СУВ ИЛИ СВЕЖ? Који квасац чешће користите када месите тесто
ДА ЛИ знате када се користи свеж квасац, а када се користи суви?

Фото Shutterstock
Квасац се користи за припрему теста, а захваљујући њему пецива и хлеб су савршеног укуса. Можете да користите свеж или суви квасац, али да ли знате разлику између ова два производа.
Свеж квасац траје само две недеље и мора да се чува у фрижидеру, а суви је прах па самим тим има и дужи рок трајања, а може да се чува на собној темепратури.
А да ли је ово једина разлика када је реч о употреби обе врсте квасца?
Свеж квасац је најбоље да користите када морате више пута да премесите тесто јер онда неће изгубити облик и мекоћу, а такође је бољи када тесто треба да преноћи на хладном месту. Када користите свеж квасац, морате да водите рачуна, јер се он лако квари и ако температура воде пређе 45°C, постоји велика вероватноћа да ћете га "упропастити", односно да неће "активирати" своја својства и учинити да тесто нарасте.
С друге стране, суви квасац је можда боље решење јер може много дуже да стоји, а да ипак осигура да тесто надође. Добар је за припрему теста која се чувају у фрижидеру преко ноћи, најбољи је код оних која не треба да се премесе више од једног пута.
(Super Žena/B 92)
Препоручујемо

ДОДИК ЖЕСТОКО УДАРИО НА СТАНИВУКОВИЋА: Докле ћеш бити полтрон најгоре врсте?
ПРЕДСЕДНИК Милорад Додик упитао је данас градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића "докле ће бити полтрон најгоре врсте који се свакодневно додворава Сарајеву, а оптужује Републику Српску".
21. 08. 2025. у 19:40

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

Да ли је она најзгоднија водитељка на РТС-у? Објавила фотке у бикинију са плаже
ВОДИТЕЉКА Драгана Косјерина привлачи пажњу својим атрактивним изгледом где год се појави.
22. 08. 2025. у 13:24
Коментари (0)