GELERI I DANAS ISPADAJU IZ MOG TELA: Jedini od osmorice vojnika i oficira preživeo granatiranje

"GELERI I DANAS ISPADAJU IZ MOG TELA": Jedini od osmorice vojnika i oficira preživeo granatiranje

SEĆAM se svakog detalja tog 15. aprila 1999. Ni posle 24 godine nema dana da ne pomislim na stradanje sedmorice mojih kolega i kako sam ja nekim čudom preživeo. Ali i dalje ispadaju delovi metala iz mog tela. Samo prošle godine ispala su mi tri gelera, priča nam Ivan Lazić (47), vezista 78. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, jedini preživeli u velikom stradanju naših vojnika i oficira u selu Reljan kod Preševa tokom NATO agresije 1999.

24. 03. 2023. u 10:03

MAJKA BORE KOSTIĆA NEPREŽALJENA LJUBAV PAJE JOVANOVIĆA: Očevi im sreću rasturili

MAJKA BORE KOSTIĆA NEPREŽALJENA LJUBAV PAJE JOVANOVIĆA: Očevi im sreću rasturili

JOŠ se pamti da je naš čuveni slikar Paja Jovanović bio veliki zavodnik i da je uživao u društvu lepih žena, sve dok nije upoznao svoju 33 godine mlađu suprugu Herminu Muni Dauber, sa kojom je u braku bio punih 40 godina, do svoje smrti. O svim tim ljubavima i svojim muzama pisao je u svojim memoarima, ali je jednu – onu prvu, mladalačku – iz njih, ipak, izostavio. Verovatno zbog povređenog srca i ukaljane časti, jer ta se ljubav završila raskidom veridbe, zbog koje je slikar zauvek otišao iz svog rodnog Vršca.

23. 03. 2023. u 09:41

JEZIV ZLOČIN USTAŠA AVGUSTA 1944: Trudnu Anu i njeno četvoro dece bacili u Savu

JEZIV ZLOČIN USTAŠA AVGUSTA 1944: Trudnu Anu i njeno četvoro dece bacili u Savu

NEKIM pričama zaleđenim u vremenu, vreme ne može ništa. Neke rane zaleđene u nezamislivom stradanju, krvare i danas. Nad mnogima se od tih rana još ćuti, mnoge se otvaraju kao dug prema žrtvama. Takva je i ova iz ratne 1944. godine o ženi po imenu Ana Vila. Imala je 29 godina kada je, jednog kasnog avgustovskog dana u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, sa petoro svoje dece, jednim nerođenim, skončala u Savi. Nad tom vodom znamenja nema, ali zato ima živih koji ne ćute, sećaju se i beleže da se ne zaboravi.

22. 03. 2023. u 15:37

STRANE TURISTE VODI U SRPSKOJ NOŠNJI: Vodič Željko Petrović, iz Beograda, strance dočekuje u našoj tradicionalnoj  odeći

STRANE TURISTE VODI U SRPSKOJ NOŠNJI: Vodič Željko Petrović, iz Beograda, strance dočekuje u našoj tradicionalnoj odeći

AKO njega pitate, ima posao iz snova. Sa strancima obilazi Beograd, često i celu Srbiju, i pokazuje im najvažnije i najlepše znamenitosti. Sve u srpskoj narodnoj nošnji - vezenoj košulji, jeleku, opancima šiljkanima, čakširama, šajkači... uz tradicionalno "pomaže bog" i rakiju, a posle ih upoznaje sa znamenitostima i istorijom naše zemlje. I ta divna odežda koju nosi Željko Petrović, iz Beograda, turiste najviše fascinira.

22. 03. 2023. u 11:56

U NORVEŠKIM LOGORIMA STRADALA I SRPSKA DECA: Mile ubijen u 11. godini

U NORVEŠKIM LOGORIMA STRADALA I SRPSKA DECA: Mile ubijen u 11. godini

OTKAKO je sredinom januara na beogradskom Starom sajmištu, na mestu odakle su iz Beograda u Drugom svetskom ratu u logore širom Evrope transportovani mnogobrojni Srbi, počelo snimanje dokumentarnog filma "33 anđela", posvećenog srpskoj dece stradaloj u norveškim logorima, svaki dan snimanja donosi sve teže priče i frapantna saznanja o smrti naših najmlađih sunarodnika. Tako je ekipa saznala da je najmlađi stradali mališan Mile Stokrp imao samo jedanest godina.

22. 03. 2023. u 07:17

TAJ DAN MU JE OBELEŽIO ŽIVOT: Petar je u leto 1996. spasao dva mlada života - ovo je priča o zlatnom dečaku iz Kladova

TAJ DAN MU JE OBELEŽIO ŽIVOT: Petar je u leto 1996. spasao dva mlada života - ovo je priča o zlatnom dečaku iz Kladova

NE, ne mogu da zaboravim. Taj dan mi je obeležio život. A, možda... možda me ojačao i usmerio, mada sam sve najlepše i najvrednije, mislim, dobio u nasleđe od roditelja, a oni, valjda od svojih predaka. Hoću da kažem: gotovo sve je u korenu. Dubokom i snažnom. Stablo i plodovi su zdravi samo na takvom korenu. Tako ja vidim, ne samo sebe, nego sve druge koje vuče potreba da pomognu. Da imaju osećaj za pravdu i istinu. To je suština dobrote. Vaše i naše "Večernje novosti" ih još neguju i podstiču, uprkos vremenu i nekim novim "vrednostima".

21. 03. 2023. u 16:47

DESANKU PREDSTAVLJAJU KAO ALBANKU: Besprizorna albanska manipulacija fotografijom Srpkinje

DESANKU PREDSTAVLJAJU KAO ALBANKU: Besprizorna albanska manipulacija fotografijom Srpkinje

KOSOVSKI Albanci ne samo što prekopavaju srpske grobove, već bestidno prisvajaju i mrtve Srpkinje, o čemu svedoči višegodišnja manipulacija fotografijom Desanke Dese Dimitrijević, kćeri srpskog duhovnika, naučnika i patriote protojereja Stevana Dimitrijevića. Oni uporno na društvene mreže požutelu sliku devojčice u prizrenskoj nošnji sa krstićem na grudima predstvljaju kao albansku hrišćanku iz 19. veka.

21. 03. 2023. u 12:00

POLETELI SMO NE ZNAJUĆI HOĆE LI NAS NATO OBORITI: Kapetan Stevan Ignjatović, učestvovao u spasavanju JAT flote u vreme bombardovanja  1999.

POLETELI SMO NE ZNAJUĆI HOĆE LI NAS NATO OBORITI: Kapetan Stevan Ignjatović, učestvovao u spasavanju JAT flote u vreme bombardovanja 1999.

KADA je 24. marta 1999. godine počelo NATO bombardovanje naše zemlje, pilot Stevan Ignjatović i njegove kolege bili su spremni da polože živote na branik otadžbine. Samo četiri dana kasnije pružila im se prilika da dokažu patriotizam. Poleteli su sa beogradskog aerodroma u trenutku kada su na njega pale četiri rakete.

19. 03. 2023. u 16:00

KAD JE DORČOL PETRA BOŽOVIĆA I ZOKIJA RADMILOVIĆA BIO SVET: Predrag Bata Radoman prvu knjigu objavio u sedamdeset petoj godini

KAD JE ''DORČOL'' PETRA BOŽOVIĆA I ZOKIJA RADMILOVIĆA BIO SVET: Predrag Bata Radoman prvu knjigu objavio u sedamdeset petoj godini

PREDRAG BATA RADOMAN (75), ekonomista u penziji koji se celog radnog veka bavio spoljnom trgovinom, svoju prvu knjigu objavio je ove godine i posvetio rodnom Dorćolu. U knjizi je sabrao malo istorije, a mnogo više anegdota iz doba kada su on i drugari verovali da je ovaj beogradski kraj, koji su obeležile neke od najpoznatijih ličnosti iz srpske kulture, kultne kafane, kulturne institucije i veliki mangupi - centar sveta.

19. 03. 2023. u 12:12

KLINTONOV RATNI POKLIČ 19. MARTA 1999: Nema više čekanja, ugroženi su američki interesi - Pet dana kasnije pale su bombe na Srbiju (FOTO)

KLINTONOV RATNI POKLIČ 19. MARTA 1999: Nema više čekanja, ugroženi su američki interesi - Pet dana kasnije pale su bombe na Srbiju (FOTO)

AMERIČKI predlog sporazuma o Kosovu i Metohiji u Rambujeu, koji je porazumevao dolazak 30.000 NATO vojnika u južnu srpsku pokrajinu i njihovo stavljanje iznad zakona u celoj Srbiji, bio je samo provokacija i izgovor za početak bombardovanja, rekao je 1999. Henri Kisindžer, legendarni američki diplomata i nekadašnji državni sekretar.

18. 03. 2023. u 19:30