НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину
ЗИМА без киселог купуса и купуса рибанца је незамислива.

Фото: Shutterstock
Иако га можете купити и у продавници, најбољи укус киселог купуса добићете ако га сами правите код куће. Од купуса рибанца праве се најукусније салате и подварак, па би за њега требало увек да направите места на полици. Данас вам доносимо рецепт за мању количину купуса рибанца.
Потребно је да се исецка купус, посоли, а потом да се утрља со. Након тога се ставља у теглу и потапа водом. Купус ће почети да ослобађа сопствену течност, стварајући своју саламуру. После 3-10 дана кисели купус биће ферментисани спреман за конзумацију.
Ферментисан кисели купус може да се чува у подруму или фрижидру месецима, а уз то је веома здрав. Направите мању количину купуса рибанаца коју нећете бацати! Ако нисте сигурни колико воде и соли треба да додате, доносимо вам рецепт који ће решити све недоумице.

Фото Shutterstock
Састојци:
1 средња главица купуса
1,5 кашика соли
1 кашика кима (опционо)
Припрема:
Са купуса најпре уклоните увеле листове, па исеците на четвртине и језгро исеците. Потом уситните купус, а онда га пребаците у већу чинију и поспите сољу. Рукама сједините кисели купус и со. Овај процес би требало да траје око 5-10 минута. По жељи, можете додати и ким. У стерилисане стаклене тегле стављајте купус рибанац, а повремено набијте руком исецкани купус. Немојте цедити течност коју кисели купус испушта. Можете га прекрити листовом купуса како бисте били сигурни да је сецкани лупус потопљен у течности.

Фото Shutterstock
Требало би да на лист купуса ставите мањи и тежи предмет како би стискао купус. Теглу покријте крпом, а онда причврстите гумицом. Током наредна 24 сата притискајте повремено тежим предметом купус. Ако након 24 сата течност није нарасла изнад купуса, растворите 1 кашичицу соли у 1 шољици воде и додајте толико да потопите купус. Купус рибанац држите на тамном месту на температури између 18-23°Ц. Свакодневно проверавајте да ли је купус потопљен у течност и по потреби стискајте чврстим предметом. Након 3 дана испробајте.
Процес ферментације траје од 3 до 10 дана. Можете приметити мехуриће или пену на врху што је уобичајен део процеса ферментације. Ако приметите буђ, скините делове на којима се ухватила и проверите да ли је ваш купус рибанац потпуно потопљен у течност. Остатак купуса који није ухватила буђ може да се једе. Када купус рибанац ферментира, скините крпе и гумице, ставите поклопац и складиштите у фрижидеру. До 2 месеца (или дуже) купус рибанац може се чувати на овај начин.
(Ствар укуса)
Препоручујемо

ОВО ЈЕ АНДРЕЈ ПОПОВИЋ: Прича о њему и успесима које постиже је невероватна (ВИДЕО)
ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Андреј Поповић млади физичар из Кикинде
17. 09. 2025. у 13:52

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

"ТАЈ ЧОВЕК ЈЕ СРАМОТА, НЕ ПОШТУЈЕ КРАЉА!" Трамп током сусрета с Чарлсом прекршио протокол, људи љути
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп и прва дама Меланија бораве у Виндзору, а њихов сусрет са краљем Чарлсом III већ је изазвао бурне реакције због кршења строгог краљевског протокола, пише Unilad.
17. 09. 2025. у 16:41
Коментари (0)