ПОХОВАНЕ ГИРИЦЕ СА СОСОМ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Ни једноставније рибе, ни укуснијег ручка

Новости онлине

16. 04. 2024. у 11:00

ИАКО су гирице једнако укусне ако су сервиране само уз кришку лимуна, уз рецепт за пикантан сос од белог лука ова једноставна риба се подиже на сасвим нов ниво.

ПОХОВАНЕ ГИРИЦЕ СА СОСОМ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Ни једноставније рибе, ни укуснијег ручка

Foto: Shutterstock

Састојци: 

  • за пикантан сос:
  • 1/2 шоље павлаке
  • 1/2 шоље грчког јогурта
  • 1/2 кашике туцане љуте паприке
  • 2 кашике меда
  • 2 кашике свежег листа першуна
  • 1/2 кашичице соли
  • 1 лимун, сок
  • бибер према укусу
  • 1 чен белог лука
  • за поховане гирице:
  • 30 свежих гирица
  • 1/2 шоље брашна
  • со и бибер 
  • 2 јајета
  • 1 шоља презле
  • 1 шоља плус 2 кашике маслиновог уља
  • 1/2 шоље свежег лишћа першуна
  • кришке лимуна, за сервирање

Припрема: 

Оперите, очистите и осушите гирице.

У једну чинију ставите брашно и зачините га сољу и бибером. У другој умутите јаја са једном кашиком воде, у трећу ставите презле.

Додајте две до три гирице у посуду са брашном и протресите док не буду лагано обложене. Отресите вишак брашна. Потом умочите гирице у мешавину јаја, а затим и у презле.

Одлажите гирице са стране док не завршите поступак са осталим рибама.

У тигању са дебелим дном загрејте пола шоље уља на средњој ватри. У серијама пржите рибу на једној страни, док не порумени, три до четири минута, а затим окрените и наставите да пржите око три минута.

Пржене гирице вадите на папирне убрусе и посолите. Поновите поступак док не испржите сву рибу, додајући још уља у тигањ ако је потребно.

Загрејте преостале две кашике уља у малом тигању на средњој ватри и убаците першун док не смекша, око један минут. Прелијте сардине и украсите кришкама лимуна.

У међувремену помешајте павлаку, јогурт, чили, мед, першун, со, сок од лимете, бибер и ситно секцани бели лук док се све не сједини и не постане глатка смеса. Пробајте и зачините са још соли и бибера ако је потребно. Оставите у фрижидеру док не будете спремни за сервирање.

(Ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

АЛТА ЗА ДЕЧЈЕ ОСМЕХЕ: Пакетићи донели радост малишанима из Дома „Колевка”