Bruka doveka

Bruka doveka

OSEĆA li crnogorska vrhuška sram i stid zbog otvorenog ruganja Srbiji i srpskoj istoriji?

20. 05. 2024. u 07:00

Milutin

Milutin

UZALUD se publika u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću nadala da će i ona, konačno, videti predstavu za koju je nemoguće naći kartu u Beogradu.

17. 05. 2024. u 07:00

Negativ

Negativ

PREKRAJANjE istorije dobilo je dosad neviđenu formu, pa se prošlost odslikava u negativu. To znači da je crno belo, a belo crno.

16. 05. 2024. u 07:00

Genocid

Genocid

ČLANOVI delegacije Belgije u UN podići će ruke za rezoluciju u Srebrenici. Ironijom sudbine, Belgijanci su svojevremeno svojim potlačenim robovima u Kongu otkidali šake ako ne ispune normu na plantažama. Mnogobrojni su primeri koji zahtevaju preispitivanje i osudu, po principu jednakosti prava. Među njima je i sudbina istrebljenih Indijanaca kao starosedelaca američkog kontinenta. Pojam genocida ne zastareva. Proteklo vreme ne može da postoji kao zabran od zločina. Nemačka je pre samo tri godine priznala genocid koji je kao kolonizator pre jednog veka izvršila u Namibiji.

07. 05. 2024. u 14:43

OLBRAJTOVA

OLBRAJTOVA

ZVEZDANO nebo iznad mene i moralni zakon u meni. Nijedno ne treba da tražim izvan svoga vidokruga: jasno se nalaze preda mnom, i povezani su sa samosvešću moga postojanja", filozofirao je ovako o čoveku Imanuel Kant.

29. 04. 2024. u 10:37

Osvetnik

Osvetnik

ŽIVIMO u jako zatrovanoj atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti! Crnogorsko društvo je društvo osvetnika.

26. 04. 2024. u 10:37

CENZURA

CENZURA

NE slažem se s onim što govorite, ali ću se do smrti boriti za vaše pravo da to možete da kažete. Tim rečima je britanska spisateljica Evelin Beatris Hol još 1906. godine opisala stav čuvenog francuskog mislioca iz 18. veka Voltera, koji je u ono vreme shvatao šta je to demokratija.

23. 04. 2024. u 07:15

Denis i Željko

Denis i Željko

DENIS i Željko, Bećirović i Komšić, predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH, otisnuli su se u Njujork da lobiraju da se na Generalnoj skupštini UN 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Na "okruglu", 29-godišnjicu od događaja, rezolucijom hoće da "dugoročno pomognu i ohrabre proces pomirenja unutar Bosne i Hercegovine". Baš tako je (ima i sramnije) obrazložio Denis "saveznicima" dolazak "delegacije pravednika" iz Sarajeva na Ist River.

22. 04. 2024. u 07:15

DUGO PUTOVANJE OD JUNIKA DO NOVOG SADA: Koji je smisao odlaska ambasadora kristofera Hila na Filozofski fakultet u Novom Sadu?

DUGO PUTOVANJE OD JUNIKA DO NOVOG SADA: Koji je smisao odlaska ambasadora kristofera Hila na Filozofski fakultet u Novom Sadu?

AMERIČKA diplomatija (kao, uostalom, i svaka druga) deluje na dva plana - javnom i tajnom. Suština onog tajnog je da se nešto izdejstvuje, dogovori, organizuje, sazna... Funkcija onog javnog je najčešće samo da se pošalje glasna i otvorena poruka o tome ko ili šta se podržava, iza koga ili čega stoje SAD, ko su im saveznici ili štićenici.

21. 04. 2024. u 07:00

Podzemlje

Podzemlje

BESPLATNE ulaznice. Velika, najveća sala. Centar grada. Najbolji bioskopski uslovi, koji zadovoljavaju kriterijume i najrazmaženijeg filmoljupca. Ime Emira Kusturice. Kultni film, mnogima omiljeni. Srpska premijera, ekskluziva. Istinski spektakl. "Andergraund", i to ceo, integralna verzija, samo danas u našem gradu. Sve navedeno se steklo ovog ponedeljka - kulturni događaj najvišeg reda, kakav jeste velika retrospektiva Kusturičinih filmova u "MTS dvorani", otpočeo je projekcijom 312 minuta duge kopije legendarnog "Podzemlja".

19. 04. 2024. u 07:00

KRAVA

KRAVA

SVE što je godinama urađeno da bi odnosi među državama Zapadnog Balkana postali koliko-toliko korektni, ako je već nerealno da budu i prijateljski, preti da se uzdrma narednih mesec dana.

16. 04. 2024. u 08:26

ŠOLC UJEDINJUJE SRBIJU I SRPSKU

ŠOLC UJEDINJUJE SRBIJU I SRPSKU

U MUZEJU Nirnberškog procesa odavno stoji slika Slobodana Miloševića, iako on nikada nije osuđen. Namera Nemaca je tada bila vrlo jasna - zašto da samo oni budu nacisti kada ih na tom Olimpu zastiđa mogu odmeniti Srbi. Baš kao što je i sada jasno zašto se Berlin pojavljuje kao sponzor skaredne rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će, sva je prilika, biti usvojena u UN.

13. 04. 2024. u 09:20

KATANIĆI

KATANIĆI

OPIS spartanske žrtve srpskih vojnika koji su kod karaule Košare od 9. aprila do 10. juna 1999. zaustavljali kopnenu NATO agresiju na Srbiju u udžbenicima istorije zaslužio je od 54 do 103 reči, zavisno od izdavača.

12. 04. 2024. u 08:00

Kazamati

Kazamati

PRVI predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, već tri godine u engleskom zatvoru na ostrvu Vajt izložen je svakoj mogućoj vrsti torture i na sceni je njegovo tiho ubijanje uz blagoslov predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijele Gati Santane.

11. 04. 2024. u 07:00

Zločin i kazna

Zločin i kazna

Da sada izađemo na ulice bilo kog grada u Srbiji i građanima postavimo pitanje: Da li ste za to da se vrati smrtna kazna za monstrume koji bez trunke premišljanja ubijaju našu decu, poput "vodovodžija" koji su udavili malu Danku, ili momka koji je u Malom Orašju i Duboni pre blizu godinu dana pobio devetoro mladih - većina bi verovatno rekla "da!" To pokazuje i anketa od pre par godina gde je više od polovine građana podržalo smrtnu kaznu, a tek svaki četvrti anketirani bio protiv.

08. 04. 2024. u 17:51

NEĆE MOĆI: Holidej u Strazburu

NEĆE MOĆI: Holidej u Strazburu

U svakom zlu može se naći i nešto dobro, govori naš narod. Tako je i sa prijemom takozvanog Kosova u Savet Evrope. Dobro je što, zahvaljujući tom činu, saznajemo makar dve važne stvari

07. 04. 2024. u 07:00

MAŠINERIJA

MAŠINERIJA

KAD se iscrpe sve mogućnosti, onda se kaže da se po pravdu ide u Strazbur, U Evropski sud za ljudska prava koji se nalazi pod kapom Saveta Evrope. A, upravo u najvećoj evropskoj organizaciji ovih dana sve suprotno - nepravda na svakom koraku!

30. 03. 2024. u 07:00

BOŽIDAR ZEČEVIĆ: Dobro je da imamo Rusiju uz sebe

BOŽIDAR ZEČEVIĆ: Dobro je da imamo Rusiju uz sebe

FILM nije propoved niti je televizija sakralni prostor, ali reči Svetog apostola Pavla zvuče sa ekrana kao u hramu ili u našim srcima kada nam govore o postojanom čuvanju vere i predanja. U ovim sudbonosnim časovima za obe zemlje, Rusija se obratila Srbiji rečima ohrabrenja iz Druge Pavlove poslanice Solunjanima, koje je naveo sveruski patrijarh gospodin Kiril na dvadesetpetogodišnjicu agresije NATO na našu zemlju, a u dokumentarnom filmu "Beograd", autora i voditelja Andreja Kondrašova, emitovanom na prvom kanalu Ruske televizije, u udarnom terminu, u nedelju uveče.

27. 03. 2024. u 07:00