ШТА СВЕ ТРЕБА ДА СЕ НАЂЕ НА УСКРШЊОЈ ТРПЕЗИ: По старим обичајима уз јаја, јагњетина и рен имају посебну симболику
На Ускрс се у домовима православих верника након вишенедељног поста поставља мрсна трпеза. Спрема се печеница, најчешће прасе или јагње, меси се ускршња погача, а почасно место на столу припада јајима.

Foto: Shutterstock
Јагње, које се често појављује на ускршњој трпези, симболизује Исуса, као жртвено јагње, жртвовано због нас. Овај симбол се преплиће са народним обичајима, јер након фашанги (фарсанг) није било свињокоља, а димљене шунке са последњих свињокоља су сазреле баш за крај поста.
Јагње је прва животиња која се коље након почетка пролећа и краја поста, а шунка је прво спремљено димљено месо.
Један од ускршњих обичаја је да се једу јагњетина и говедина јер јагње симболише самог Исуса, а ово је једна од четири симболичне животиње које су се јавиле у визијама пророка Језекиља и светог апостола Јована Богослава. Уколико би Ускрс пао пре Ђурђевдана, онда се није јело јагњеће месо.
За овај празник се месе посебни хлебови. У источној Србији и неким деловима Војводине се пеку специјалне лепиње са уметнутим целим јајетом - ковржањак - које се после размењује са пријатељима.
Рен симболише горчину Исуса и његове патње. Зато рен има прастаро и симболично значење. Сматрало се да његов укус и мирис терају зле душе.
Обичај печења колача за Ускрс потиче из доба када је током поста било забрањено и млеко и јаје. Након престанка забране, овим основним намирницама се обогаћивао хлеб и тако је настао колач.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧОКОЛАДНА УСКРШЊА ЈАЈА: Улепшајте празничну трпезу савршеном посластицом
03. 05. 2024. у 09:00

ПОСНА ПОГАЧА: Прави се од неколико основних састојака и идеална је за сваки дан
30. 03. 2025. у 07:00

РЕЦЕПТ ЗА НАЈЛЕПШУ ДОМАЋУ ПОГАЧУ БЕЗ ЈАЈА И КВАСЦА: Спрема се брзо и лако, а мирисом враћа у детињство
24. 02. 2025. у 07:00Јована Васић

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)