КЛАФУТИ СА СМОКВАМА: Стари француски десерт који се једе са великим уживањем, а прави од савршених састојака

16. 09. 2023. у 15:30

Французи су познати као изузетни гурмани, а њихови слаткиши се праве од много укуса а врло мало нездравих састојака. Акценат је на интензивном укусу, а најбољи пример је Клафути од смокава.

КЛАФУТИ СА СМОКВАМА: Стари француски десерт који се једе са великим уживањем, а прави од савршених састојака

Foto: Jutjub/Printskrin/Мама Buba

Састојци:

  • 1 л црног вина из Бордоа
  • 470 г кристал шећера
  • 14 зрелих тамних смокава
  • 1 већи штапић цимета или 2 мања
  • 120 мл млека
  • 120 мл млечне слатке павлаке
  • 4 јајета
  • 130 г шећера
  • 30 г брашна
  • 30 г млевеног бадема (бланширан и ољуштен)
  • 1 кашика путера за подмазивање калупа
  • око 30 г шећера за калуп

Припрема:

Сипати вино и 470 г шећера у шерпу, додати шипке цимета и ставити на ватру да проври и да се шећер истопи а цимет ароматизује вино. Склонити са шпорета, додати смокве, па вратити на шпорет на врло лагану топлоту 20 – 30 минута, да се поширају у отклопљеној шерпи, не смеју да врију. Искључити и оставити да се хладе у вину.

У међувремену припремити тесто за клафути. Сипати у дубљи тигањ или мању шерпу млеко и слатку павлаку па ставити на шпорет да прокува. У чинију разбити јаја, додати шећер и добро жицом измутити, али не треба јако дуго мутити.

 

Додати брашно, пажљиво промешати па додати јако фино млевени бадем и промешати.

У ову смесу усути вруће млеко и павлаку и промешати. Смокве, које су се у међувремену охладиле да буду једва млаке, извадити на тацну на којој су кухињски убруси да се оцеде. Вино вратити на шпорет да се даље редукује и да се направи густи сируп.

Округлу модлу за клафути, пречника 26 цм, добро намазати путером и посути шећером и одоле и са стране. Смокве поређати да буду мало раздвојене једна од друге па пажљиво сипати смесу за клафути између смокава тако да покрије око ¾ висине смокаве.

Пећи у рерни загрејаној на 180 степени са вентилатором 15 минута па смањити на 160 степени и пећи још 15 – 20 минута.

Да бисмо унапредили презентацију, сваку смокву премазати сирупом од вина (вино у коме су се поширале смокве се накнадно укува до густог сирупа), што ће им дати додатни сјај и додати још мало укуса.

(Курир Стил)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КАО У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ, САМО БЕЗ МАСКИ! Пола Европе не може да верује шта се дешава због нестанка струје (ФОТО)