Komesari

Komesari

NEDOSTATAK sistemskih ideja i jalovost političkog delovanja izrodila je pre nekoliko dana novi plan jedne partije, koja nudi rešenje svih problema srpskog društva i ekonomije. Da su građani Srbije pali s Marsa možda bi se i neko prevario i pomislio da platforma nije loša.

20. 09. 2023. u 11:21

Vatikan

Vatikan

ISTINA je najvrednija stvar koju imamo, tvrdio je veliki pisac Mark Tven, a naš narod često kaže - istina je voda duboka.

19. 09. 2023. u 13:14

KRISTOFER

KRISTOFER

ZA Amerikance važi izreka koja odslikava njihov narativ: uvek učine najbolju moguću stvar tek pošto iscrpe sve druge mogućnosti!

18. 09. 2023. u 07:15

G20

G20

ODLUKOM da posle duge rasprave, ipak, ne osude Rusiju zbog rata u Ukrajini lideri najrazvijenijih država na nedavno završenom samitu saveza G20 u Nju Delhiju iznenadili su svetsku javnost. U završnoj deklaraciji šefovi zemalja najvećih svetskih ekonomija izbegli su da ospu novu paljbu na Moskvu, koja se od početka konflikta sa najviših političkih zvučnika čuje na svim stranama planete, ali su stav ublažili pozivom da se svi pridržavaju Povelje Ujedinjenih nacija.

14. 09. 2023. u 06:59

BROJANICA

BROJANICA

ŠTO bi rekao jedan naš kolega na jednoj od društvenih mreža: "Šta ti je Novak. Natera Amere da navijaju za Rusa..."

12. 09. 2023. u 12:00

Kopija

Kopija

HRVATSKOM pravosuđu ne pada na pamet da osudi svoje ratne zločince. Poslednji primer je pravosnažno oslobađanje Jure Šimića, za kojeg svedoci koji su bili u bjelovarskoj kasarni tog 29. septembra 1991. tvrde da je lično ubio trojicu oficira JNA - pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

11. 09. 2023. u 07:15

Kari i svi

Kari i svi

MA koliko bio jak uvek ima neko jaći". Sa naglaskom na ovom mekom "ć", valjda tako svojstveno Svetislavu Pešiću, Pirotu i okolini, selektor Jugoslavije, sveže okićen evropskim zlatom u Istanbulu 2001. poveo je "plave" i ka svetskoj kruni u Indijanapolisu, u septembru 2002. godine.

09. 09. 2023. u 14:00

NOBELOVCI

NOBELOVCI

ČITAVIH 12 sati veliki deo čovečanstva pomislio je da su se nobelovci iz Osla, odnosno Stokholma, pokajali i da su oproštaj za grehe potražili od Rusije, Belorusije i Irana tako što su pozvali ambasadore ovih zemalja da ponovo prisustvuju dodeli nagrada švedskog komiteta. Ispostavilo se da nisu.

04. 09. 2023. u 07:15

TVRTKO

TVRTKO

SLUŽBENO Sarajevo se uhvatilo za Tvrtka, uveravajući sebe i druge da je on bio bošnjački kralj, simbol identiteta nacije stvorene u građanskom ratu na panislamističkim idejama Alije Izetbegovića.

01. 09. 2023. u 07:15

KAZALJKE

KAZALJKE

Nema šanse da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ostali iz evropskog krem društva poznaju rad i delo Branislava Nušića. Inače, znali bi za jednu od njegovih omiljenih izreka: "Biće ručak za večeru", kojom je slavni komediograf, dramaturg i upravnik pozorišta tražio da njegovi glumci budu siti pre nego što izađu na scenu.

31. 08. 2023. u 15:25

VOLAN

VOLAN

MOŽDA taj dečko i zna da peva, možda ume i sa ženama i publikom, ali jedno je si­gurno, što je više puta pokazao i sebi i drugima - slabo se snalazi za volanom.

26. 08. 2023. u 07:15

VAGNEROVCI

"VAGNEROVCI"

VRLO brzo posle objavljene vesti da su u avionskoj nesreći, u sredu uveče, u Tverdskoj oblasti, poginula dva ključna čoveka ruske privatne vojne kompanije "Vagner", pojavile su se brojne spekulacije.

25. 08. 2023. u 09:15

KRUNA

KRUNA

DA je živela u njihovo vreme, Ivana Vuleta bi gotovo sigurno bila inspiracija antičkim skulptorima, možda i Ogistu Rodenu ili Henriju Muru. Oni su očima i prstima opisivali lepotu pokreta ili pobede. Danas je Ivana Vuleta, koja još nije navikla ni srpsku ni svetsku javnost na prezime dobijeno na udaji, inspiracija za svetsku atletiku i medije. Oni sve teže pronalaze način da opišu pripremu, zalet, odraz, doskok, dramatične sekunde dok se čeka laserski snimak prestupa.

24. 08. 2023. u 13:00

Leksikon

Leksikon

Na Leksikonu Srba u Hrvatskoj, projektu koji je pre nekoliko godinu inicirao istoričar i publicista Čedomir Višnjić, nije urađeno baš ništa i, kako sada stvari stoje, neće biti realizovan ni u bliskoj budućnosti. Našlo bi se novca, postoji i kadrovska baza u Arhivu Srba u Hrvatskoj, čak i mogući izdavač, zagrebačka "Prosvjeta"... Ali nema volje, a možda i hrabrosti da se naučnici i istraživači u Hrvatskoj prihvate ozbiljnog posla i na jednom mestu obrade značaj koji su ovdašnji Srbi dali Hrvatskoj.

21. 08. 2023. u 11:16

DOBRI FRANC I ZLI VUČIĆ

DOBRI FRANC I ZLI VUČIĆ

SVOĐENjE organizovane i sinhronizovane kampanje zapadnih medija (pre svega nemačkih i britanskih) i raznolikih relativno uticajnih političara sa istog geografskog mesta protiv Aleksandra Vučića vodi zaključku da se radi o opakom i zlom liku i "lutkaru" koji vuče sve konce radi stvaranja "velike Srbije". Destabilizuje Balkan. Vučić se, inače, pored toga obznanjuje u raznim likovima i slikama, od Dodika preko Vulina, Putina i Orbana, kroz "Telekomovu" televizijsku seriju "Heroji Halijarda" o spasavanju američkih pilota u Drugom svetskom ratu, čiji su inserti prikazani na festivalu u Sarajevu.

20. 08. 2023. u 10:51

PREPREKE

PREPREKE

Na poprištu velike Vučedolske bitke koju su Crnogorci i Hercegovci vodili protiv Turaka i gde je izvojevana jedna od najznačajnijih srpskih pobeda, pobratimili su se nedavno Nikšić i Trebinje, uz isticanje da ih "granica nikada nije delila".

19. 08. 2023. u 23:01