ПОХОВАНЕ ГИРИЦЕ СА СОСОМ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Ни једноставније рибе, ни укуснијег ручка
ИАКО су гирице једнако укусне ако су сервиране само уз кришку лимуна, уз рецепт за пикантан сос од белог лука ова једноставна риба се подиже на сасвим нов ниво.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- за пикантан сос:
- 1/2 шоље павлаке
- 1/2 шоље грчког јогурта
- 1/2 кашике туцане љуте паприке
- 2 кашике меда
- 2 кашике свежег листа першуна
- 1/2 кашичице соли
- 1 лимун, сок
- бибер према укусу
- 1 чен белог лука
- за поховане гирице:
- 30 свежих гирица
- 1/2 шоље брашна
- со и бибер
- 2 јајета
- 1 шоља презле
- 1 шоља плус 2 кашике маслиновог уља
- 1/2 шоље свежег лишћа першуна
- кришке лимуна, за сервирање
Припрема:
Оперите, очистите и осушите гирице.
У једну чинију ставите брашно и зачините га сољу и бибером. У другој умутите јаја са једном кашиком воде, у трећу ставите презле.
Додајте две до три гирице у посуду са брашном и протресите док не буду лагано обложене. Отресите вишак брашна. Потом умочите гирице у мешавину јаја, а затим и у презле.
Одлажите гирице са стране док не завршите поступак са осталим рибама.
У тигању са дебелим дном загрејте пола шоље уља на средњој ватри. У серијама пржите рибу на једној страни, док не порумени, три до четири минута, а затим окрените и наставите да пржите око три минута.
Пржене гирице вадите на папирне убрусе и посолите. Поновите поступак док не испржите сву рибу, додајући још уља у тигањ ако је потребно.
Загрејте преостале две кашике уља у малом тигању на средњој ватри и убаците першун док не смекша, око један минут. Прелијте сардине и украсите кришкама лимуна.
У међувремену помешајте павлаку, јогурт, чили, мед, першун, со, сок од лимете, бибер и ситно секцани бели лук док се све не сједини и не постане глатка смеса. Пробајте и зачините са још соли и бибера ако је потребно. Оставите у фрижидеру док не будете спремни за сервирање.
(Ona)
Препоручујемо

МЕДИТЕРАНСКИ ПИРИНАЧ: Посно јело са тајним састојком који му даје посебан шмек
09. 04. 2024. у 17:52

ЈЕЛО ИЗ РЕРНЕ: Шницле са поврћем, печене у рерни, невероватно сочне и укусне
30. 03. 2024. у 12:00

РИЖОТО СА ЛИГЊАМА КАКАВ ДО САДА НИСТЕ ПРОБАЛИ: Савршен ручак за целу породицу
20. 03. 2024. у 11:00

НАЈЗГОДНИЈА ХРВАТИЦА ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ СРПКИЊА: Открила због чега говори хрватским језиком и зашто је променила презиме
ПЕВАЧИЦА и списатељица Нивес Зељковић, познатија као Нивес Целзијус, по многима једна од најзгоднијих Хрватица, открила је недавно у једном интервјуу за домаће медије да је заправо Српкиња.
14. 07. 2025. у 12:21

"ОН ЖЕЛИ ДА УЗМЕ СВЕ!" Путин обавестио Трампа да креће у велику офанзиву, дао му и рок
РУСКИ председник Владимир Путин обавестио је америчког председника Доналда Трампа да Москва намерава да појача војне операције на истоку Украјине у року од наредних 60 дана, објавио је портал Аксиос 14. јула, позивајући се на неименоване изворе упознате са телефонским разговором двојице лидера почетком месеца.
14. 07. 2025. у 10:04

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)