VIŠE CENE STRUJE I GASA ČUVAJU ENERGETSKU SIGURNOST: Korekcija od 1. maja u skladu sa aranžmanom sa MMF

VIŠE CENE STRUJE I GASA ČUVAJU ENERGETSKU SIGURNOST: Korekcija od 1. maja u skladu sa aranžmanom sa MMF

OD 1. maja cena struje u našoj zemlji biće viša za osam odsto, a gasa za 10 procenata. Ova poskupljenja su predviđena aranžamnom Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom. Država je, uprkos energetskoj krizi, kroz značajno subvencionisanje cena obezbedila da električna energija i plavo gorivo za domaćinstva budu među najjeftinijima u Evropi, ali takvo stanje je neodrživo.

25. 03. 2023. u 10:00

PLAN ZA ENERGETSKU TRANZICIJU SRBIJE: Ciljevi u oblasti OIE

PLAN ZA ENERGETSKU TRANZICIJU SRBIJE: Ciljevi u oblasti OIE

INTEGRISANI nacionalni energetski i klimatski plan biti ključni dokument kojim će Srbija odrediti dinamiku i korake u procesu energetske tranzicije. Plan će uskladiti ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

24. 03. 2023. u 15:42

KINESKA KOMPANIJA SE IZVINILA ZBOG OŠTEĆENJA SPOMENIKA: Sanacija odmah o njihovom trošku (FOTO)

KINESKA KOMPANIJA SE IZVINILA ZBOG OŠTEĆENJA SPOMENIKA: Sanacija odmah o njihovom trošku (FOTO)

KINESKA kompanija koja izvodi radove na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega izvinila se danas građankama i građanima Srbije, opštine Lučani i naselja Negrišori u pismu ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću, zbog oštećenja Spomenika palim borcima u selu Negrišori, navodeći da će sanacija spomenika i njegovo premeštanje biti sprovedeni u rekordnom roku, o trošku kompanije.

23. 03. 2023. u 16:00

DOMAĆE RADNIKE ZAMENILI INDUSI: Zaposleni Aerodrom keteringa, njih 40, otpušteni kao tehnološki višak

DOMAĆE RADNIKE ZAMENILI INDUSI: Zaposleni "Aerodrom keteringa", njih 40, otpušteni kao tehnološki višak

OTIŠLI naši, došli Indusi. Tako ukratko zvuči sudbina 40 radnika "Aerodroma ketering". Posle godina staža, poslodavac ih je u petak uveče obavestio da su - tehnološki višak. Već od te večeri njihova zaduženja preuzeli su radnici iz Indije. Stručnjaci objašnjavaju, da ukoliko ih je angažovala ista firma, reč je o kršenju zakona. Ukoliko su ih iznajmili od druge firme, onda je - izvrdavanje zakona. Pravdu će, po svoj prilici, morati da potraže u radnom sporu.

23. 03. 2023. u 13:48

Pilot projekat Sačuvajmo stare vojvođanske sorte povrća

Pilot projekat "Sačuvajmo stare vojvođanske sorte povrća"

Statistički podaci pokazuju da je u svetu izgubljeno od 1900. godine oko 75 % sorti poljoprivrednih kultura. Međutim, ni kod nas situacija nije bolja jer su domaće sorte povrća ugrožene i preti im trajno nestajanje iz razloga što je mali broj tradicionalnih porodičnih gazdinstava, u velikom broju slučajeva koristi se seme stranog porekla, te stare sorte nisu komercijalno nikome interesantne. Ovaj globalni trend pada nas svakako nije zaobišao, te smo svedoci da mnogim starim sortama preti trajni nestanak.

23. 03. 2023. u 10:00