НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину
ЗИМА без киселог купуса и купуса рибанца је незамислива.

Фото: Shutterstock
Иако га можете купити и у продавници, најбољи укус киселог купуса добићете ако га сами правите код куће. Од купуса рибанца праве се најукусније салате и подварак, па би за њега требало увек да направите места на полици. Данас вам доносимо рецепт за мању количину купуса рибанца.
Потребно је да се исецка купус, посоли, а потом да се утрља со. Након тога се ставља у теглу и потапа водом. Купус ће почети да ослобађа сопствену течност, стварајући своју саламуру. После 3-10 дана кисели купус биће ферментисани спреман за конзумацију.
Ферментисан кисели купус може да се чува у подруму или фрижидру месецима, а уз то је веома здрав. Направите мању количину купуса рибанаца коју нећете бацати! Ако нисте сигурни колико воде и соли треба да додате, доносимо вам рецепт који ће решити све недоумице.

Фото Shutterstock
Састојци:
1 средња главица купуса
1,5 кашика соли
1 кашика кима (опционо)
Припрема:
Са купуса најпре уклоните увеле листове, па исеците на четвртине и језгро исеците. Потом уситните купус, а онда га пребаците у већу чинију и поспите сољу. Рукама сједините кисели купус и со. Овај процес би требало да траје око 5-10 минута. По жељи, можете додати и ким. У стерилисане стаклене тегле стављајте купус рибанац, а повремено набијте руком исецкани купус. Немојте цедити течност коју кисели купус испушта. Можете га прекрити листовом купуса како бисте били сигурни да је сецкани лупус потопљен у течности.

Фото Shutterstock
Требало би да на лист купуса ставите мањи и тежи предмет како би стискао купус. Теглу покријте крпом, а онда причврстите гумицом. Током наредна 24 сата притискајте повремено тежим предметом купус. Ако након 24 сата течност није нарасла изнад купуса, растворите 1 кашичицу соли у 1 шољици воде и додајте толико да потопите купус. Купус рибанац држите на тамном месту на температури између 18-23°Ц. Свакодневно проверавајте да ли је купус потопљен у течност и по потреби стискајте чврстим предметом. Након 3 дана испробајте.
Процес ферментације траје од 3 до 10 дана. Можете приметити мехуриће или пену на врху што је уобичајен део процеса ферментације. Ако приметите буђ, скините делове на којима се ухватила и проверите да ли је ваш купус рибанац потпуно потопљен у течност. Остатак купуса који није ухватила буђ може да се једе. Када купус рибанац ферментира, скините крпе и гумице, ставите поклопац и складиштите у фрижидеру. До 2 месеца (или дуже) купус рибанац може се чувати на овај начин.
(Ствар укуса)
Препоручујемо

ХРВАТСКА ДОБИЛА ОПОМЕНУ ИЗ ЕУ: Имају рок од два месеца, иначе иду на Европски суд правде
ХРВАТСКА је у октобарском пакету поступака због повреде права Европске уније добила једно образложено мишљење и једну службену опомену, пише хрватски Индекс.
08. 10. 2025. у 14:28

БРИТАНЦИ У СТРАХУ: "Испливали тајни документи, Путин планира нуклеарни напад на 32 локације у Европи"
КАКО страхови од претње коју Русија представља европској безбедности настављају да расту, забринутост због ширег конфликта и нуклеарног оружја и даље тиња. Владимир Путин редовно маше "нуклеарним сабљама" од како је Русија у фебруару 2022. напала Украјину, упозоравајући Запад због његове подршке Кијеву, пише британски Express.
08. 10. 2025. у 07:55

"ЕТО МЕ БРЗО КОД ТЕБЕ, СТАРИ МОЈ" Халидова жена тешко поднела вест о смрти певача
СЕЈДА Бешлић тешко је поднела смрт свог животног сапутника Халида Бешлића, који је премунуо у 72. години живота у Сарајеву. Када су јој саопштили да је певач преминуо, тужним речима је прокомнетарисала "Ето мене брзо код тебе, стари мој", пише Курир. Њене речи кидају срце и душу.
08. 10. 2025. у 07:47
Коментари (0)