СУВ ИЛИ СВЕЖ? Који квасац чешће користите када месите тесто
ДА ЛИ знате када се користи свеж квасац, а када се користи суви?

Фото Shutterstock
Квасац се користи за припрему теста, а захваљујући њему пецива и хлеб су савршеног укуса. Можете да користите свеж или суви квасац, али да ли знате разлику између ова два производа.
Свеж квасац траје само две недеље и мора да се чува у фрижидеру, а суви је прах па самим тим има и дужи рок трајања, а може да се чува на собној темепратури.
А да ли је ово једина разлика када је реч о употреби обе врсте квасца?
Свеж квасац је најбоље да користите када морате више пута да премесите тесто јер онда неће изгубити облик и мекоћу, а такође је бољи када тесто треба да преноћи на хладном месту. Када користите свеж квасац, морате да водите рачуна, јер се он лако квари и ако температура воде пређе 45°C, постоји велика вероватноћа да ћете га "упропастити", односно да неће "активирати" своја својства и учинити да тесто нарасте.
С друге стране, суви квасац је можда боље решење јер може много дуже да стоји, а да ипак осигура да тесто надође. Добар је за припрему теста која се чувају у фрижидеру преко ноћи, најбољи је код оних која не треба да се премесе више од једног пута.
(Super Žena/B 92)
Препоручујемо

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

"БРАТЕ, МОРАМ!" Шта је Бора пред смрт урадио за Жељка
ПОСЛЕ вести о смрти фронтмена групе "Рибља Чорба", која је потресла регион у септембру прошле године, многе славне личности огласиле су се како би поделиле своје успомене на Бору Ђорђевића.
25. 06. 2025. у 08:29
Коментари (0)