KOMENTAR - (NE) PRAVDA

KOMENTAR - (NE) PRAVDA

ZAŠTO sudija Odelenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić i njeno krivično vanpretresno veće ne dozvoljavaju da sečetvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin na Petrovačkoj cesti i kod Svodne u BiH 1995. godine, sudi u Beogradu?

20. 03. 2023. u 16:25

NEĆE MOĆI: Tiho noći... Narodni muzej spava

NEĆE MOĆI: Tiho noći... Narodni muzej spava

PRE nekoliko godina jedan srpski političar i partijski lider koji bi želeo da bude i naš i svetski (da ne kažem njihov) šokirao me je idejom da 22. aprila preko društvenih mreža sledbenicima čestita Međunarodni dan Zemlje (makar nije upotrebio pun zvanični naziv tog "praznika" - Međunarodni dan Majke Zemlje, što ima jasnu i nedvosmislenu pagansku i antihrišćansku konotaciju). U današnje vreme čestitati i pokazati ljudima da mislite o ovakvom danu je vrlo moderno, progresivno i lepo. I nije čudno da neki političar posegne i za time u svom marketingu.

19. 03. 2023. u 13:49

HABZBURG

HABZBURG

AUSTRIJANAC Ginter Felinger, uticajni NATO lobista i EU fanatik, iz Beograda je tvitovao bolestan poziv da se sa Tašmajdana "odmah ukloni" spomenik trogodišnjoj Milici Rakić i ostaloj deci Srbije koju je 1999. ubila Alijansa tokom agresije.

15. 03. 2023. u 07:15

OCENE

OCENE

VEĆ više od decenije, prosvetne vlasti menjaju obrazovni sistem. Tokom mandata svakog ministra budu bar dve izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Okupljaju se radne grupe, drže javne rasprave, zasedaju saveti, a rezultati njihovog "predanog" rada su - nikad veći broj odličnih i vrlodobrih đaka sa nikad manje znanja, ali i sve veća prava učenika i roditelja. U celoj priči, profesori se drže sa strane. Oglase se, najčešće, tek kada dožive nasilje ili kad treba prošetati zbog, kako kažu, malih plata.

14. 03. 2023. u 14:53

DRUGA STRANA: SRPSKA SLOGA

DRUGA STRANA: SRPSKA SLOGA

ISUVIŠE je dobro poznato koliko nam je nesreća donela srpska nesloga. Pogotovo u bratoubilačkom ratu u Drugom svetskom ratu, pa i u tragičnim događajima kasnije. Priča o toj neslozi održava se. Rekao bih danas prilično neosnovano. Razlike postoje i uvek će postojati, ali su one danas u razmerama 80 ili 90 prema 20 ili 10 odsto, i sudeći po svim relevantnim istraživanjima, lako ćemo zaključiti, i sa koliko procenata, šta je i ko je u kojoj rubrici.

13. 03. 2023. u 07:00

MAJDAN

MAJDAN

DOSLEDNOST je dobra samo kad odgovara Americi. U suprotnom, Vašington iznalazi nove standarde, drugačije političke vizure i moralne norme, a sve zarad, tobože, demokratije. U slučaju Tbilisija, "veliki brat" je prosudio da doslednost ne pije vodu. Zemlja koja je prva, još 1938. godine, u jeku kampanje protiv komunizma, donela zakon o stranim agentima, odlučuje da Gruziji on nije potreban. Tako da, dragi Gruzini, džaba ste krečili!

10. 03. 2023. u 14:10

Tvrđava

Tvrđava

AKTIVISTI koji sumnjiče krave za ugrožavanje planete i podržavaju rat u Ukrajini koji preti novom trkom u nuklearnom naoružavanju, verovatno i ne znaju da u kostima nose neuporedivo više veštačkih radionukleida od ljudi koji su živeli u eri pre testiranja "bombi sudnjeg dana".

08. 03. 2023. u 07:00

NEĆE MOĆI: Timoti Mekvej, otporaš

NEĆE MOĆI: Timoti Mekvej, otporaš

KOLIKO brzo se teroristi mogu pretvoriti u "borce za slobodu" uverili smo se još onomad kad je Ričard Holbruk u čarapicama u Juniku 1998. sedeo sa redefinisanim pripadnicima OVK. Od tada do "Danas" linija između teroriste i "otporaša" još se stanjila.

05. 03. 2023. u 09:00

BRATSTVO

BRATSTVO

DA je u našu pozorišnu zajed­nicu, kojim slučajem, stigla vest o targetiranju nekog teatra na Kamčatki ili Obali Slo­novače, verovatno bi se njeni glasnogovornici brzo organi­zovali (makar na društvenim mrežama) i solidarisali sa kolegama u drugom delu sveta.

04. 03. 2023. u 07:15

TEATAR

TEATAR

NA dva skupa Međunarodnog sa­veza za sećanje na Holokaust, u Dubrovniku i Zagrebu, struč­njaci će govoriti o sećanju na strašno vreme kada su u Evropi surovo ubijeni milioni ljudi, Jevreji, Srbi, Rusi, Romi.

03. 03. 2023. u 15:48

MILO

MILO

SAMO pet dana posle najave da je "umoran od politike", lider DPS i predsednik Crne Gore pokazao je "mladalačku ambiciju" i kandidovao se za još jedan, treći, neki kažu i protivustavni, predsednički mandat!

27. 02. 2023. u 11:06

TURISTA

TURISTA

NEMAČKI državljanin na privremenom radu u BiH kao visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg ne priznaje Republika Srpska, a sve manje i Federacija BiH, zaigrao je na kartu žrtava rata kako bi popravio svoj očajan položaj.

24. 02. 2023. u 07:15

IDIOTI

IDIOTI

NEKOLICINA "osetljivih dušica", okupljenih u fokus grupi, dobila je zadatak da pažljivo pročita dela jednog od najvoljenijih dečjih pisaca Roalda Dala i "podvuče crvenom" sve ono što može da uvredi današnju decu, a zapravo, njihove politički korektne roditelje.

22. 02. 2023. u 07:15

GLUPOST

GLUPOST

AMERIČKI novinar Sijmor Hirš je u pravu kada kaže da je miniranje evropskih gasovoda "jedna od najglupljih stvari koje je američka vlada uradila godinama unazad".

20. 02. 2023. u 07:15

GENERALI

GENERALI

PEČAT na odluci da Vojska Srbije krene u jačanje svojih specijalnih jedinica nije se ni osušio, a projekat je već nazvan rađanjem "partijske vojske", "sendvič specijalcima" i "Vučićevom pretorijanskom gardom".

18. 02. 2023. u 07:15

DRUGA STRANA: Ramina istorija od 15 forinti

DRUGA STRANA: Ramina istorija od 15 forinti

TU pre neki dan je albanski premijer Edi Rama sa porodicom posetio Prizren. Verovatno ga je na ovaj izlet u Srbiju podstakao osobeni turistički vodič kralja Nikole Petrovića objavljen u stihu, a šire poznat kao pesma "Onamo namo".

17. 02. 2023. u 08:00