LEK NA RECEPT SAMO U NEKIM APOTEKAMA: Zdravstveni fond ograničio mogućnosti korisnicima medikamenata, privatni farmaceuti najavili žalbu

Z. Z.

21. 08. 2021. u 07:39

CRNOGORSKI pacijenti od oktobra lek na recept neće moći da uzmu u svim privatnim apotekama kao do sada, jer je Fond za zdravstveno osiguranje ograničio tu mogućnost. Konkretno, jedna privatna firma odrediće u Podgorici svoje dve, a u ostalim gradovima jednu apoteku.

ЛЕК НА РЕЦЕПТ САМО У НЕКИМ АПОТЕКАМА: Здравствени фонд ограничио могућности корисницима медикамената, приватни фармацеути најавили жалбу

Foto D. Dozet

Razlog takve odluke je bolja konkurentnost odnosno ravnomerna zastupljenost državnih i privatnih apoteka, piše u saopštenju Fonda.

- Već smo raspisali javni poziv za zaključivanje ugovora sa privatnim apotekama kako bi građani i dalje imali mogućnost da lek na recept uzimaju i kod privatnika. Javni poziv trajaće 15 dana. Pravo da se prijave imaju privatne apoteke koje su osnovane i organizovane u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima. Ponuđači čiji su osnivači pravna ili fizička lica mogu dostaviti ponudu za najviše dve apoteke za teritoriju Podgorice, a za ostale opštine za po jednu apoteku - obrazložili su iz Fonda zdravstva.

Takođe, dodaju da su prilikom odluke uzeli u obzir evropsku praksu koja propisuje da na šest hiljada stanovnika dolazi jedna apoteka.

Odluku Fonda već komentarišu privatni apotekari. Najavljuju da će se žaliti Ministarstvu zdravlja. Reaguju i iz političkih partija. Konkretno, Socijaldemokrate Ivana Brajovića smatraju da je ovo još jedan korak ka daljem urušavanju zdravstvenog sistema od strane, kako su naveli, nove vlasti.

- Ovim se smanjuje dostupnost prava iz oblasti zdravstvene zaštite, jer se građanima smanjuje dostupnost leka kroz smanjenje broja apoteka. Istovremeno se ugrožava konkurentnost, jer se favorizuju manji privredni subjekti koji u sastavu imaju jednu ili mali broj apoteka - ocenjeno je iz SD.

JEDNA USTANOVA NA 2.600 STANOVNIKA

STATISTIKA pokazuje da je samo u Podgorici u ugovornom odnosu sa Fondom 71 privatna apoteka. Radi i 25 "Montefarmovih". Po toj statistici, izračunato je, jedna je apoteka na oko 2.600 stanovnika. Inače, Fond zdravstva ima ugovor sa 189 apoteka koje izdaju lekove na recept. I to će, ako ne bude izmena zbog najavljenih žalbi ministarstvu, važiti do 30. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!