PREOBRAŽENJE U BESPUĆU: U manastiru sa samo dve monahinje, na planini Somini, obeležen veliki praznik

V. KADIĆ

20. 08. 2021. u 07:26

U Hercegovim lukama, na planini Somini, Banjanima, udaljenim 75 kilometara od Nikšića, na praznik Preobraženja Gospodnjeg slile su se kolone ljudi, ne samo iz ovog kraja nego i drugih okolnih mesta.

ПРЕОБРАЖЕЊЕ У БЕСПУЋУ: У манастиру са само две монахиње, на планини Сомини, обележен велики празник

Novosti

Uspeli su po bespuću da stignu na naš Tavor ili Goru preobraženja i zajednički obeleže veliki praznik u manastiru u kojem tihuju dve sestre monahinje - Sinlititija i Bosiljka. Manastir predstavlja metoh manastira Kosijerevo na divnoj gori Somini.

Svetu liturgiju služili su arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo i sveštenik Radenko Koprivica, paroh banjsko-rudiniski, koji je rekao da se u našem narodu dešavaju čuda Božja, kao što je ovo danas kada se veliki narod uspeo na goru Sominu, na veliki praznik.

- Preobražavaju se gora i voda, i mi se obnavljamo primajući u sebe preobraženje Gospodnje, kazao je otac Radenko, koji je osveštao slavski kolač i grožđe.

Manastirski konak, građen poput hrama, verom i pokajanjem mnogobrojnih priložnika, smešten je ispod najvećeg vrha Somine - Tikvine (1.601 metar nadmorske visine). Okolne planine s kojima se dotiču Golija i Njegoš podupiru Sominu. Nekada je na ovom prostoru od oko 45.000 metara kvadratnih punom četinara i zdravog vazduha, sa desetak izvora, nadaleko poznati lekar i humanista dr Niko Miljanić nameravao da podigne specijalnu bolnicu za plućne bolesti, ali mu se ta želja nije ostvarila, već su je Nikšićani podigli u Brezoviku kod Vidrovana.

A, crkvu na Somini gradio je verni narod ovog kraja, kao i dijaspore. Temelje je 1996. godine osveštao i gradnju blagoslovio mitropolit Amfilohije na Preobraženje. Osvećenje je bilo na Svetog Jovana Bogoslova 9. oktobra 2001. godine. U izgradnji su pomogli Radomir Š. Lučić i mnogi drugi priložnici. Tako su Tomo i Novica Baćović darovali imanje ovom hramu, sa željom da se na Somini manastir sazida za dušu njihovog sina i sinovca Miodraga koji je poginuo na trebinjskom ratištu devedesetih. U unutrašnjosti hrama postavljene su spomen-ploče sa više od 800 imena nastradalih s prostora Banjana, Grahova, Golije, Oputne Rudine, Nikšićkih Rudina, Kamenska i dela Hercegovine 1941-1946. "koji su dali svoje živote za veru pravoslavnu, kralja i otadžbinu", kao i za 12 boraca pripadnika bivše JNA, poginulih na hercegovačkom ratištu od 1991. do 1996. godine.

NISMO SAME, SA NAMA JE BOG

Veliki snegovi često znaju da parališu život u ovom delu Crne Gore. Minule zime po mećavi i debelom minusu, motornim sankama ili pešice Banjani i Rudinjani sa prijateljima iz nevladine organizacije "Miholjski zbor" uspeli su da dođu do manastira i sestrama Sinklititiji i Bosiljki uruče životne namirnice i lekove. One su ih dočekale ozarenih lica sa porukom koja je obišla planetu - Nismo same, sa nama je Bog!

IZVORI

Iako banjski kraj važi kao bezvodan, na manastirskom prostoru postoji čak desetak izvora vode. Meštani kažu da nikada ne presušuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak