РЕЦЕПТ ИЗ БАКИНОГ КУВАРА ЗА СЛАТКУ И СЛАНУ ВЕРЗИЈУ ПОГАЧЕ: Традиционалне василице за Мали Божић
Славимо Српску Нову годину, а стари обичај налаже да се за ручак изнесе све оно што је у јесен спремљено за зиму, као што су пршута, сланина, кавурма, чварци, кајмак, погаче, туршија, ајвар... Након тога обичај је да се изнесе прасеће печење. Они који нису били у финансијској могућности да направе свечану гозбу у поноћ износе крофне, а у једну се стаља парица. Веровало се да ће особа која пронађе парицу имати успешну годину. Крофна је замена за чесницу. Сутрадан се прославља Мали Божић, а тада је обичај да се умеси василица. Може да буде слана или слатка, а у њу се не ставља парица.
 
                                                                                    Фото Printskrin Youtube/Bokina kuhinja
Слатке василице или слане традиционално се месе за Мали Божић. Василица је названа по светом Василију, а негде се овај божићни колач зове масленица, папуљица, груваница, бараница, у Ресави Мечка повојница, у Лесковачкој Морави попареница. Прочитајте у наставку текста како можете да је направите и слану и слатку.
Василице са медом:
Потребно:
* 400 мл млаке воде
* 300 г масти
* 40 г свежег квасца
* око 1 кг брашна
* 1 кашичица соли
* 1 кашика шећера
* мед
Припрема:
У млакој води издробите квасац, па додајте шећер и оставите једно 10-ак минута да се квасац активира. Затим постепено сипајте просејано брашно и истопљену маст. Умесите тесто. Поделите тесто на 5-6 делова и обликујте лоптице. Покријте и оставите неких 20 минута да одмори. Развуците у облику круга на дебљину око 0,5 цм и ређајте у плех који сте посули брашном. Виљушком избоцкајте тесто и оставите да одмори још 10 минута. Пеците на 220°Ц око 10 минута. Вруће василице премажите медом и служите.
Василица од пројиног брашна:
Потребно:
* 300 г кукурузног брашна
* 300 г брашна
* 3 јајета
* 200 мл уља
* 1 прашак за пециво
* 1 кашичица соли
* 300 мл киселе воде
Припрема:
Умутите јаја, додајте воду и уље, па постепено додајте оба просејана брашна са прашком за пециво. Умесите тесто и покријте крпом, па оставите да одмори неких 10-ак минута. Обликујте погачу, па сте ставите у подмазан плех. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц неких 20 минута.
(StvarUkusa/Mondo)
Препоручујемо
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)