СУВ ИЛИ СВЕЖ? Који квасац чешће користите када месите тесто
ДА ЛИ знате када се користи свеж квасац, а када се користи суви?

Фото Shutterstock
Квасац се користи за припрему теста, а захваљујући њему пецива и хлеб су савршеног укуса. Можете да користите свеж или суви квасац, али да ли знате разлику између ова два производа.
Свеж квасац траје само две недеље и мора да се чува у фрижидеру, а суви је прах па самим тим има и дужи рок трајања, а може да се чува на собној темепратури.
А да ли је ово једина разлика када је реч о употреби обе врсте квасца?
Свеж квасац је најбоље да користите када морате више пута да премесите тесто јер онда неће изгубити облик и мекоћу, а такође је бољи када тесто треба да преноћи на хладном месту. Када користите свеж квасац, морате да водите рачуна, јер се он лако квари и ако температура воде пређе 45°C, постоји велика вероватноћа да ћете га "упропастити", односно да неће "активирати" своја својства и учинити да тесто нарасте.
С друге стране, суви квасац је можда боље решење јер може много дуже да стоји, а да ипак осигура да тесто надође. Добар је за припрему теста која се чувају у фрижидеру преко ноћи, најбољи је код оних која не треба да се премесе више од једног пута.
(Super Žena/B 92)
Препоручујемо

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

КРВАВИ ПИР 2001: Зашто је Непалски принц побио целу краљевску породицу?
НИСУ МУ дали да ожени жену коју је волео, а онда је почело да се шушка да ће му одузети и право на престо.
12. 09. 2025. у 13:24
Коментари (0)