СЛАТКО ОД ШЉИВА СА ОРАСИМА: Стари рецепт за слатко који се преноси са колена на колено

Новости онлине

07. 06. 2024. у 16:58

Старински рецепт за слатко од шљива са целим орасима унутра је најлепше слатко.

СЛАТКО ОД ШЉИВА СА ОРАСИМА: Стари рецепт за слатко који се преноси са колена на колено

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 кг очишћених и ољуштених шљива
  • 1 кг шећера
  • 2 дл воде
  • 1 лимун
  • 100 г гашеног креча
  • 2,5 л воде
  • језгра ораха
  • два-три листа розетле - по жељи

Припрема:

Креч растворити у 2.5 л воде, добро измешати и оставити сат-два да се добро сталожи. Бистру кречну воду пресути у већу чинију. Опране шљиве попарити врелом водом, оставити пар минута да одстоје па их љуштити ножем, извадити коштицу и спуштати шљиве у кречну воду. У кречној води шљиве треба да одстоје најмање сат времена. Након тога их извадити и добро опрати под млазем хладне воде и оставити да се мало оцеде. У сваку шљиву на место коштице ставити четвртину језгра ораха.

Шећер ушпиновати са 2 дл воде па пажљиво спуститити шљиве. Кувати на умереној температури око пола сата, а шерпу повремено протрести и не мешати. Слатко је кувано кад је сируп толико густ да са кашике пада у крупним капима. Десетак минута пре краја кувања додати лимун исечен на колутове, а пред сам крај и листове розетле, ако је користите. Шерпу склонити са шпорета, покрити је чистом, влажном салветом и оставити преко ноћи да се хлади на собној температури. Тегле за слатко опрати, ставити у рерну и укључити је на 100 степени, може и са вентилатором. Грејати тегле пола сата, па затим искључити рерну и оставити их да се скроз охладе. Сутрадан сипати хладно слатко у хладне тегле, колут лимуна ставити уз зид тегле и добро затворити. Овако припремљено слатко може да траје неколико година.

(still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШОК САЗНАЊА НА СУЂЕЊУ: Запослени у Рибникару нису пружили помоћ деци након што их је Коста упуцао?

ШОК САЗНАЊА НА СУЂЕЊУ: Запослени у "Рибникару" нису пружили помоћ деци након што их је Коста упуцао?

ИЗ СНИМАКА се види да су теткица, којој још не знамо име, разредна Драгана Томић и домар Раде Симић, након што је Коста пуцао, а пре доласка наставника географије Зорана Нишевића и полиције, били на вратима учионице историје у којој је било "VII/2" и нико од њих није ушао унутра и пружио помоћ деци.

30. 09. 2024. у 14:56

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

НОВА ПРИЛИКА ЗА МЛАДЕ У НИС-У: Пета сезона програма „NIS ENERGY”