КЛАФУТИ СА СМОКВАМА: Стари француски десерт који се једе са великим уживањем, а прави од савршених састојака
Французи су познати као изузетни гурмани, а њихови слаткиши се праве од много укуса а врло мало нездравих састојака. Акценат је на интензивном укусу, а најбољи пример је Клафути од смокава.

Foto: Jutjub/Printskrin/Мама Buba
Састојци:
- 1 л црног вина из Бордоа
- 470 г кристал шећера
- 14 зрелих тамних смокава
- 1 већи штапић цимета или 2 мања
- 120 мл млека
- 120 мл млечне слатке павлаке
- 4 јајета
- 130 г шећера
- 30 г брашна
- 30 г млевеног бадема (бланширан и ољуштен)
- 1 кашика путера за подмазивање калупа
- око 30 г шећера за калуп
Припрема:
Сипати вино и 470 г шећера у шерпу, додати шипке цимета и ставити на ватру да проври и да се шећер истопи а цимет ароматизује вино. Склонити са шпорета, додати смокве, па вратити на шпорет на врло лагану топлоту 20 – 30 минута, да се поширају у отклопљеној шерпи, не смеју да врију. Искључити и оставити да се хладе у вину.
У међувремену припремити тесто за клафути. Сипати у дубљи тигањ или мању шерпу млеко и слатку павлаку па ставити на шпорет да прокува. У чинију разбити јаја, додати шећер и добро жицом измутити, али не треба јако дуго мутити.
Додати брашно, пажљиво промешати па додати јако фино млевени бадем и промешати.
У ову смесу усути вруће млеко и павлаку и промешати. Смокве, које су се у међувремену охладиле да буду једва млаке, извадити на тацну на којој су кухињски убруси да се оцеде. Вино вратити на шпорет да се даље редукује и да се направи густи сируп.
Округлу модлу за клафути, пречника 26 цм, добро намазати путером и посути шећером и одоле и са стране. Смокве поређати да буду мало раздвојене једна од друге па пажљиво сипати смесу за клафути између смокава тако да покрије око ¾ висине смокаве.
Пећи у рерни загрејаној на 180 степени са вентилатором 15 минута па смањити на 160 степени и пећи још 15 – 20 минута.
Да бисмо унапредили презентацију, сваку смокву премазати сирупом од вина (вино у коме су се поширале смокве се накнадно укува до густог сирупа), што ће им дати додатни сјај и додати још мало укуса.
(Курир Стил)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НЕ МОЖЕ ДА САКРИЈЕ ТУГУ: Дарко Лазић потпуно сломљен, јавно се огласио (ФОТО)
ПЕВАЧ се присетио свог покојног оца...
28. 04. 2025. у 19:35
Коментари (0)