронид омета метаболизам и ствара додатни ацеталдехид за циркулацију - што узрокује упале и главобоље.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)