SKIDA SE VEO TAJNE SA "TARE": U Fabriku duvana u Mojkovcu posle više od deset godina ušli istražitelji tužilaštva

M. SEKULOVIć / S. ĐOKIĆ

18. 08. 2021. u 08:38

DUŽE od deset godina trebalo je crnogorskom tužilaštvu da uđe u Fabriku duvana "Tara" u Poljima kod Mojkovca, čiji je direktor Željko Bulatović priveden.

СКИДА СЕ ВЕО ТАЈНЕ СА ТАРЕ: У Фабрику дувана у Мојковцу после више од десет година ушли истражитељи тужилаштва

Foto M. Sekulović

Istražitelji sumnjaju u nezakonitosti sa proizvodnjom cigareta, za koje se duže od deceniju govori da su namenjene švercu na teritoriji Kosova i Metohije, a odatle po regionu, ali i ka EU.

Navodno, Bulatović je priveden jer je u fabrici pronađena velika količina akciznih markica, ali je to demantovao njegov branilac, advokat Zoran Piperović.

- Ništa sporno nije pronađeno prilikom pretresa. Nikakve akcizne markice ni falsifikovane ni nefalsifikovane nisu nađene prilikom pretresa već su legalne akcizne markice koje su štampane u "Obodu-Cetinje", koje kontroliše Uprava prihoda.

Bulatović ih je predao nadležnim organima pre 10-15 dana, o čemu postoji zapisnik. U fabrici ništa diskutabilno nije nađeno i ona posluje strogo u skladu sa zakonom - tvrdi Piperović.

Bulatović je trebalo sinoć da bude priveden kod tužioca, a policijsko-tužilačku akciju na suzbijanju šverca cigareta, pozdravio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović, inače koordinator bezbednosnih službi.

- Ušli smo u objekat koji je godinama bio nedostupan za državne organe i pod velom tajne. Pravda je najbolji odgovor na kriminal, nacionalizam i mafijaške provokacije pojedinaca - kazao je Abazović, nakon akcije u fabrici u rodnom mestu nekadašnjeg premijera i dugogodišnjeg šefa ANB Duška Markovića, ali i nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, koje su lideri pojedinih stranaka, kao i policijski inspektor Predrag Šuković, optuživali za učešće u švercu cigareta u Mojkovcu.

Za vreme Šukovićevog rukovođenja Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, procesuirano je nekoliko predmeta zbog kojih je bivši šef policije Veselin Veljović više puta saslušavan u Osnovnom, ali i Specijalnom tužilaštvu, a Šuković i Veljović, kao i Marković i Šuković su se našli i na sudu. Marković je čak tvrdio da mu Šuković ugrožava bezbednost, a nakon toga inspektor je ranjen na ulici u Podgorici.

Foto B. Dabić

Tužilaštvo je pokušalo da krivicu "smesti" penzionisanom pukovniku vojske SCG Radovanu Aleksiću, koji se tada nalazio u Beogradu.

- Posedujem dokaze. Time sam se bavio po službenoj dužnosti. Ja ih kao građanin nazivam "mojkovačka kriminalna grupa", jer sam radio predmete i procesuirao prema tužilaštvu mojkovačke cigarete i još nekoliko predmeta u kojima su oni glavni akteri - kazao je u izjavi policiji Šuković.

Veljović i Marković su demantovali svoje učešće u švercu cigareta, dok su iz fabrike stizale vesti da posluje po propisima, sve dok iz Uprave za sprečavanje pranja novca nije svojevremeno saopšteno da postoje milionske sumnjive transakcije.

"BRENDOVI"

U FIRMI su gro radne snage činili Bugari, kojima je bilo ograničeno kretanje i druženje sa Mojkovčanima, kojih je mali broj i to "proverenih" radio u "Tari". Odavde su izlazili lažni "marlboro", "eva" i drugi brendovi.

PRIČE O ILEGALNOJ FABRICI

PENZIONISANI načelnik policije u Rožajama, Šemso Dedejić, godinama je pričao o postojanju ilegalne fabrike cigareta "negde u Crnoj Gori". Tvrdnje o tome stigle su pre nekoliko godina i iz zvaničnih izvora iz Srbije, kada je tadašnji načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Srbije, Predrag Đurović rekao da, švercovane cigarete u Srbiju, na putu ka EU, ulaze i iz Crne Gore i Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!