ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима
ПИЛАВ припремљен на турски начин ће бити пријатна промена у исхрани и за трпезом, свидеће вам се преплитање укуса и текстура.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 80 г исецканих бадема
- 80 г исецканих ораха
- 30 г путера
- 2 чена белог лука, врло ситно исецкана
- 1/2 малог црног лука, ситно исецканог
- 180 г некуваног пиринча
- 435 мл повртног бујона
- 120 г сувог грожђа
- 60 г сувих кајсија
- ситно сецкани першун, за украс
Зачини:
- 1/4 кашичице млевеног цимета
- 1/4 кашичице млевеног кардамона
- 1/8 кашичице млевеног кима
- 1/4 кашичице црног бибера
Трик да пиринач не буде гњецав!
Битно је колико течности користите за кување и коју врсту пиринча. За бели пиринач дугог зрна на 200 г пиринча иде 500 мл воде. Уколико користите бели пиринач кратког зрна, у том случају на 200 г сипајте 300 мл течности, док за браон пиринач на 200 г иде 430 мл воде. Такође, бели пиринач дугог зрна се кува 18-20 минута, бели пиринач кратког зрна се кува 15-18 минута, а за браон пиринач потребно је 40-45 минута.
Рецепт за пилав са орашастим плодовима и сувим воћем:
За пилав припремљен на овај начин ставите сув велики тигањ без уља на јаку ватру. Додајте бадеме и орахе. Лагано их тостирајте док не замиришу и скините са тигања. Растопите путер у шерпи на јакој ватри. Додајте лук и бели лук, динстајте док не постану провидни.
Додајте пиринач и мешајте 30 секунди или док не постане провидан. Додајте зачине, па промешајте. Сипајте бујон, суво грожђе и кајсије, и промешајте. Покријте поклопцем, оставите да проври, а затим одмах смањите топлоту на ниску.
Кувајте 15 минута или док се течност не упије. Затим скините шерпу са шпорета и оставите да одстоји 10 минута. Скините поклопац и промешајте пиринач. Додајте већину ораха и бадема и опет промешајте. Пребаците у чиније и украсите преосталим орасима и мало поспите першуном. Можда ћете желети да направите и пилав са печуркама.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО - БАКА ПРАСЕ је СВЕ само није МУШКАРАЦ/Дина Терзин/ У тренду са Н
Препоручујемо
УКУСАН РУЧАК КОЈИ ЋЕ И ДЕЦА ОБОЖАВАТИ: Лоптице од пире кромпира пуњене месом и сиром
31. 01. 2025. у 09:00
СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Постоји веровање да се не спрема жито, ево шта је истина
СРПСКА православна црква сутра ће прославити Сабор Светог Архангела Михаила, у народу познатом као Аранђеловдан.
20. 11. 2025. у 22:23
ПУТИН ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ: Провео ноћ на клиници
РУСКИ председник Владимир Путин објавио је да је завршио годишњи лекарски преглед и резултати су добри.
19. 11. 2025. у 20:22
АРНАУТОВИЋ ЕМОТИВАН: Пет година имам проблем са супругом
ИЗУЗЕТНО емотиван био је капитен Аустрије Марко Арнаутовић након великог успеха у квалификацијама за Мундијал.
20. 11. 2025. у 12:40
Коментари (0)