ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима

Mina Izgarević

05. 02. 2025. у 13:00

ПИЛАВ припремљен на турски начин ће бити пријатна промена у исхрани и за трпезом, свидеће вам се преплитање укуса и текстура.

ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 80 г исецканих бадема
  • 80 г исецканих ораха
  • 30 г путера
  • 2 чена белог лука, врло ситно исецкана
  • 1/2 малог црног лука, ситно исецканог
  • 180 г некуваног пиринча
  • 435 мл повртног бујона
  • 120 г сувог грожђа
  • 60 г сувих кајсија
  • ситно сецкани першун, за украс

Зачини:

  • 1/4 кашичице млевеног цимета
  • 1/4 кашичице млевеног кардамона
  • 1/8 кашичице млевеног кима
  • 1/4 кашичице црног бибера

Трик да пиринач не буде гњецав!

Битно је колико течности користите за кување и коју врсту пиринча. За бели пиринач дугог зрна на 200 г пиринча иде 500 мл воде. Уколико користите бели пиринач кратког зрна, у том случају на 200 г сипајте 300 мл течности, док за браон пиринач на 200 г иде 430 мл воде. Такође, бели пиринач дугог зрна се кува 18-20 минута, бели пиринач кратког зрна се кува 15-18 минута, а за браон пиринач потребно је 40-45 минута.

Рецепт за пилав са орашастим плодовима и сувим воћем:

За пилав припремљен на овај начин ставите сув велики тигањ без уља на јаку ватру. Додајте бадеме и орахе. Лагано их тостирајте док не замиришу и скините са тигања. Растопите путер у шерпи на јакој ватри. Додајте лук и бели лук, динстајте док не постану провидни.

Додајте пиринач и мешајте 30 секунди или док не постане провидан. Додајте зачине, па промешајте. Сипајте бујон, суво грожђе и кајсије, и промешајте. Покријте поклопцем, оставите да проври, а затим одмах смањите топлоту на ниску.

Кувајте 15 минута или док се течност не упије. Затим скините шерпу са шпорета и оставите да одстоји 10 минута. Скините поклопац и промешајте пиринач. Додајте већину ораха и бадема и опет промешајте. Пребаците у чиније и украсите преосталим орасима и мало поспите першуном. Можда ћете желети да направите и пилав са печуркама.

(Ствар укуса)

БОНУС ВИДЕО - БАКА ПРАСЕ је СВЕ само није МУШКАРАЦ/Дина Терзин/ У тренду са Н

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НОВИНАР БИ ЗА ОВУ РЕЧЕНИЦУ У СВАКОЈ ДРЖАВИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ: Полицију и тужилаштво који раде свој посао назива “одметнути део”

НОВИНАР БИ ЗА ОВУ РЕЧЕНИЦУ У СВАКОЈ ДРЖАВИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ: Полицију и тужилаштво који раде свој посао назива “одметнути део”

ОВО што се назива новинаром Нове С у јутарњем програму изговорио је реченицу због које би у свакој држави завршио у затвору.

30. 06. 2025. у 07:38

Коментари (0)

ПРАВНИ ПОСТАО ЛЕГЛО ЗАРАЗЕ: Погледајте како нам изгледају факултети због банде блокадера (ФОТО/ВИДЕО)