POMORCIMA 13,5 GODINA: Sud u Filadelfiji izrekao kazne dvojici Crnogoraca za šverc 20 tona kokaina

M. S.

04. 08. 2021. u 20:12

PRED Federalnim sudom u Filadelfiji, državljani Crne Gore, pomorci Ivan Đurašević i Nenad Ilić, osuđeni su na šest i po, odnosno sedam godina zatvora zbog šverca 20 tona kokaina, čija je vrednost na ulici, prema procenama američkih istražitelja - 1,2 milijarde dolara!

ПОМОРЦИМА 13,5 ГОДИНА: Суд у Филаделфији изрекао казне двојици Црногораца за шверц 20 тона кокаина

Narkotici pronađeni na brodu "MSC Gajan" / Foto Filadelfija inkvajrer

Kokain je bio ukrcan na brod "MSC Gajan", vlasništvo švajcarske kompanije Mediterranean Shipping Co sa sedištem u Ženevi, najverovatnije negde na okeanu, nakon što je brod isplovio sa Bahama. Narkotici su zaplenjeni u luci Filadelfija u junu 2019 godine.

Đurašević i Ilić su, kao i još petorica do sada osuđenih pomoraca iz Crne Gore, tvrdili da su bili primorani da se uključe u posao šverca kokaina. Branili su se da su to u početku odbijali, ali da su posle pretnji telefonom, ali i od nekih članova posade na brodu pristali, navodno iz straha za ličnu i bezbednost svojih porodica. Međutim, ni oni nisu otkrili imena organizatora šverca, a krivično veće nije imalo razumevanja za njihovu odbranu, baš kao ni za njihove kolege Samoansa Fonofavae Tiasaga (29) i Lauli Pulu (34), osuđenih na po pet godina zatvora.

Pre toga brodski inženjer Vladimir Penda (28), takođe državljanin Crne Gore, osuđen je takođe u Fildelfiji na pet godina i deset meseci zatvora, zbog pomoći prilikom utovarivanja i sakrivanja kokaina na brod "MSC Gajan". Boško Marković (41), pomorac iz Kotora, osuđen je na sedam godina zatvora, za učešće u švercu.

NAJVEĆA ZAPLENA

Američke vlasti su, posle najveće zaplene droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije, saopštile da je brod sa kokainom u SAD stigao iz Čilea, preko Paname i Bahama. Posle ove zaplene, znatno je pooštren režim zapošljavanja crnogorskih pomoraca, ne samo u ovoj, već u kompanijama širom sveta, zbog sumnji u pripadnost klanovima koji se bave švercom kokaina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak