НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину
ЗИМА без киселог купуса и купуса рибанца је незамислива.
![НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину](/data/images/2023-01-09/306789_shutterstock-339682004_fmob.jpg)
Фото: Shutterstock
Иако га можете купити и у продавници, најбољи укус киселог купуса добићете ако га сами правите код куће. Од купуса рибанца праве се најукусније салате и подварак, па би за њега требало увек да направите места на полици. Данас вам доносимо рецепт за мању количину купуса рибанца.
Потребно је да се исецка купус, посоли, а потом да се утрља со. Након тога се ставља у теглу и потапа водом. Купус ће почети да ослобађа сопствену течност, стварајући своју саламуру. После 3-10 дана кисели купус биће ферментисани спреман за конзумацију.
Ферментисан кисели купус може да се чува у подруму или фрижидру месецима, а уз то је веома здрав. Направите мању количину купуса рибанаца коју нећете бацати! Ако нисте сигурни колико воде и соли треба да додате, доносимо вам рецепт који ће решити све недоумице.
![](/data/images/2021-10-29/154352_shutterstock-217772161_iff.jpg?1700820113)
Фото Shutterstock
Састојци:
1 средња главица купуса
1,5 кашика соли
1 кашика кима (опционо)
Припрема:
Са купуса најпре уклоните увеле листове, па исеците на четвртине и језгро исеците. Потом уситните купус, а онда га пребаците у већу чинију и поспите сољу. Рукама сједините кисели купус и со. Овај процес би требало да траје око 5-10 минута. По жељи, можете додати и ким. У стерилисане стаклене тегле стављајте купус рибанац, а повремено набијте руком исецкани купус. Немојте цедити течност коју кисели купус испушта. Можете га прекрити листовом купуса како бисте били сигурни да је сецкани лупус потопљен у течности.
![](/data/images/2022-01-21/183832_shutterstock-12269438171_iff.jpg?1700820146)
Фото Shutterstock
Требало би да на лист купуса ставите мањи и тежи предмет како би стискао купус. Теглу покријте крпом, а онда причврстите гумицом. Током наредна 24 сата притискајте повремено тежим предметом купус. Ако након 24 сата течност није нарасла изнад купуса, растворите 1 кашичицу соли у 1 шољици воде и додајте толико да потопите купус. Купус рибанац држите на тамном месту на температури између 18-23°Ц. Свакодневно проверавајте да ли је купус потопљен у течност и по потреби стискајте чврстим предметом. Након 3 дана испробајте.
Процес ферментације траје од 3 до 10 дана. Можете приметити мехуриће или пену на врху што је уобичајен део процеса ферментације. Ако приметите буђ, скините делове на којима се ухватила и проверите да ли је ваш купус рибанац потпуно потопљен у течност. Остатак купуса који није ухватила буђ може да се једе. Када купус рибанац ферментира, скините крпе и гумице, ставите поклопац и складиштите у фрижидеру. До 2 месеца (или дуже) купус рибанац може се чувати на овај начин.
(Ствар укуса)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
![СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат](/data/images/2020-11-25/41908_sergejtrifunovic0420022020_kf.jpg?time=1739359130)
СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат
ГЛУМАЦ и бивши председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић коментарисао је продају бизниса Драгана Шолака у Србији.
12. 02. 2025. у 12:02
![ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи
ЈАСНА Бошњаковић, певачица и некадашња учесница шоуа „Никад није касно“, преминула је изненада у 48. години, на путу ка болници.
12. 02. 2025. у 16:05
![3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми? 3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?](/data/images/2025-02-11/571873_vedrana-rudan-zoran-milanovic-marko-perkovic-tompson-foto-yt-printscreen-profimedia-ata-images-2_kf.jpg?time=1739290351)
3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"
"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."
11. 02. 2025. у 17:12
Коментари (0)