СЛАТКО ОД ШЉИВА СА ОРАСИМА: Стари рецепт за слатко који се преноси са колена на колено
Старински рецепт за слатко од шљива са целим орасима унутра је најлепше слатко.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг очишћених и ољуштених шљива
- 1 кг шећера
- 2 дл воде
- 1 лимун
- 100 г гашеног креча
- 2,5 л воде
- језгра ораха
- два-три листа розетле - по жељи
Припрема:
Креч растворити у 2.5 л воде, добро измешати и оставити сат-два да се добро сталожи. Бистру кречну воду пресути у већу чинију. Опране шљиве попарити врелом водом, оставити пар минута да одстоје па их љуштити ножем, извадити коштицу и спуштати шљиве у кречну воду. У кречној води шљиве треба да одстоје најмање сат времена. Након тога их извадити и добро опрати под млазем хладне воде и оставити да се мало оцеде. У сваку шљиву на место коштице ставити четвртину језгра ораха.
Шећер ушпиновати са 2 дл воде па пажљиво спуститити шљиве. Кувати на умереној температури око пола сата, а шерпу повремено протрести и не мешати. Слатко је кувано кад је сируп толико густ да са кашике пада у крупним капима. Десетак минута пре краја кувања додати лимун исечен на колутове, а пред сам крај и листове розетле, ако је користите. Шерпу склонити са шпорета, покрити је чистом, влажном салветом и оставити преко ноћи да се хлади на собној температури. Тегле за слатко опрати, ставити у рерну и укључити је на 100 степени, може и са вентилатором. Грејати тегле пола сата, па затим искључити рерну и оставити их да се скроз охладе. Сутрадан сипати хладно слатко у хладне тегле, колут лимуна ставити уз зид тегле и добро затворити. Овако припремљено слатко може да траје неколико година.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

КАКО СЕ ПРАВИ СЛАТКО ОД ЈАГОДА: Уз један трик састојак, припрема је дупло бржа
11. 04. 2024. у 19:00

ЈОГУРТ СА КАЈСИЈАМА: Прелива се сирупом, а толико је сочан да ћете тражити репете
05. 06. 2024. у 17:00

БОМБА ТОРТА: Посластица која ће свима успети, сочног фила и скупог укуса
20. 04. 2024. у 16:30 >> 12:27

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)