„ЛЕПИЊА СА СВЕ“ ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉИ ДОРУЧАК НА СВЕТУ: Све што треба да знате о ужичком специјалитету

Никола Јанковић
Никола Јанковић

14. 12. 2023. у 16:47

Лепиња са све, ужички специјалитет, проглашена је за најбљи доручак на свету по оцени сајта „Тејст Атлас“.

„ЛЕПИЊА СА СВЕ“ ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉИ ДОРУЧАК НА СВЕТУ: Све што треба да знате о ужичком специјалитету

Д.К.

У конкуренцији од стотину гастрономских специјалитета из свих делова света, ерски изум је проглашен најбољим, уз објашњење од чега се јело састоји и како се прави.

Чувену ужичку пекару и данас познату по „лепињи са све“ отворио је ужички газда Влајко Чарапић, одмах после Првог светског рата. После Другог рата, преузима је држава, а затим чувени пекар, мајстор Радомир Шуљагић своју пекару премешта у овај објекат. Милан Лазић ту долази на занат 1953. године, код свог кума.

- Кад је Радомир остарио 1968. године, мог оца Милана поставио је за ортака, с тим да годину дана ради џабе, а Шуљагић да узима зараду. Овај договор се одужио на три године, тада стари мајстор излази из посла, уз услов да се име пекаре „Код Шуљаге“ сачува, што је и учињено - објашњава садашњи власник Драган Лазић,

Он је ужички бренд званично регистровао, а „лепињу са све“ зову још и – комплет лепиња.

Ужичани сматрају да је комплет лепиња, осим што је укусна, корисна и практична. После овако „ситог“ доручка лако је успешно започети дан а, тврде Ере, помаже и приликом „враћања очињег вида“ после пијанства.

Фото: Јутјуб принтскрин

На почетку њеног историјског трајања, лепиња са све справљана је у поменутој пекари за свега пет – шест ужичких газда: спремала загрејана лепиња са кајмаком и претопом, уз то, од шегрта су газде обично тражили да им понесу и кувано јаје, а ови су почели наручивати - „лепињу са све“. Тако је назив ерског специјалитета рођен пре самог производа: крајем седамдесетих и почетком осамдесетих, у лепињу са све почиње се стављати и размућено јаје, чиме је она добила своју коначну рецептуру.

Домаћа лепиња из фуруне се „фикне“ водоравно, поклопац се подигне а унутра иде 50 грама старог, зрелог и сланог кајмака и једно јаје. Онда се комплетуша запече док не постане румена. Па се кутлачом додаје претоп од печења. Моча иде по жељи.

Данас лепињу са све обожавају на свим меридијанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући

ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.

27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - поштују стари календар (ФОТО/ВИДЕО)

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - "поштују" стари календар (ФОТО/ВИДЕО)

ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа славе Велику госпојину, а занимљив феномен, који наука још није објаснила, везује се за овај празник на грчком острву Кефалонија. Додуше - не за 28. август, већ за 15. када се Велика госпојина славила по старом календару. У то време, сваке године, у једну цркву долази велики број змија, што је навело маштовите локалце да исконструишу бројне легенде.

28. 08. 2025. у 11:02

Коментари (0)

ПРОЈЕКАТ Г 80:  Југословенски мит или заборављена истина?